androidler elektrikli koyun düşler mi


  • Philip k Dick abimizin ele aldığı muhteşem eseridir.

    Nükleer savaş sonrası, eko-sistemin yıprandığı, birçok canlı türünün yok olduğu ve insanlığın farklı bir yaşam tarzına geçiş yapmak zorunda kaldığı bir kurgu evreni anlatmaktadır. Burada, hayvanların yokluğundan ötürü, birçok hayvan karaborsaya düşmüştür –ki hayvan sahibi olmak artık lüks haline gelmiştir. Hayvan sahibi olamayanlarsa dışlanmaktadır.

    Gerçek hayvanların çok nadir olmasından dolayı da, robot-hayvanlar yaygınlaşmıştır. Kahramanımız, Rick Deckard'nda elektrikli bir koyunu vardır ama bu durumdan pek memnun değildir ve gerçek bir hayvan aramaktadır. Unutmadan Rick aynı zamanda bir android avcısıdır.

    Android'lerin ya da kitapta da bahsettiği gibi, Andy'lerin hayal edilemeyecek düzeye ulaştığı bir dönem yaşanmaktadır -ki yerleştirilen sahte hafızalarla/geçmişlerle kendilerine gerçek insanlardan farklı görmemektedirler fakat tek bir noktada ayrı düşmektedirler. Bu da; duygudaşlık (bkz: empati) yoksunluğudur.

    Andy'lerin bir de son kullanım tarihi gibi, yaşam süreleri vardır. Ortalama 2 yıl olan bu sürenin dolmasının ardından, yok edilmeleri gerekiyor. Rick bu durumu; “emekli” ye ayrılmak olarak ifade etmektedir ve Rick'in son bir göreve çıkması gerekir…

    Son olarak kitabın başlangıç sayfalarında şöyle bir not düşülmüştür;

    “Kadıköy’ün yağmurlu ve puslu günlerinde hazırlanan bu kitap sizi uçurumdan aşağı atabilecek güce sahip olabilir. Herhangi bir yerde ve özellikle izinsiz olarak iktibas edildiğinde Kadıköy’ün o bilinen, serin ve rutubetli lâneti, yıllar boyunca bunu yapanı takip eder, saçları dökülür, rüyasında sürekli olarak Kadıköy sokaklarından akın akın geçerek yıllık intiharlarını gerçekleştirmeye giden lemur sürüleri görür ve derin bir yalnızlığa gömülür.”

    Kısacası, türün hayranları (bkz: cyberpunk) - (bkz: bilimkurgu) bu kitabı mutlaka okumalıdır.