istanbul sözleşmesi
-
Kadına şiddetin, ölümün ivmelenerek arttığı günlerde numan kurtulmuşun yaptığı şu açıklamalarla içeriğini tam olarak açıp okuduğum sözleşmedir.
"Sözleşmeden çekilme ile ilgili hazırlık yapılıyor. İstanbul Sözleşmesi, imzalanması yanlıştı. O zaman hangi usul ile yürürlüğe girdiyse aynı şekilde kaldırılacak."
Umarım böyle bir adım atılmaz. Bu sözleşme kadına yaşama hakkı için birçok imkan sağlıyor. Şiddetin ortaya çıkmadan önlenmesi ilk kez bu sözleşme ile sağlanmaya çalışıldı. Ayrıca mağdurun haklarının korunmasına yönelik tedbirlerin, "cinsel yönelim" ve "toplumsal cinsiyet kimliği" ne olursa olsun ayrımcılık gözetilmeden alınmasını garanti eden ilk uluslararası sözleşme İstanbul Sözleşmesidir. Çok "ilk" li ve yaşatmayı amaçlayan bu sözleşmeye taraf olmaktan neden çekilmek isteniyor anlamış değilim.
Daha detaylı bilgi için:
vikipedi
euronews
