lilith


  • lilith ( mitolojik olarak) bilinen ilk feministtir.

    musevilikte ve hristiyanlıkta geçmekte olan ademin ilk eşidir.
    ibranilerin eski inanışına göre lilith adem ile aynı anda yaratıldığı için erkeği kendinden üstün görmemektedir. kendi eşitliğini göstermek ve hatta iktidarını sürmek için uğraşlara girse bile bunun pek mümkün olmadığı ortadadır. bunun üzerine hem ademi hem de cenneti terk etmiştir. (dünyaya giderek)

    bilinen ilk terk edilmiş erkeğimiz adem, meleklerden lilith i bulmalarını istemiştir. melekler lilithi dünyada bulduklarında ademe geri dönmesini istemişlerse de o, kızıldeniz ile beraber olduğunu ,100'den fazla cin çocuğunun olduğunu, bu yüzden ademe geri dönemeyeceğini söylemiştir. bu gaddar melekler ise ademe geri dönmesi için her gün bir cin çocuğunu öldürmeye başlar. yaralı anne lilith ise bunun intikamını alacağını söyler.

    o sırada ise ademe tanrı tarafından bir avuntu olarak bir hatun vermesi gerekir , ismi bilinmeyen 2. eşi adem reddedince
    belki de aynı sorunları yaşamamak için ,ademi uyutarak ona kaburga kemiğinden yaratır havva anayı. kendi parçasından yaratıldığı için de onun olduğuna inanılır.

    dini kitaplarda havva ademin de cennetten kovulmasına neden olsa da kötü bahis edilmemiştir bunun aksine lilith yaşadığı onca şeyin üzerine kötü bahsedilmekten geri konmamıştır.
    ölen bebeklerin lilithin intikamı olarak görürler,
    erkeklerin geceleri rüyasına giren kadınlardan lilith olarak bahsederler.
    başka bir versiyon olarak da eyüp peygambere eziyet olsun diye çocuklarını öldüren kişi olarak yine lilith gösterilir.
    türk mitolojisindeki lohusadaki çocukları boğarak öldüren albız iblisi da aynı kişidir
    inanna ile aynı kişi olduğuna da inanılır.


    günümüzde musevilerin de uyduğu bulunduğu hurafelerimiz içinde lohusa kadınları yalnız bırakmamak, bebek eşyalarını tanımayan insanların göremeyeceği şekilde koyulması da bizzat lilithten korunmak içindir.

    şöyle resmedilmiştir : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/John_Collier_-_Lilith.JPG

    günümüz feministleri bakımından ismi sıkça zikredilmektedir.

    böyle bir mittir lilith.