takdir belgesi


  • İnsanların dünden beri instagramda paylaştıkları belge.

    İte kaka, zorla ders çalıştırdıkları çocuklarının aldığı bu belgeyi, sanki evlatları bir uberman imiş gibi "çalışkan kızım/oğlum" alt notuyla paylaşıyorlar.

    Çocukların bu eğitim sisteminde çok yükleri var. Yükler o kadar agir ki, odevleri, sınav çalışmalarını her boku anne babaları yapıyor. Cocuklar ise yarim yamalak idrak ettikleri ve sonuçta yapıldı mi? Yapıldı olarak kabul edilen ödevleri tamamlayıp bir an önce akilli telefon/tablet/bilgisayar başına geçip saçma sapan oyun videoları izliyorlar.

    Kısacası anneler babalar. O belge sizin, o basari da size ait. Gurur duyabilirsiniz. Paylaşın paylasabildiginiz kadar.

    Zaten eğitim ve okul kavramı da sizin diğer velilere, eşe, dosta akrabaya nispet yapmanız için oluşturulmuş alelâde şeyler. Çok kasmayın. Evet maşallah evladiniza.

    Çocuklarımızın bence büyük bir kısmında dikkat problemi var. Bunun yani sıra bir terbiye ve toplumsal uyum sorunu da var. Büyük şehirlerdeki cocuklar, ilkokul-ortaokul ayrımından sonra küçük yasta uzak okullara gitmek durumunda kalıyor. İzmir için konuşuyorum, benim de oturduğum varoş semtteki cocuklar tamamen terbiyeden yoksun. Hepsi vahşi ve yırtıcı. Otobüse bedava binebilmek ya da bir parca yiyeceği arkadasinin elinden alabilmek için yaptıkları şeyleri tek bir kez okul çıkış saatinde öğrencilerin yoğun olduğu bir durakta bekleyerek gözlemleyebilirsiniz.

    Bu çocukların içinde bu takdir belgesiini alan da var. Benim ilkokul çağımda, bu belgenin üzerinde "okul içinde ve dışındaki uyumlu davranışları" vs gibi şeyler yazardı. Ve bu belgeyi alan cocuklar da derslerinin iyi olmasının yaninda, gerçekten temizliğine dikkat eden, genel olarak herhangi bir saygısızlık yapmayan çocuklardı. Belgenin üstündeki bu yazı hala var ama bir boka yaramıyor. Çünkü cocuklar okula adim attıkları günden itibaren "oğlum ne koparırsan kendine" moduna getiriliyor. Okulda öğretmenler "hepiniz rakipsiniz" diyor. Çocuk eve gidiyor babası "sakin kendini ezdirme, tuttuğunu kopar"diyor. Sonra bu çocuk boktan bir belediye otobüsüne bedava binebilmeyi kâr sanarak buyuyor. Otobüsteki kendinden büyük insanlarla ağız dalaşına girmeyi hakkı sanıyor. Çünkü hayat onun için herkesin tuttuğunu kopardığı bir savaş alanı.

    Çok uzattım. Toparliyorum. Günümüzde verilen takdir ve tesekkur belgesinin maddi dünyada bir karşılığı yoktur. O belge sadece verilmiş olsun diye verilir. Veliler zevkle ego tatmin edebilir.

    Umarım bu kadar eleştirinin ve farkındalığın üzerine doğru düzgün bir çocuk yetistirebilirim. Tabi diğer vahşi yetişmiş çocukların arasında hayata nasıl tutunur bunu da çok kestirmek mümkün değil. İki ucu boklu değnek...