sealand


  • Araştırırken karşılaştığım bir bilgilendirici yorumu direk paylaşıyorum.

    "ülke tarihinde yaşanmış bir darbe girişimi de mevcut. kendini sealand başbakanı olarak adlandıran ve sealand pasaportu bulunan bir alman vatandaşı olan alexander achenbach, prens ve prenses'in ülkede bulunmadığı bir sırada (ki onlar olmayınca nüfus bire mi düşmüş ne) alman ve hollanda'lı bir kaç kişiyle birlikte bir darbe girişiminde bulunuyor ve prensin oğlunu tutsak ediyorlar. tabii ki prens paddy roy bates ülkesini geri alıyor ve istilacıları cenevre sözleşmesi bağlamında serbest bırakırken sealand pasaportu taşıyan kişiyi vatana ihanet suçu işlediği gerekçesiyle salıvermiyor. almanya birleşik krallık'a vatandaşının salıverilmesi için başvuruyor fakat ingiltere daha önceleri verilmiş bir mahkeme kararı sebebiyle adanın (daha doğrusu platformun) kendi toprakları olmadığını ve bir şey yapamayacaklarını söylüyor. bunun üzerine almanya sealand'e bir diplomat göndererek vatandaşının serbest bırakılması için görüşmeler yapıyor. bu görüşmelerden birkaç hafta sonra, tutsak 75000 mark ödeyerek serbest kalıyor ama prens, almanya'nın kendi ülkesine diplomat göndermesinin, ülkesinin almanya tarafından de facto olarak tanındığının kanıtı olarak sunuyor. böyle de kökleri olan tarihi bir ülke. gidip görmek lazım.

    paraları da pek güzel: http://en.wikipedia.org/…_postage_stamps_of_sealand üzerinde prensesin resmi olanlar pek hoşuma gitti. eğer bir gün elime böyle açık denizlerde kelepir bir ada düşer de kendi devletimi kuracak olursam ben de sevgilimin fotoğrafının olduğu paralar bastıracağım. bir de kendini "sürgündeki hükümet" olarak niteleyen isyancı bir hükümetin ülke toprakları dışında bastırdığı bir para var. üstündeki isim darbe girişiminde bulunan adamın adı değil. enteresan. tarihin aydınlanmamış köşeleri.

    bbc'nin darbeyle ilgili haberini şurada izleyebilirsiniz: http://www.youtube.com/watch?v=jgvxgyy10s4 (almanlar'ın elleri başının üstünde kamera önüne çıkarıldığı sahne süper.)

    kaynak: http://en.wikipedia.org/…ki/principality_of_sealand

    Maalesef ki yazan kişi çok eskiden yazdığı için linklerde eskidir.