dinlere saygı duymak


  • Dunyada dindarlarin tek bir agizdan soyledikleri ancak temelinde yanlis olan dusunce. Coguda bu yaziyi okuma zahmetine bile girmeyecektir.
    Oncelikle sunu soylemeliyimki Insanin birseye inanma yada inanmama ozgurlugune saygi duyulmasi gereklidir inandigi seye saygi duyma zorunlulugu yoktur. Birisinin zaten sacma buldugu icin inanamadigi birseye saygi duymasini beklemekten daha sacma birsey olamaz. Temelde yapilan yanlis budur. Ornegin bir toplum inege tapiyor diye benim inege saygi duymami beklemek abestir. Ornegin siz dindar bir insansaniz ateistlerin inanmasina saygi duyarsiniz ama ateistligin sacma oldugunu dusunursunuz. Yada bir paganin dinine inanmasina saygi duyarsiniz ama yaptiklari onca seyin sacma mantiksiz oldugunu dusunursunuz. Sacma olarak dusundugunuz birseyede nekadar objektif olarak saygi duyarsiniz bilemem.
    Ulkemizde de insanlarin dinler hakkinda en ufak bir elestiride inanmiyorsanda saygi duy lafini kullanmalari aliskanliktir. Ancak konu baska dinler oldugunda farkinda olmadan saygisizlik ederler. Hindulari gorduklerinde "bunlarda mal inege tapilirmi ulan" diyerek aslinda saygisizlik ettiginin farkinda degildir. Cunku saygisizlik ettigi adamin inandigi seydir. Onun inanmasina saygi duyar ama inandigi sey burada alay konusudur. Buda dogal birseydir. Yada bir insanin ateist olmasina saygi duyarsiniz ama mesela evrime laf atarsiniz. Maymundan mi ciktin diye alay edersiniz. Cunku size sacma geliyordur. Ancak konu kendi dininiz oldugunda "Inanmasanda saygi duy yani benim dinim hakkinda ileri geri konusma. Ha benmi ben herkesinki hakkinda konusabilirim."