mürver çiçeği


  • Yirmi kadar çeşidi bulunan ama ülkemizde yalnızca beş çeşidine rastlanan 3,5 metreye kadar uzayabilen bir tür çalı bitkisi.

    Zehirsiz olan türü sambucus nigra Nisan ayında çiçeklenir. Çiçekleri beyaz, aşağı doğru sarkıktır. Yaprakları daha yuvarlakçadır. Meyveleri koyu mor siyahtır. Meyveler açınca dallar iyice aşağıya sarkar.

    Zehirli olan türü sambucus ebulus temmuz-ağustos aylarında çiçeklenir. Çiçekleri yine beyazdır. Yaprakları daha sivridir. Meyveleri de koyu mor siyahtır. Meyveler açsa bile diri ve dallar yukarı doğru durmaya devam eder. Bu şekilde ayırt edebilirsiniz.

    Karadenizin doğal bitki örtüsü içinde büyük bir yeri vardır. Çiçeklerinden şurup yapılır. Meyvelerinden de hem şurup hem de reçel yapılır. Oldukça şifalı bir bitkidir. Her kısmı ayrı ayrı kullanılır. Şurubu doğal grip ilacıdır.

    Tarifi;
    30 adet mürver çiçeği
    1 kilo şeker (bence daha az olsa daha iyi)
    2 portakal
    2 limon
    1.5 lt su

    Yapılışı:
    Çiçekleri iyice ayıklayıp yıkıyoruz. Sonra su ve şekeri tencerede kaynatıyoruz. Soğuduktan sonra içine dilimlenmiş limon ve portakalları ardından çiçekleri koyuyoruz. Ağzını sıkıca kapatıp iki gün serin ve karanlık bir yerde bekletiyoruz. Mümkünse cam kavanoz olsun.
    İki gün sonra süzüp şişeleyebilirsiniz. Kısa sürede tüketmek lazım. Yok Uzun süre dayansın derseniz şişeleri on dakika kadar suda kaynatın. Konserve usülü bir sene dayanır.
    Afiyet olsun.