sliver


  • 1993 amerikan yapımı bir erotik gerilim filmi.

    eleştirilerin çoğunluğu olumsuz, izleyince de sebebi anlaşılabiliyor ancak düşüncem; kitabını okumak farklı bir heyecan yaratabilir. zira kitap ile filmin bitişi tamamen farklı, kitap tüm kurguya uygun ve heyecanlı biterken film çok büyük bir amatörlükle bitiyor. beyaz perde aktarımı o kitap finalindeki etkiyi boşluğa sürüklemiş gibi, bu yüzden de değerlendirme puanlarının düşük olması doğal, yine de 5/10 kadar da berbat bir film olmadığını belirteyim.
    filmi bir miktar daha yorumlamadan önce içeriğine geçeyim; esas kadın new york'ta bir apartmana taşınır ve buradaki sırların varlığını keşfedince de bir anda kendini olayların içinde bulur. olay dediysem aksiyondan uzak durum anlatısına yakın bu olaylar. esas kadın da sharon stone, o sene film sonrası mtv tarafından "en çok arzulanan kadın ödülü"nü de almıştır. böyle bir ödül neden var inanın ben de bilmiyorum.
    çekimleri 1993 yılına göre fena değil ama iyi de değil. gerilim filmi olmasına rağmen yüksek bir telden gerilim hissettirmiyor, kafa karıştırma kısmı daha yoğun işlenmiş gibi, buna rağmen çok da karmaşık bir senaryosu yok. muhtemelen de bu yüzden bu kadar olumsuz eleştiri aldı, ortalama zeka ve altında olanlar bile "bu mudur yani" yorumunu kolayca yapabilir film hakkında.
    ***
    aslında şu film için bu kadar uzun yazmak lüzumsuz geliyor ama işin gerilim ya da erotizm kısmını kenara bırakırsak bence kitap yazarı bu kurguda daha çok: insanların hayatının filmden farksız olması, birisini -izni dışında- takip etmenin/izlemenin etik boyutu, kimse fark etmeden ne kadar çok kötülük gerçekleştiği gibi soruları sunmayı arzulamış. en mühim noktası ise "insan tanrı rolüne soyunursa kötülüğe meyleder" önermesinin doğruluğunu sorgulatmasıydı, film de kitap da buna net cevap vermese de bence psikolojik/sosyolojik yönü daha önemliydi bu yapımın. ama bu yönleri biraz daha derinde kaldığı için eleştirilerden sıyrılamamış.
    ***
    öneri kısmına gelirsek; film 1 saat 46 dakikaydı sanırım, uzun sayılmaz ama bence vakit kaybı.
    yukarıda bir kısmını yazdığım soruları düşündürmesi yönüyle izlediğime pişman olmadım ama açayım da izleyeyim derseniz benim önerimle izlemiş olmayın diye önermiyorum.

    imdb: 5/10
    zenco: 6/10'*'