mali müşavir


  • Gerekli olan smmm ünvanı alınması son derece zor olan ve ülkemizde itibarı yeterince olmayan meslektir.

    İlk olarak smmm olmak için staja giriş sınavı adı verilen bir sınava girmek gerekiyor. Sınav genel kültür/genel yetenek, finansal muhasebe, maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi, denetim, ekonomi, maliye, meslek hukuku, iş hukuku, ticaret hukuku, borçlar hukuku ve vergi hukuku konularını içeriyor. Bu sınavda başarılı olmak için en az 60 puan almak gerekiyor. Her ne kadar yanlışlar doğruları götürmese de sınav, mesleğe ilk adım için oldukça zor. Zira puanlama çan eğrisine belirleniyor. Ayrıca sınavda sorulan sorular belli bir bilgi birikimi istiyor. Sınav, hemen hemen kpss soruları ile aynı statüde. Hatta bazı sorular cidden beyin yakan cinsten.

    Sınavı geçtiyseniz işiniz daha yeni başlıyor. İş derken gerçek anlamıyla bahsediyorum. Bir şirkette , muhasebe bürosunda, denetim firmasında ya da yeminli mali müşavir yanında çalışmanız gerekiyor. Sınavdan sonraki bu adım ise staj oluyor. Hem işin bulunması hem de ücretlerin komik rakamlarda olmasından dolayı bu kısım tam anlamıyla kabus. 3 yıl boyunca zorunlu olarak çalışıp stajınızı tamamlamanız gerekiyor. Eğer yüksek lisans yapıyorsanız staj süreniz 1 yıl kısalıyor. Bu staj süresi içerisinde tesmer'in zorunlu kıldığı eğitimler var. İnternetten dersleri izleyip her dönem sonu sınavlara girmek zorundasınız. Bu sınavlarda ise en az 60 almanız gerekiyor. Yoksa stajınız iptal oluyor.

    Sınavı geçtik, stajı tamamladık. Bitti mi? Elbette hayır. Şimdi ise smmm ünvanı için yeterlilik sınavı var. Bu sınav ise yazılı şekilde. Finansal muhasebe, maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi, muhasebe denetimi, vergi hukuku, genel hukuk, meslek hukuku ve yeni düzenleme ile birlikte spk (sermaye piyasası mevzuatı) derslerini vermeniz gerekiyor. Bu sınavlardan en az 50, toplam ortalamanızın ise 60 olması gerekiyor. Yeterlilik sınavında geçerli puanı alırsanız devreye tezkiye notu giriyor. Tezkiye notu ise staj süresi boyunca yanında çalıştığınız ünvanlı kişinin (smmm, ymm) size staj süresi sonunda verdiği puandır. Bu puan eğer belli bir limitten az ise stajınız geçersiz sayılır. 3 ay ve üzerinde çalıştığınız her ünvanlı kişi size tezkiye notu vermek zorunda. Kısacası patronla iyi geçinmek gerekiyor.

    Her şey bitti. Staja giriş sınavı tamam. Staj işlemleri tamam. Tezkiye puanımız tutuyor. Yeterlilik sınavını da geçtik. Şimdi sırada ruhsat işlemleri var.

    İşin en tuzlu kısmı burası. Öncelikle türmoba 2560 tl gibi bir rakam ödüyoruz. Sonra bağlı olduğumuz smmm odasına 885 tl ödüyoruz. Tabi ki burada bitmiyor. En son 770 tl lik ruhsat harcımız var. Hazır ödemelerden bahsediyorken; staja giriş sınavı için 1.100 tl civarında ödeme yapıyoruz. Stajı yaparken de her sene 310 tl ödeyip 3 yılda 910 tl lik ödeme yapmanız gerekiyor.

    Bu ödemelerden ve işlemlerden sonra tebrikler. Artık resmi olarak smmm oldunuz. Şimdi ülkemizde "muhasebeci" sıfatı olarak nitelendirilen ve mesleğin itibarı gün geçtikçe zedelenen bir yapının içerisindesiniz. Umarım gün geçtikçe mesleki etiğinizi ve ahlağınızı kaybetmezsiniz.

    Edit: imla.