sıdıka


  • özlenen dizidir..

    sıdıka'yla ilgili hatırımdaki bilgileri paylaşmak istiyorum..

    --- spoiler ---

    aile ve toplum baskısı altında yetişmiş sıdıka'nın hayatını konu alan dizidir..

    annesi, babası ve ağabeyiyle birlikte yaşardı sıdıka..

    düşünce yapısı olarak yaşadığı dönemin çok daha ilerisindeydi..

    sosyal konulara her zaman duyarlıydı sıdıka. dürüsttü ve samimiydi, kimseyi eleştirmekten çekinmezdi..

    bir keresinde günlüğünde kendini ev sosyoloğu olarak tanımlamıştı sıdıka. bence de yerinde bir tanımlamaydı..

    aile yapısından dolayı pek arkadaşı yoktu sıdıka'nın. nadiren de olsa görüşebildiği eski arkadaşı elifsu olurdu genellikle..

    aşığı vardı sıdıka'nın adı kener. sıdıka'yı genellikle telefonla rahatsız ederdi. nadiren de olsa dışarıda denk geliyorlardı ve kenar orada sıdıka'yı rahatsız ederdi.. başlarda bu durumda şikayetçi olsa da daha sonra kenar'ın davranışlarına alışmıştı sıdıka.. kenar karakteri değiştiğinde yeni kenar'a hiç ısınamamıştım ..

    sıdıka'ların komşusu goncagül teyze vardır bir de. ara sıra sohbete gelir dedikodu yaparlardı. goncagül teyzenin en önemli özelliği de ne zaman sıdıka'lara gelse ocakta yemeği olurdu..

    Şetaret hala vardır bir de. sıdıka'nın sinopta yaşayan halasıydı. ara sıra kaçar gelir sıdıka'lara. bakmayın yaşlı olduğuna cin gibidir aslında..

    baturalp hoca vardı bir de. sıdıka'nın ağabeyine ninjalık dersi verirdi..

    apartman yengesi vardı bir de. baturalp hocanın kurs açtığı binada oturmaktaydı. onunla ilgili hatırladığım tek özelliği baturalp hocaya sürekli şikayete gelir tehditler savururdu. baturalp hoca da ninjalık gereği her defasında bu hanımın tavırlarını alttan alırdı..

    mevsimlerden en çok baharı severdi sıdıka..

    pikniğe çıkarak bile dünyanın en mutlu insanlarından biri olabiliyordu sıdıka..

    bir gün ailecek gittikleri pikniği her zamanki gibi zehir etmişlerdi sıdıka'ya. o da haklı olarak ''iyi be! biz de dışarı çıkarıldık diye seviniyorduk, bırakın da iki santimetre küp oksijen alalım ya! kilimin üstünde biblo gibi oturalım diye mi geldik pikniğe! siz neden anlarsınız ki şu hayatta! bahar geldi baksanıza etraf kıpır kıpır, ben de kendi çapımda bir organizmayım, içim kaynıyor hoplayıp zıplamak istiyorum, hormon bu salgı bezi bu! baba baskı falan dinlemiyor ki'' diyerek yine ders niteliğinde bir serzenişte bulunmuştu..

    sıdıka'ya sürekli kızan annesinin bazı replikleri hâlen hatırımdadır..

    ''hüdaverdi deme babaya''

    ''paradoks deme anneye''

    ''ayı yogi deme babaya''

    ''zilli deme salataya''

    sıdıka'nın yirmi küsür yıl önce yaptığı espriler, verdiği toplumsal mesajlar bugün hâlen toplumun önemli bir kesimi tarafından idrak edilemiyor..

    sıdıka 97'deki bir bölümde toplumsal baskıdan bunalarak bunu eleştiriyordu, umarım ilerde böyle saçmalıklarla uğraşmayız diyordu. üzerinden yirmi üç sene geçti her anlamda değişen gelişen dünya'ya rağmen ülkemizde toplumsal baskı azalacağı yerde maalesef iktidar tarafından da desteklenerek daha da arttı..

    neyse efendim moral bozmayalım sıdıka'yı izlediğim zamanlardan güzel sahneler geldi hatırıma..
    sıdıka'nın babası bir gün gazeteden yirmi sekiz kupona biriktirip aldığı mısır patlatma makinası getirmişti eve, makinayı kullanmayı öğrenene kadar evin her yeri patlamış mısır olmuştu hem kızıp hem eğlenmişlerdi..

    yine bir gün annesi sıdıka'yı merter'e halasının yanına gönderiyordu. sıdıka sokakta taksi beklerken annesi yine sıdıka'ya bir şeyden dolayı kızıp pencereden terlik fırlatmıştı, annesinin fırlattığı terliklere idmanlı olan sıdıka hemen terliği yakalamıştı ve tam o sırada taksici gelmişti. hava da yağmurluydu ve sıdıka elinde terlikle hemen taksiye binmişti, annesi de gelirken o terliği getir diye bağırmıştı. ve sıdıka o terlikle merter'e gitti bütün orada terlikle durdu ve akşam eve gelirken terliği geri getirmişti.. ( :
    böyle hoş bir sahneyi de paylaşmak istedim..

    sıdıka'nın her akşam en yakın arkadaşı olan günlükle sohbet etmesi o gün olanları günlüğüyle paylaşması ne hoştu..

    çocukluğumun en özel dizilerindendi sıdıka..

    jenerik müziğini ne zaman duysam hüzünlenirim..

    güzel 90'ların güzel dizisiydi.. özlemle anıyorum..

    --- spoiler ---