tüm doğal sayıların toplamı


  • evet sanırım açıklama yapmam gerekiyor. aslında böyle bir toplamın sonucu bulunamaz* ancak fizikçiler sonsuz cevaplardan hoşlanmadıkları için bu tarz toplamları bir şeye eşitlemeleri gerek.
    o yüzden böyle oyunlarla bu toplamlara cevap uyduruyor(umsu)lar. anlaması daha zor olan ispatları daha ikna edici ama onlarda da hata(msı)** gibi hissettiren şeyler yok değil.

    *converge and diverge sums (bunlar hakkında bir ara yazacağım o zaman daha anlaşılır olur)
    **analytic continuation

    yaptığım ilk kural ihlalinde sonuç 0'da olabilir 1'de yani toplam sonsuza kadar bu şekilde devam ettiği için aslında bilemeyiz ama illa bir cevap bulmamız gerektiği için 1 ve 0'ın ortalaması gibi düşünüp 1/2 ye eşitledim gibi düşünebilirsiniz.

    yani ilk toplamda hata yok (var ama yok) yani sonucu direkt 1'e ya da 0'a eşitleyebilmeniz için toplamın sonlu olması gerekir, toplam sonsuza kadar devam ettiği için 0'a veya 1'e eşitlenemez.(aslında hiçbir şeye eşitlenemez ehehehe)

    anlayacağınız size yalan söyledim, pişman mıyım? hayır, bir daha olsa bir daha söylerim. üstüne üstlük "beni toplum baskıları durduramaz" diye de eklerim