farklı mutfak kültürleri


  • (bkz: romanya)
    *hemen hemen her yemeklerinde sarımsak vardır. sarımsaksız olmaz bu mutfak.

    *bizim akşam yediğimiz ölçüyü bu arkadaşlar öğlen yerler. sabah hafif kahvaltı, akşam da hafif bir yemekle idare ederler. bizdekine kıyasla daha sağlıklı bir program sanırım. iş hayatına uymadığı için yavaş yavaş ölen bir kültür tabi.

    *besin değeri yüksek ve doyurucu çorbaları meşhurdur. hemen hemen her sebzeden ve etten, borşla'*' yaptıkları bu çorbalar, yemeğin ana unsurudur. açıkçası bizim çorbalar halt etmiş yanlarında gerçekten lezizler de. borş koyduklarına çorba koymadıklarına sup derler. yani bizim çorbaların hepsi sup aslında onların gözünde. tabi iyi yerden yemek lazım. çok kötülerini de tattım.
    'borş, köyden gelecek, el yapımı olacak. yok öyle bakkaldan aldığınızla çorba yapmak.' bir romen teyzesinin haklı isyanını getirdim sizlere.

    *suika adlı kendilerine has yüksek alkollü içkileri var. bu içkiyi meşhur öğle yemekleri öncesi aç karınlarına bir shot çekerler. yemeklerini yerler üstüne bir shot daha çekerler. siz manyak mısınız diye sordum, o zamanlar romencem kötüydü ne cevap verdiklerini anımsayamıyorum. mideyi mi hazırlıyormuş napıyormuş. psikopatlar. zaten oldum olası içkiyle yemek yiyemedim, benim cahilliğim de olabilir bilemiyorum. tabi bu herkesin yaptığı bir şey değil. kültürlerinde olan bir şey sadece.

    *domuz etini bolca kullanırlar. haliyle salamları, sosisleri enfestir. mangalı da çok iyidir. hardalla götürünüz efendim.
    haram diyorsanız, türk lokantaları dışında hiç bir yerde yiyemezsiniz. hemen hemen her şey de illaki domuzla bağlantılı bir besin vardır.

    *kaşkaval; romenlerin meşhur peynirleri. bizdeki eski kaşarın tadına yakın bir tadı var. biraz daha elastiki ve taze kaşara yaklaşıyor tadı sadece. güzeldir, içkiyle yerler. kahvaltı da yerler. nadiren yemeklerinde kullanırlar. güzeldir ama eski kalitesini bozduğu söyleniyor. eskisini yemediğim için bilemeyeceğim.

    *mamaliga: biz de kaçamak/kuymak benzeri mısır unundan yapılan ekmek niyetine kullandıkları besin. bizdeki gibi sıcacık ekmek veren pide veren fırınları yoktur gariplerin. yıllardır bunu yapıp yerler. lezzetlidir, güzeldir aslında. kısa pişirip önünüze getirilenle, yarım saat karıştırdıkları mamaliga arasında dağlar kadar fark var tabi. ekmekte vardır bu arada, bakkallarda satılıyor.

    *smantana adlı yoğurt/krema/kaymak karışık bir tatları vardır. yemeklerine katarlar. kaçamakla yerler. güzel bir besindir açıkçası, özlediğim olur türkiye'de iken.
    domuz etini mantarla birlikte kızartıp, haşlayıp son olarak üzerine smantanalı bir sos döktükleri yemek var ki aman allahım...

    *ayı etiyle, domuz etini karıştırıp yaptıkları salam varmış. bunu yemedim. bizim isli peynirdeki kabuğa benzer bir kabuk varmış sanırım üstünde. lezzetliymiş öyle diyorlar. bu arada evet ayı eti yazdım doğru okudunuz.

    * genel itibariyle baktığınız zaman bizim mutfağın yanından geçemezler tabi. süs bitkisi olur anca. fakat yazdığım örneklerde de olduğu gibi bazı güzel tarafları var. romanya'ya turistik bir amaçla niye gidilir aklım almıyor, şayet giderseniz; bunları kaliteli mekanlarda tatmadan dönmeyin derim ben.