en sevdiğimiz roman karakteri


  • tek bir tanesini 'en sevdiğim' olarak nitelendiremeyeceğimden, var olmayandır.

    bunların hangisini diğerlerinden ayırabilirim ki?

    jan valjan - sefiller
    nam-ı diğer madlen baba. kozet'in koruyucu meleği, kafamdaki 'iyilik' tasvirinin vücut bulmuş hali. bana göre her haliyle güzel bir 'insan'. günahı, sevabı, hatası.. bir insana ait tüm güzellikleri bu karakterde buluşturmayı başaran victor hugo boşuna büyük bir yazar olarak anılmıyor.

    lennie small - fareler ve insanlar
    bir john steinbeck şaheserinde tanıştığım dev yürekli güzel insan. çocukluğumdan beri ara ara düşünürüm lennie'yi, acaba 'katil' sıfatı, doğru mu olurdu diye. her seferinde oturmuyor, bir yerlerde bir şeyler 'katilin' başka bir şey olduğunu söylüyor..

    raskolnikov - suç ve ceza
    dostoyevski. raskolnikov, dünyadaki hiçbir adalet sisteminin insanlık tarihi boyunca başaramadığı şeyi başaran bir karakter. insanlık tarihinde kimse onun kadar ağır cezalandırılmadı ve ceza yargısı hiçbir zaman bu kadar mükemmeliyetle amacına ulaşamadı. ancak ilginç olan; yargılamayı yapanın da sanığın da aynı kişi olması. onunla tanıştıktan bir süre sonra kitap okuduğunuzu unutup, onunla aynı şehirde gezdiğinizi fark edebilirsiniz.

    kozet - sefiller
    bir başka victor hugo harikası. her fırsatta söylerim, sefiller'deki her karakter, başlı başına bir romandır diye. kozet de bu söylediğimin en güzel ispatlarından biri. başlı başına bir 'masumiyet' imgesi. insana dair 'masum' olarak addedilen ne varsa, ne güzelse; hepsi 'kozet'. kadersiz bir annenin kadersiz kızı, romanı okurken hep beyazlar içinde hayal ettiğim kozet.

    fantin - sefiller
    bir anne, kızı için ne yapar? veya en fazla ne yapabilir? ne kadar ucube sorular değil mi. ama sanırım fantin, bu sorulara verebileceğiniz tüm cevapları ters köşe edebilecek bir kadın. sefaletin bu kadar vurucu anlatıldığı, ortamların böylesi acımasızca tasvir edildiği başka bir eserde yaşasaydı bile kendi karakterini koruyabilecek kadar güçlü, etkileyici bir kadın. fantin.. altes fantin '*'

    ivan denisoviç - sojenitsin
    bence bu dünyada yaşayan herkes, sadece bir günlüğüne 'ivan denisoviç' olabilmeli. sadece bir gün bile çok şeyi değiştirebilir.

    devam etmeyeyim.. sayamadığım yüzlercesinden de burada özür dilerim.

    düzeltme: yazım yanlışı.