sözlükte yazı yazmak


  • yıllar önce keyif alarak yaptığım eylem.

    sanıyorum bütün sözlüklerde bir hesabım var (yeni çıkan ve henüz ismini duyuramamış olanları istisna tutuyorum). hepsinde de büyük bir özenle başlamışımdır. ancak zaman içerisinde o hevesim yer yer kırıldı ve artık neredeyse hiçbir sözlükte yazmıyorum. ilginçtir, durumun böyle gelişmesinde en etkili faktör sözlük ortamları ve sözlük yönetimleri oldu.

    şöyle söyleyeyim; ilk defa sözlük yazarı olduğumda yanımda bir not defteri taşıyordum ve gün içinde aklıma gelenleri not alarak büyük bir hevesle sözlüğe aktarıyordum, aklımca katkı sağlıyordum. sonra haliyle sözlük ortamlarında takılmaya başladım ve yazdığım her sözlükten bir arkadaş grubum da oldu, zirvelerde eğlendik hatta çok daha ileri boyutta güzel arkadaşlıklar da kurdum.

    ancak tüm bunlar beni sözlüğe daha da bağlamak yerine uzaklaştırdı. satırların ardında dönen muhabbetlere karıştıkça çok kez iğrendiğim, üzüldüğüm oldu. insanların farklı yüzlerini gördükçe sözlüklerin aslında büyük oranda bir batağa saplanmış bireylerle dolu olduğunu (belki ben de bir dönem öyle hissediyordum, bilemiyorum kendimi tasvir etmem güç) ve bunların bazılarının gerçekten iyi niyetle sorunlarına çözüm ararken bazılarının da akla hayale gelmeyecek alçaklıklarla gününü gün etmeye çalıştığını gördüm..

    sözlük yönetimlerinin iğrenç ötesi davranışları da tüm bunlara meze oldu açıkçası. olayın devamı, sözlük yazarlığını tamamen geri plana atmamla sonuçlandı.

    eğer aranızda farklı sözlüklerde takılanlar varsa şu muhabbete rastlamış olmaları işten bile değildir; 'sözlük eskisi gibi değil'. böyle bir muhabbet var, çünkü gerçekten sözlüklerin temelini oluşturan ve onlara kaliteli kaynak sağlayan yazar kadroları darmadağın olmuş durumda. pek çoğu sözlükleri terk etti, kalanlar da benim gibi nadiren isteksizce bir iki satır dökenlerden ibaret.

    sözlük yazarlığının bana kattıklarını, hayatımdaki yerini yadsıyamam. fakat tüm sözlüklerde yazar olmama rağmen artık kendimi 'sözlük yazarı' olarak bile niteleyemiyorum.

    umarım blog sözlük ve sözlüğün ortamı, anlattığım çerçevenin dışında, farklı bir niteliğe sahip olur.