bir hevesle satın alınıp kenara atılan eşyalar


  • biraz uzun oldu ama herkesin kendinden ufak tefek bir şeyler yakalayacağı bir karalama oldu.

    öncelikle biliniz ki, bir zaruri ihtiyaç dahilinde değil de o an içinde bulunduğunuz ortamın ambiyansı ve/veya sunulan pazarlama stratejisi ile size satılmış ve/veya satın almış olduğunuz ne varsa bir heves ürünüdür. anlık olarak verdiğiniz radikal kararlar da bununla aynıdır.

    zaten tüketime dayalı yeni kapitalist düzenin öngördüğü ve istediği şey de tam olarak bunu yapmanız yönünde. bir şeyler tüketmeniz, satın almanız, dolayısı ile yeni şeylere ihtiyaç duymanız, arayışa girmeniz ve akabinde mutsuz olmanız. illa ki maddi değeri olan şeyleri değil, aldığınız kararları bile çabucak tüketmeniz.

    satın aldığınız şeyi etkin kullanımınızı veya verimliliğini sorgulamanızı bile beklemiyor sizden sistem. yani tüm bu alımlarınız için yapılan tüm endüstriyel çabalar, pazarlama stratejileri, reklam faaliyetleri, inovasyon çalışmaları vs. tamamen iyelik hissinizi tatmin etmek için yapılıyor. sağlayacağınız fayda kimsenin zerre kadar umurunda değil.

    hal böyle olunca da aslında oldukça basit bir yöntem var:

    bir şey satın almadan önce en az 21 saniye gerçekten o alacağınız şeye ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. emin olduktan sonra satın alın. daha büyük satın alma kararlarınızda (ev, araba, yatırım vs.) bu süreyi yukarıya doğru esnetebilirsiniz.

    ikinci olarak ise bir davranış biçiminizi değiştirmeye karar verdiğinizde de (sigarayı bırakma, diyete başlama, günlük tutma, her gün kitap okuma, blog yazma, spor yapma vs.) bu kararınıza hemen başlamak yerine gününüzü, haftanızı, mevcut düzeninizi ve boş zamanınızı tüm ayrıntılarını hesaplayarak iyice program edip; alacağınız karara ne derece sadık kalabileceğinizi, dış etmenlerin sizi ne derece etkileyebileceğini düşünün.

    belki basit gibi görünse de birkaç kez üst üste kendi kendinize verdiğiniz kararlardan caydığınız ya da başlayıp vazgeçtiğiniz taktirde; kendinize olan inancınızı zedelemekte, en nihayetinde ileri vadede özgüven problemi gibi sorunlar ile karşılaşabilmektesiniz.

    bu noktada uyarım kendinizi bilmeniz, tanımanız, ne istediğinize bireysel anlamda kararlar verebilecek yetiye sahip olmanızdır. tabi bunu fevrilik ile karıştırmamak adına, eğer ki o yetkinlikte olduğunuza kendi iç samimiyetiniz ile inanmıyor iseniz, profesyonel bir destek almanız daha doğru olacaktır.