türkiye'nin eğitim sistemi

18 entry daha

  • kesinlikle olmayan sistemdir.

    türkiye'de maalesef her şey gibi eğitim olayı da siyasetin ve ideolojilerin mağduru olmuştur. cumhuriyetin başlarında bu durumdan dinî eğitim nasibini alırken, sonraları da siyasi konjonktüre göre mağdur taraf değişmiştir. birçok kesim mağdur olmasına rağmen kendi alanım olması hasebiyle ilahiyat eğitiminin uğradığı yol kazalarına dikkat çekmek istiyorum.

    bu ahvâlden en çok zarar gören kurumlardan biri de ilahiyat fakülteleri olmuştur. eskiden kemalist ideoloji tarafından sürekli müdahaleye uğrayan ilahiyat müfredatı, bu dönemde de ak parti'ye eklemlenerek her kurumu kendi kafalarına göre dizayn etmeye çalışan bazı cemaatler/tarikatlar tarafından oyun hamuruna çevrilmiştir. "felsefe grubu derslerinin ilahiyatta ne işi var"gibi saçma söylemler malesef bazı ilahiyat çevrelerinde de karşılık bulmaktadır. halbuki hicrî 3. yy'nin ortalarında yaşayan mutezilî âlim câhız ta o dönemden kelam-ı dinî(islam teolojisi) ile kelam-ı felsefî'yi(bildiğimiz felsefe) birleştirmeyenlerin tam olarak alim sayılamayacağını söylemişti. bütün islam entelektüel geleneği de felsefe ile birlikte yoğrulmuş, onu dini aklî temeller üzerine kurmak ve anlatmak için kullanmıştı. bugün geldiğimiz nokta ise çok acı.

    Edit: yazım hataları düzeltmesi için fraustranger'a teşekkürler
  • Eğitim sistemini eleştirirken, sistemin sonuçlarını veya doğurduklarını değil, mantıklı bir izahla, eğitim mekanizmasını şurası hatalı, alternatif olarak bu yapılmalı şeklinde eleştirilirse belki birgün düzelecek sorundur.

    Malum, günümüz insanı bir şeyi eleştirirken sonuçlara yöneliyor. Bu da eğitim sisteminin hatalı olmasının bir sonucudur herhalde.(bkz: çelişmek)'*'

    Edit: fraustranger adlı yazara, imla uyarısından dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.
  • annelerimizin yaptığı ve bize zorla içermeye çalıştığı sebze çorbasına benzer. içinde hangi sebzeleri barındırdığını, kaşığı daldırana kadar anlayamazsın.
    İşte türkiye'nin eğitim sistemi de çorba gibi. Baktığında, eğitim sistemi ama içinden ne çıkacağını asla bilemezsin.
  • eğitim sisteminin içinde yer alan sınav sisteminin her yeni gelen Milli Eğitim Bakanıyla değişmesi gerçeği.
    LGS önce OKS oldu sonra her sene ayrı bi sınav yapıldı sonra yeniden sadece son sene tek sınav yapıldı günümüzde TEOG adı verilen sınav yine her sene ayrı olarak yapılıyor. üniversiteye giris ise önce ÖSS sonra YGS LYS sistemi geçerliliğini koruyor. deneme yanılma sistemiyle öğrencilerin hayatları hatta gelecekleri ile oynanıyor. yeni bir bakan geldiğini sınav sisteminde yapılan değişiliklerle anlıyoruz. tabi değişikliklere açığız, güncellemelere açığız ama bu da fazla.


    bir konu daha var ingilizce dersi belki ilkokuldan beri ingilizce dersi alıyoruz. "what is your name?" "how are you?" "sit down please" dısında ne öğrendik. biz ingilizce dersine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni giren çocuklardık. Ondandır İngilizceyi anlayıp konusamamız.
  • daha kendi dilini öğretemeyen sistemden ne bekliyorsunuz? bilim mi öğretecek? hiç kusura bakmayın lakin ben eğitim sistemini hiçbir eğitimci vasfım olmasa da yıllarca bu sistemin uygulandığı bir birey olarak sonuna kadar eleştirme hakkım var ve eleştiriyorum da.
    Bu ne rezilliktir kardeşim? bu adama gidiyor fizik ve kimya felan öğretmeye çalışıyorlar okulda. matematik öğretiyorlar güya. adam türkçeyi öğrenmemiş? türkçeyi öğrenemeyen adam nasıl matematik öğrenecek? nasıl coğrafya öğrenecek? yani ögelerine ayıramayabilir insan. belki heyecanlanır ne bileyim bir şey olur ama soruyu anlayamamış bazıları. Çok üzücü gerçekten.
    Bir cacık olmaz bu sistemle...
    şu görsele bakın İsveçi görüyorsunuz. Ne kadar çok element bulmuş değil mi? İsveç kaç milyon biliyor musunuz? 9,5-10 milyon. Biz? 80 milyon.
    İsveç'in 20 tane elementi var. Bizim ise 0.
    0 ile kalsa iyi kardeşim elementi bulmayı geçtim element ne onu bile bilmiyoruz..
    bu örnekler uzar gider...
  • videoyu izledikten sonra içler acısı hale geldiğine kanaat getirdiğim sistem. "Ali ata bak" cümlesini ögelerine ayırmaktan yoksun bir nesil yetişiyor. Hepsine sorsanın "random gülüş nedir? " çat diye cevap verirler. Harikasının milli eğitim bakanlığı.
    ali ata bak
  • S**cem eğitim sistemini de senelerdir okuyoruz her defasında aynı şeyi öğretip aynı şeylerden sınava sokuyorlar. Ders çalışan da çalışmayan da sınıfı geçiyor ortalık diplomalı cahil kaynıyor. Üniversiteye geliyorsun lisede öğrettikeleri dil bilgisi tarih konularını tekrar ders olarak işleyip sınavda soruyorlar lan ben zaten lisede 12 senede içinde en az 3 defa tekrar edilerek gördüm bu konuları ve bu konuların olduğu bi sınava girdim ve bu sınavı kazandım da buraya geldim ben bu konuları bildiğimi ispatlayıp buraya geldim neden tekrar bana bu konuları işletiyorsun. Hocaların egolu kendini beğenmiş tavrı da cabası bizi kova sanıyorlar su döker gibi ne dökseler alıcaz sanıyorlar kardeşim herkesin süzgeci farklı herkes alabilceğini alır. Bide çocuğun matematiği mi kötü matematikten özel ders veriyorlar herşeyi bilsin istiyorlar kardeşim demek ki çocuk edebiyatı iyi ondan özel ders ver onun üstüne git onu geliştirsin ordan güzel bi meslek sahibi olsun ama bizde ressam mı olcak integral çözemiyosa b*k olur diye bi sistem var yeter 16 sene okuyup sonra hayata salıp okuldan hiç bişey öğrenmeden çıkıp asıl eğitim in yeni başladığını görüp çuvallayan o kadar sene okuyup baba parasıyla bi dükkan açıp hayatını kurtarmaya çalışan insanlar var bi dünya ortalık diplomalı cahil kaynıyor.
    (Gecenin köründe hukuk ödevinden sonra uykulu gözlerle yazdım imla kurallarını affedin )
  • nasipse'*'

    ayrıca bu başlık daha önce açılmış ve şurada detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
  • hiçbir öğrenciye yabancı dil öğretemeyen sistemdir. rezilliktir.
18 entry daha