koronavirüs


  • bilimsel adı covid-19 değildir; sars, mers, covid-19 gibi tehlikeli türleri de içeren virüsün zaten bilimsel olan ismidir. (bkz: coronavirus)
    birçok türü yıllardır bilinse de hayvanlarda görülüp insanlara bulaşmadığından, bulaşan türleri de insanlarda nezleden öteye bir durum oluşturmadığından bugüne kadar bu denli gündeme oturmamıştı. ancak covid-19 adı verilen, yani koronavirüsün 2019 versiyonu, insanlara bulaşabilen ve yayılma hızı çok yüksek olan, ileri yaşlarda ölüm riski olan türüdür.
    isimlendirme faslını geçersek, tüm dünyada yayılma hızından kaynaklı bir tedbir furyası başladı ve insanların bunu ciddiye alıp takip etmesi önem arz etmekte. çünkü henüz aşısı bulunamadı ve biraz tıp bilginiz varsa virüs hastalıklarının yakalanıldıktan sonra tedavisinin çok zor olduğunu biliyorsunuzdur, genelde etkileri azaltmaya çalışıp vüdunuzun savaşmasına yardımcı olunmaya çalışılır ve hastalığı atlatmanız umulur. bu sebeplerden; hastalığa hiç yakalanmamak herkesin önceliği olmalı, gerekli olmadıkça insanların olduğu ortama girilmemeli ve eller sık sık yıkanıp asla yüze dokunulmamalı.
    covid-19 türü ile ilgili çok fazla bilgi etrafta dolaştığı için bilgileri sadece sağlık kuruluşlarından ve resmi organlardan almak en sağlıklısı olacaktır, çünkü çok fazla bilgi çöplüktür ve özellikle bu günlerde çöplüklerden uzak durmak faydanıza olur. şu an için who (dünya sağlık örgütü) 2021 bahar ayına kadar aşısının bulunacağını öngörüyor, inancımız daha erken bulunması yönünde lâkin her ihtimalde tedbirli ve temiz kalmak panik olmak yerine tercihiniz olmalı. haberleri twitter, instagram veya çeşitli stream uygulamalarındaki yayıncılardan değil; resmi kuruluşların açıklamalarından takip etmek önemli, ayrıca güncel olan bilgileri de takip önemli zira her gün virüsle ilgili bir aşama kaydediliyor ve durum saate bağlı olarak bile değişebiliyor. sizin normal bir vatandaş olarak yapmanız gereken; azami düzeyde temizliğinize özen, evde kalmak ve panik yapmamak/yaptırmamak.

    sağlıklı kalın!