18 yaşında evlenip 19 yaşında ebeveyn olmak


  • mutsuzluğa sebebiyet verir falan denmiş genelde. bu duruma katılıyorum şu an pek de mantıklı bir iş değil. ama genel olarak bakınca 18 yaşındaki bir bireyin olgunlaşması, hem kendisini hem çevresini tanıması gerekir. bunun şunun şurasında 30-40 yıl evvel mümkün olması insan doğasına aykırı bir durum olmadığını gösteriyor.

    burada asıl sorgulanması gereken şey, günümüzde 18 yaşındaki bir bireyin neden olgunlaşamadığı. bunun temel nedeni muhtemelen okul sistemi. insanı olgunlaştıran en önemli etken sorumluluklardır. eğer aile gencin üzerine okuyor diyerek sorumluluk yüklemezse doğal olarak o genç yetişemiyor.

    örneğin finansal özgürlüğünü 15 yaşında alan bir birey 18 yaşında evlenmeye büyük ihtimalle müsait olacaktır. bunun nedeni sorumlulukla olgunlaşmak ve ardından kendini tanımak. benim deneme-yanılma dediğim flört meselesi de tamamen bununla ilgili.

    kendini tam olarak tanımayan bireyler karşıdakinden hoşlanıp hoşlanmayacağını anlamak için uzun sürelere ihtiyaç duyuyor. halbuki kendini tanıyan insan -eğer aşk gibi absürd bir durum yoksa- karşı taraftan hoşlanıp hoşlanmayacağını çabucak farkeder.

    bu sebeple 18 yaşındaki olgunlaşmış iki bireyin evliliğinin hem mutlu bir evlilik olacağını hem günümüz insanını hayli meşgul eden deneme yanılma durumundan kurtaracağı için iş hayatında ek başarı sağlayarak normalden bir adım öne götüreceğini düşünüyorum.