reykjavik


  • birçok mecrada ben dahil birçokları tarafından çeşitli güzellemelere tabi tutulmuş, davulun sesinin anca uzaktan hoş geldiğini gösteren sayısız örnekten sadece biri; dünyanın en kuzeyde bulunan başkenti olmasından gayrı bir vasfı olmayan, kadim viking dilinde duman(reykr) ve vik(körfez) kelimelerinden oluşan, abartılmış, balon başkent.

    hiçbir zaman anlamadığım bir şekilde yabancı(özellikle amerikalı) bloggerlar tarafından allanıp pullanmasına karşın güzel bir şehir falan değildir. hatta eski demir perde ülkelerini andıran bir görüntüsü vardır arka sokaklarının. tabi referans noktanız türkiye'deki şehirlerse bu değişir, zannımca bu yaklaşık 6 kat daha fakir canım vatanımıza haksızlık etmek olur.

    şehir amerikan istilasına uğramış durumdadır. kentin kalbinin attığı cadde laugavegur'da şehre ve ülkeye ait hiç ama hiçbir şey yoktur. caddeyi amerikan tarzı publar, kafeler, veya sadece turistlere yönelik tasarlanmış izlanda keçisinin yününden yapıldığı söylenegelen el emeği göz nuru(?) kazaklar sergilenir. ne hikmetse bu kazakları şehir ahalisinin üstünde göremezsiniz. anlayacağınız reykjavik belediyesi veya her nesiyse ruhunu şeytana satmış durumdadır.

    mülteci sayısının sıfıra yakın olduğu şehirde üstünlüğü polaklar ele geçirmiştir. ülke nüfusunun neredeyse %10'una yaklaşmış olan polaklar, şehirde epey etkin durumdadır. vasıfsız- yarı vasıflı işlerde çalışmakta, hiç olmazsa ekmekleri peşinde koşmakta olup yerli halk tarafından pek sevilmemektedir. zaten izlandalılar da anlatıldığının aksine otlaklara uzanan ponçik suratlı ve arkadaş canlısı insanlar filan değildirler. kültürleri gereği soğuk tandanslı bu insanlar artık ülkelerinde yabancı görmekten yaka silkmekte, kendi komünlerinin dışına pek çıkmamakta, içeriye de insan kabul etmemektedir. tabii bu durum ortadoğu fenotipinde bir insan için biraz değişmekte, kız-erkek fark etmeksizin kahir ekseriyetinin ortadoğu ülkelerinden insan ithal ettiği bilinmektedir.

    zannedildiğinin aksine aurora borealis her dakika ortaya çıkmamakta bu şehirde. ücreti mukabilinde yapılan(yaklaşık 15.000 kron) süper keyifli turlarda kuşun uçmadığı, kervanın geçmediği tepelerde gökte küçücük bir ışık hüzmesi göredursun ağız kulakta bırakır turistleri. bu turlara katılmayan zatımca tespit edilememiş olup aynı gün zarfında görüldüğü iddiaları duyulmuştur.