çavdar tarlasında çocuklar


  • Etkinlik kapsamında okuduğum kitap.
    Ne bir tarla, ne de bir çavdar var kitabın içinde. Hatta konuya mekan New York sokakları. Kitap, kendini yaşadığı topluma bir türlü adapte edemeyen ergenlik çağındaki bir bireyin, okuldan atıldıktan sonraki 3-4 gününü konu alıyor. Kitabın yazılış tarzı bana biraz Dövüş Kulübü adlı kitabı anımsattı. Tabii burda sadece ergen bir gençlik vakasına tanıklık ediyorsunuz. Konu bakımında hiçbir benzer yönleri yok.

    --- spoiler ---
    "Bana birisi bir armağan verdiğinde, sonunda üzülen hep ben olurum."

    "Bir kitabı okuyup bitirdiğiniz zaman, bunu yazan keşke çok yakın bir arkadaşım olsaydı da, canım her istediğinde onu telefonla arayıp konuşabilseydim diyorsanız, o kitap bence gerçekten iyidir."

    "Tanıştığımıza memnun oldum," demek beni öldürüyor. Ama, hayatta kalmak istiyorsanız, ille de bu zırvalığı söylemek zorundasınız.

    "Yani, bir şeyi yapmadan önce, ne olacağını nereden bilebilirsiniz ki? Yanıtı belli bunun; bilemezsiniz. Yemin ediyorum, .çok salakça bir soru bu."

    "Bir şeyi çok iyi yapıyorsanız, bir süre sonra, dikkatli olmazsanız gösteriş yapmaya başlıyorsunuz. Ve sonunda da iyi olmaktan çıkıyor yaptığınız."

    "Pek emin değilim. Daha küçük bir çocuk yani. Ama en azından, beni dinliyordu. Biri sizi en azından dinliyorsa, durum o kadar da kötü sayılmaz."

    "Başına bela sarıp düşmeye başlayan birine dibe vardığını anlama şansı verilmez. Düşer, düşer, düşer ama düştüğünü anlayamaz. Tüm düzen, hayatlarının şu ya da bu döneminde çevrelerinin onlara veremediği şeyleri arayan insanlar için kurulmuştur. Veya çevrelerinin onlara sağlayamadığı sandıkları şeyleri arayan insanlar için. Onlar da, aramaktan vazgeçerler."

    "Olgunlaşmamış bir insanın özelliği, bir dava uğruna soylu bir biçimde ölmek istemesidir, oldun insanın özelliği ise bir dava uğruna gösterişsiz bir biçimde yaşamak istemesidir."

    "Tamam," dedim. İlkelerime filan aykırıydı, ama moralim öyle bozuktu ki, düşünemiyordum bile. Aslı derdim de bu benim. Moraliniz çok bozuksa, düşünemiyorsunuz bile.

    --- spoiler ---
    edit: yazım