öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler
-
Güzeller güzeli bir peri kızı olan ekho (echo), bir gün bir avcı görür. Narkissos (narcissus) adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Ekho avcıya ilk görüşte aşık olur ama narkissos bu sevgiye karşılık vermez, umursamaz onu.
Ekho kara sevdaya tutulur, yemeden içmeden kesilir ve içine kapanarak ölür. Vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda “eko” dediğimiz yankılara dönüşür. Olimpos’taki tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler.
Günlerden bir gün av izindeki Narkissos susamış ve bitkin bir halde bir nehir kenarına gelir. Buradan su içmek için eğildiğinde, sudan yansıyan güzelliğini görür. Daha önce fark edemediği bu güzelliği karşısında adeta büyülenir. Yerinden kalkamaz, çünkü kendine aşık olmuştur artık. Ne su içer, ne de yemek yer. Aynı ekho gibi Narkissos da günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendini seyrederek ömrünü tüketir. Öldükten sonra vücudu tanrıların cezalandırmasıyla, sapsarı, mis kokulu efsane bir çiçek olan nergise dönüşür.
Günümüzde nergis çiçeğinin narsistlikle bağdaştırılmasının nedeni bu mitolojik hikayedir…
