tanrı nasıl oldu

7 entry daha

  • Yanlış bir soru. Üçgenin dördüncü köşesi nerede? Demek gibi bir şey. Üzerinde boşuna felsefe yapıp aforizma kastınız evet.
  • tanrı kelimesinin anlamı zaman ve mekandan bağımsız olup maddeye hükmeden demektir.
    bu yüzden tanrıyı kim yarattı sorusu mantıklı değildir.
    zamana hükmeden bir varlığın yaratılma imkanı yoktur. çünkü o hep vardır.
  • bu tür şeyler hep sorgulanır ve tatmin edici bir cevap aranır. herkesin kendine göre bir argümanı ve teorisi vardır. çok dindar biri değilim ama şu söylemek istiyorum. insanlar bir şeye inanmadan yaşayamaz ve kendini boşlukta, amaçsız hisseder. inanmayarak bir şey kazanamayız veya hayatımızda çok büyük bir değişiklik olmaz. inanırsak ve birazda inandıklarımıza göre yaşarsak belki de her şey bittikten sonra huzur bulabiliriz. annem vefat ettikten sonra çok boşlukta kaldım ve onunda karanlıkta olduğunu düşünmek benim acımı katladı. inanıyorum, çünkü en azından bir kez daha yanında bulunmak, onunla olmak istiyorum.
  • “İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez / Zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez.”
  • Ek yeri olmayan bir halka düşünün, işte bu dairenin başlangıç noktasını aramak gibidir.
    (bkz: ezel kavramı)
  • Bu soru en dindar insanın bile aklına gelmiştir. Bu soruyu cevaplamak için her ne kadar bir sürü dinler uydurulsada bir türlü doğru cevap bulunamadı. Kutsal kitaplarda sadece insanlığın öyküsü anlatılıyor tanrıdan öncesine hiç deginilmemiş. Bu konu açıklanmaya çalışıldığında genelikle insan beyni bunu anlayamaz denilmekte. Bu cevap beni hiç tatmin etmemekte.


    Not: deistim
  • Tanrı kendisinin nasıl olduğunu bizlere anlatıyor aslında.

    Kuran ayetinden bakılırsa;
    Doğurmadı ve doğurulmadı (İHLAS/3)

    ol dediğinde dilediğini olduran Allah, kendisinin hep varolduğunu ve varolacağını söylüyor.

    Yaratıcıya inanıyorsan söylediğine de inanman gerekiyor.

    Yaratılanlardan bakılırsa;
    Öyle bir düzen içinde hiç bozulmadan, duraksamadan çalışan evren bize bu sırrı veriyor. Tesadüfen ve kendiliğinden bu düzenin var olmadığına kanaat getirdiysek, bir yaratıcının her şeyi yarattığını kabul ediyoruzdur. Hala sırlarını çözemediğimiz yaratılanların bazılarının nasıl olduğunu bilmemizin mümkünü yokken, imkansızlığı yaratan bir yaratıcının, bizim nazarımızda öncesizliği ve sonsuzluğu da apaçık ortadadır.
    (bkz: Kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne niye inanmıyorsun)






7 entry daha