lidere sadakat şerefimizdir


  • maalesef türkiye dünya'dan bağımsız bir yer olmadığı için "koyun olmak şerefimizdir" sözünün türkçe'ye geçmiş halidir.
    dünyanın coğrafya ve zamandan bağımsız her yerinde bu söz söylenmiştir. güney afrika'da boer ve ingiliz hegemonyasının dayanağı apartheid rejimi'ni yıkan hareketin lideri mandela'ya sadakatten dolayı yolsuzluk, rüşvet, cezaevinden adam kaçırma gibi türk siyasi tarihinde asla gerçekleşmemiş(!) yüzlerce suç işlemiş bir hükümetin, devlet binalarında eşleriyle birlikte olmaktan çekinmeyen ve halihazırdaki 4 resmi karısı için senede 20 milyon doları devlet bütçesinden ayıran anc lideri jacob zuma'ya son seçimlerde %54 oy vermesi, karşısındaki ılımlı ve çoğulcu democratic alliance'ı "bunlaaaar apartayd, bunlaaaar bölücü" şeklinde nidalarla suçlaması (da %24 oy almıştır) kulağa tanıdık geliyor değil mi?

    coğrafyamıza gelirsek de çevremizdeki bütün ülkeler seçimlerini lidere odaklı yapmaktadırlar. neredeyse tüm seçmenlerce kendilerine yakın hissettikleri ideolojinin lideri ne söylerse söylesin partizanlığa varan bir şekilde o söylem tarzı benimseniyor. malum kitleden onlarca kat beteri var o bayıldıkları türki cumhuriyetlerde. bunların en ponçiği ise "nisan" ayını annesinin ismi "kurbansultan ayı" şeklinde değiştiren türkmenistan cumhurbaşkanı niyazovcular.

    bir nietzsche vecizesiyle durum şöyle özetlenebilir:"daha az acı istiyorsanız gidin sürünün bir parçası olun." insanlar için bu her zaman daha kolay olmuştur. eklektisizm her bünyede uygulanamayacak kadar temel donanım isteyen bir düşünce biçimidir.