zam yapmak yerine ürünü küçültme prensibi

  • Cipslerde uygulanmayan olay. Hem ürün küçülüyor, hem fiyat artıyor.
    Biz cips severleri üzmeyin.
  • çok gıcık bir eylem,beni hep sinir etmiştir. ürünü aynı bırak fiyatını yükselt be kardeşim. beğendiysem zaten fiyatına bakmam. ama fiyatını aynı tutup malı küçültürsen bu beni düdüklediğin düşüncesine kapılıyorum ki nitekim öyle zaten.
  • gidiyorum deyip kamufle olmak gibi bir şeydir.
  • ne kadar düz mantıklı bakış açın ve ne kadar haklıymışım yorumumda. sadece cips, büsküvi ve çikolata gibi zaralı şeyler küçülürken fiyatı aynı kalıyor mantığından niye çıkamadın? ben profesyonelim megalomanisinden çıkabilseydin eğer, bunun su da dahil, peynir, deterjan, yoğurttan tut da sabun, ekmek, diş macununa kadar uzadığını görebilirdin. hayır, senin zannettiğin gibi daha az yiyebildiğim için değil enayi yerine konulduğum için bu laflara karnım tok.
    ayrıca sağlıksız yiyecekleri daha az tüketmem için benim yerime başka birinin düşünmesine, dahası bana bunu bana çaktırmadan aynı yiyeceği öncekinden daha yüksek fiyattan satarak yapmasına hiç gerek yok. belki ben bir paket cipsi bir haftada yiyorum.
    düz mantığın şuradan belli, profesyonelsin ya, görmeden anlamışsın yağ bağladığımızı, tebrik ederim. işte tam da bu yüzden bilinçsiz diplomalıdan korkmak lazım. bir ürünün kalorisini düşürmek veya daha minik paketlerde yapmakla ürünü aynı fiyattan küçülterek satmak aynı şey değildir. Ben de sana yılların ekonomici ve işletmecisi olarak söyleyeyim. gerçekten iyi niyetli bir satıcı isen, küçük gramaj, küçük fiyat uygularsın. çoğu zaman da aynı ürünün teklisi ikilisinden bir miktar fazla olur, iki ürünü tek pakette paketlemekle, tek tek paketlemenin arasındaki 2. paket maliyet farkı tek pakete yansır. büyük ambalajlar bu yüzden daha ucuza gelir. tabii tek ambalajın stoklama ve ulaşım kolaylığı, büyük miktarda olanı " büyük al, kar yap " satış amaçlı avantajlı gösterme ki doğrudur ( ama herkesi stok yapmaya zorlamaya gerek yok),vs gibi ayrıntılar bol.
    tüketim psikolojisi denen bir şey var. obez bir insan büyük paket cips yemeye alıştı ise, markette büyük paket kalmadıysa, küçük paket bulunca " aaa, bu da olur, hem bu daha iyi olur " demez. ne der sayın profesyonel? "ben küçükten 3 paket alırsam büyük paket kadar olur " der ve toplamda her gün yediğinden bir de 50-100 gr fazla yer ve her gün ödediğinden de fazla öder. bir obezi kandıramazsınız. pis boğazı kandıramazsınız. ancak bilinçlendirebilirsiniz.
    başka bir nokta sayın profesyonel, kalorisi düşük demek sağlıklı demek değil. mesela 1 bardak diyet meyve suyu içeceğine, bir çay bardağı meyvenin kendi şekerini içeren meyve suyu iç. mesela, piyasadaki bütün soğuk çay markalarının içinde, içinde gerçek şeker olan sadece didi çay. diğerleri şaibeli şekilde, " şeker diyorum ama glikoz, vs de olabilir bak, ben ucundan söylemiş olayım" tarzında. sağlıklı görünen o kadar çok ürün var ki. diyetisyen doktora demiş, bakın diyeti alan doktor; " beyaz ekmeğin kalorisi çok, tam buğday ekmeği ye, onun ki az ". doktor hanım da bundan bir şey olmaz diyerek dayıyor dilim dilim tam buğdayı. doktor hanıma baktım. tam buğday ekmeği kalori bombasıdır fakat diyet yapanlar için faydalıdır. neden biliyor musun dedim. olur mu öyle şey dedi. doktorsun araştır ve sor arkadaşlarına dedim. beyaz ekmek kalori açısından fakirdir ve tokluk hissi yaratmaz. 1.5 ekmek yersin ancak doyarsın. toplamda 1.5 beyaz ekmeğin kalorisi ile kalkarsın sofradan. kepekli ekmeğin bir dilimi ile, iki dilimi ile tokluk hissin oluşur( zengin lif yapısından dolayı şişlik de sağlar) ve daha az kaloriyle yırtarsın. doktor hanım gibi abananlar yırtamaz tabii ki kendisi defalarca liposuction yaptırmıştır.
    yediklerime dikkat ederim. profesyonel bir profesöre göre milli sporcu gibi değerlerim var. 166/49kg olarak ve küçük paketlerin aynı fiyatla satılmasına yaygara koparan bir obez değilim. ama enayi yerine konmak için önüme mantıklı(!) sebepler sunulmasına dayanamayan bir bünyem var.
    sağlık ucuz olmamalı, gideceğiniz diyetisyeni iyi seçin, ben oldum, ben piştim, her şeyin en iyisini bilen uzman benim diyenden uzak durun. aslında, kendi kendinizin diyetisyeni olun, tam doymadan kalkın, besin değeri yüksek ( evet, bunlar çok pahalı biliyorum, ama araştırın, okuyun, ucuz alternatifler bulabilirsiniz, mesela yumurta benim acil durum favorimdir) gıdaları yetecek kadar tüketin. yiyecek kitapları okuyun ve boğazınızdan ne geçtiğine bakın. artık çoğu hastalık yediklerimizden kaynaklı.
    sana tek saldırım, gramajı küçülen ürünlerin aynı fiyata satılmasını haklı gösterme çaban yüzünden idi ve buradaki hatanı görmemekte direniyorsun, tebrikler.

