#freeezhel


  • türk rap müzisyeni ezhel'in, bimer'den şikayet üzerine tutuklanması sebebiyle özgürlüğü için başlatılan sosyal medya hashtag çalışmasıdır.
    ezhel'in mektubu.
    ***
    gerekçe olarak "uyuşturucu ve alkole özendirmek" maddesi işlenmiş, ancak bu gerekçe hukukun son kırıntılarının tüketildiği canım ülkemde trajikomik. mafya dizileri ve her bölüm onar onar adam öldürülüp, uyuşturucu imalatı yapılan birçok dizi ve film çekilip yerel kanallardan yayınlanır iken, kendi kazandığı 3-5 kuruşu biriktirip kendi müziğini yaparak bir şeyler elde etmiş insanları bu suçla itham etmek, şu an görüşemediği annesini ağlatmak, ifade vermeye gittiğinde tutuklanmasına rağmen haberlerde sokakta göz altına alındığı söylenip sanki kaçakmış gibi algı yaratmak, eğlenmek için dinlenilen müzik ile insanların uyuşturucuya başlayacağına inanabilmek gerçekten içler acısı bir durum. kaldı ki yıllarca türkülerimizde "yatırıp yatırıp çam dibine" ne yapacaktınız çam dibinde? betimleme amaçlı mıydı "tombul tombul memeler?" çocukları sanata yönlendirmek için mi dizilerde uyuşturucunun nerelerde imal edilip temin edileceği yerler gösteriliyor? kimse bunları izleyip-dinleyerek bir şeye yönelmez ve başlamaz, o kadar iradesiz ise de suçun ağırlıklı kısmı o bireyi yetiştirendedir.
    yaptığı müzikte "esrar" kullandı diye itham etmek acizlik ve korkudan başka bir şey değil, esrar yüzyıllar boyu dünyada tüketilen, halen dünyanın pek çok ülkesinde de yasal olan keyif verici bir madde, esrar; kokain-lsd gibi bir uyuşturucu değildir, sigara gibi size keyif veren bir madde, bu adam şarkılarında "esrar kullanın" da demiyor, gördüğü durumları betimliyor. hiç sokakta kaldınız ya da o havayı soludunuz mu acaba, bu insanlar görüp duyduklarını anlatıyor, dünyadaki en doğal olay da kendi tecrübelerini kullanmaktır, sokakta evsiz-barksız insanlar var, geceleri lastik kokusu var, karanlık var uyuşturucu ve kötülük var, tabii ki bunlardan bahsedecek ki bunlar çözülecek. İstanbul'da 2 sene yaşadığım semtte her Allah'ın günü en az 3 kişi uyuşturucudan acile kaldırılıyordu, artık polis ve ambulans arasanız bile gelmiyordu, sanatı yasakladığınızda bu insanlar kurtulmaz, oraya gidip bunu çözmek yerine sırf birkaç kelimeyi parçalarında kullandı diye tutuklamak akıl kârı değildir. dünyanın en iyi şairleri de tasvirlerinde uyuşturucu maddeleri kullandı, dünyanın en iyi yönetmen ve senaristleri de bunları kullandı, dünyanın en iyi yazarları da kitaplarında bunları kullandı, sanatı engellemek b1r toplumun gelişmesini engellemektir.
    çözüm üretemeyen kafalar yasak üretirler.
    umuyorum en kısa sürece sercan serbest kalır ve bu son bulur. seninleyiz angaralı zenci gardaşım, ne demiştin bize? "vazgeçmeyin abi, hiçbir şey sizi yıkmasın. bir şeyler kötü gidebilir, s*ktir et önüne bak.
    #freeezhel.