retrofütürizm


  • Geçmişteki insanlarin olumlu bakış açısıyla geleceğe yönelik beklentilerini ifade eden bir kavramdır. Bu akım sanatta, video oyunlarında, tasarımda ve sinema dünyasında önemli bir yer edinmiştir. Fallout oyun serisinin bir hayranı olarak, retrofütürizm'in en güzel örnekleri arasında bu oyunu sayabilirim. Mad max film serisinde de retrofütürizm etkisi vardır. Mad max filminde özellikle Retrofütürizm bir akımı olan steampunk akımı hakimdir.
    Steampunk kavramı, sanayi devriminde büyük etkisi olan buharlı motorun çalışma mekanizması ana rol üstlenir. Steampunk dünyasında teklonoji ileri düzeydedir ancak bu ileri düzeyi mekanik ilerlemeye borçludur. Teklonojik araçların çarkları ön plana çıkar. Yani teklonojik araçlar elektronik olarak ileri düzeyde değildir.
    (*Kişisel kanaat) Steampunk dünyasında giyim modellerini çok beğeniyorum. Öyle ki bu tarz bir moda hakim olacaksa varsın dünyanın dört bir yanında atom bombaları patlasın dediğim de oluyor bazen, yaşama ihtimalim çok az olacağını bildiğim halde. Mad max gibi bir dünyada yaşamak istiyorum bazen yine aynı şekilde yaşama ihtimalim çok az olduğunu bildiğim hâlde. Bu arada mad max fury road (2015) filmini izlediyseniz mutlaka serinin 79, 81, 85 yıllarında yapılan filmleri de izleyin!
    Selam, sağlık ve afiyet dileklerimle.