  • geri zekalı obezler, karnından çok beyni yağ bağlamışlar gelmiş sataşmış, entry kötülemiş.
    öncelikle bilimselliği de var işin. makaleler tezler, insan psikolojisi boyutu.

    ya sen pis boğazlılığınla üç lokma fazla yiyeceksin diye var olan gerçekler pis kaka olmuyor. ben bazı markaların prosedürünü savunmuyorum. ama zararlı olan besinlerin fiyatının pahalı olması gerekliliğini değil, bundan çıkan faydaları söylüyorum.

    misal hastalarım gelip, yok çocuk yemedi ziyan olmasın diye yedim dediğinde ona da diyorum ha sen yemişsin ha çöpe atılmış fark yok. kaldı ki çöpe kadar sokak hayvanları var diyorum.

    ya ben sadece fiyatı ucuz diye içinde ne olduğu belli olmayan koca paket bisküvinin alındığına şahit oldum.

    insan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. evet bir elma, bir domates, bir yumurta, et pahalı olduğunda kızalım sinirlenelim ama zararlı olana kızamıyorum. bunu evet tv lerde devamlı bahsedilen "uzmanına danışın" denen bir uzman olarak diyorum kötüyü iyiye çevirmek ve de insan sağlığını korumak adına kızamıyorum.

    bok bulsa yiyecek insanlar bir diyetisyen olarak 8 senedir sahada birine bu konuda malsın diyorlar bu sözlükte. kaldı ki pek çok ürünün gramajı küçülmeli zaten. daha minik daha kalorisi düşük halleri olmalı. abur cuburun bu denli ulaşılır ve ucuz olması ki bu şu da demek ben ucuzsam her türlü zararlı yağ da barındırırım. anlamayan eleştirmesinde bence. sağlık ucuz olmamalı çünkü
  • anladık malsın. bizi de mal yerine koyup küçülen mala büyük mal fiyatı ödemenin faydasını anlatmasaydın bari.
  • zamdır.
  • ya doğrusu bir nevi seviniyorum. geçenlerde obezite konusunda bir eğitim vermiştim (ki o kadar heyecanlanıp sesim titremese eğitimde link verirdim, benden hoşlanan bekar bir amirimde eğitimdeydi de aşırı heyecanlanmıştım,)

    eskiden kolaların, sinemalardaki patlamış mısırların görsellerini koymuştum sunumuma. ve hepsi şu ankinden çok çok minik. kola şişeleri, hamburgerler her şey.

    ki biz küçükken abur cubur pahalıydı zaten. bir hafta tüm harçlığımı biriktirip, zorla bir yumurtlayan yumurta almıştım düşünün.

    yani ebatları küçülmeli zararlı olan şeylerin bence. psikolojik olarak daha az yiyoruz aslında ebat küçülünce.

    misal hastanemizde normal açık ekmek dağıtılırken herkes 4-5 büyük dilim yerken roll ekmeğe geçince ekmek israfımız minimuma düştü. 4-5 ekmek yiyorlardı ama bir de bir o kadar da yemeyip tepside atılanlar vardı.

    o yüzden paket olayı, hacmin azalması olayı biraz bu açıdan bakılınca güzel bir şey aslında. eskiye dönüyoruz diyebiliriz.
  • (bkz: gizli zam)
  • Tüketicilerin çoğunluğunun gramında değişiklik olduğunu fark etmemesiyle yaptıkları bir çeşit şark kurnazlığı.
  • (bkz: ekmek)