dondurma
-
ilk kez 3000 yıl kadar önce Çin’de yapıldığı bilinen dondurma daha sonra tarihsel gelişimini devam ettirerek Ticari amaçla ilk üretimini; 1785 yılında Londra’da, 1851’de Amerika da gerçekleştirmiştir. Türkiye’de ise dondurma 1900’lü yılların başında ilk defa İstanbul ve Kahramanmaraş’ta üretilmiştir.
Kendi arasında
• Sadece Süt ürünlerinden yapılanlar (Dairy ice cream)
• Bitkisel yağ içerenler (Mellorine)
• Bir miktar sütle birlikte meyve ve meyve sularından yapılanlar (Sherbet)
• Su, şeker ve meyve konsantresinden yapılanlar (Water ice/Ice)
• Dondurma benzeri olanlar – yağ içeriği azaltılmış (Ice milk)
Şeklinde sınıflandırılır.
Dondurmanın besin değeri ve enerji miktarı (kalorisi), bileşiminde yer alan meyve, kuruyemiş, yumurta, çeşitli şeker ve şekerleme ürünleri, stabilizer ve emülgatörler gibi maddelere bağlı olarak değişmekle birlikte bir genelleme yapılırsa, sütten 3-4 kat daha fazla yağ ve karbonhidrat ile % 12-16 daha fazla protein içerir ve sade bir dondurma 200 kcal lik enerji verir.
Tokyo'daki Kyorin Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre sabah uyanır uyanmaz dondurma yedirilen kişilerin yemeyenlere göre zihinsel sorulara daha hızlı tepki verdikleri ve daha iyi bilgi işleme yetilerine sahip oldukları görülmüş. Araştırmacılar çalışmanın sonunda , dondurmanın soğukluğu nedeniyle deneklerin dikkatlerinin artmış olabileceği ihtimalini göz önüne alarak, aynı deneyi bu kez deneklere dondurma yerine soğuk su içirerek yapmışlar. Bu deneyde de soğuk su içenlerin diğerlerine göre daha dikkatli ve zihinsel kapasitelerinin yüksek olduğu görülmüş ve ancak soğuk su deneyindeki sonuçların güne dondurma yiyerek başlayanlardan daha düşük olduğu tespit edilmiş.