şizofren

  • Bir psikoz hastalığıdır. Bir gün ayrıntılı yazarım.
    uyuşturucu ve psikoz
  • Birlikte okuduğumuz kitap
  • bir tür akılsal ve ruhsal hasta.
  • john katzenbach'ın bir polisiye romanıdır.
  • Şizofreni hastası olan kimse. Toplum içerisinde Hakkında bir çok yanlış bilginin döndüğü hastalardır aynı zamanda. Zira bir çok türü var ve bazı türlerinde çevrelerine zarar verebiliyorlar. farklı gerçekliklere dayalı kendi oluşturdukları dünya onlara çok ağır geliyor. Bir çoğu dine oldukça düşkün olmakta beraber kendini dinde üst bir makamda görüyor. Kendini mesih sanan hastalar var mesela. Benim şahit olduğum kişi paranoyak şizofreni hastasıydı. herkesin onun arkadından konuştuğunu, oğlunun şeytan olduğunu, herkesin onu kıskandığını düşünüyordu. Çocukları çok küçükken hastalığı farkedildi. Şeytan olduğunu düşündüğü oğlunu camdan atmak istemiş. Tedaviye başladıktan sonra günün büyük çoğunluğunu uyuyarak geçirmeye başladı. Evin annesi 10 yaşındaki kızı oldu bir yerde. İyi kötü 10 yıl geçti aradan ancak kadın ilaç kullanmasına rağmen bir sabah herkes uyurken kalkmış. Evdeki en büyük bıçağı alıp iyice bilemiş ve ona iftira attığını düşündüğü iki eltisine saldırmaya gitmiş. Eltisinin çocukları olmasa kadını öldürecekmiş. Onlar zar zor engellemiş. Bu olaydan sonra tedavi değişikliğine gittiler şuan nispeten çok çok daha iyi. Ancak her zaman bu kadar kötü seyretmiyor hastalık. Kişiden kişiye değişiyor. (bkz: Akıl oyunları) filmi bu konuda en iyi örneklerden biridir.
  • Birkaç farklı gerçekliğe rahatsızlık boyutunda inanan kişilerdir.
    Hayır, yirmi yıllık hayatım boyunca bu hastalığa tanık oldum, kendini gıdıkladığını filan görmedim adffhkb ayrıca çevrsindekilere şiddet filan da uygulamazlar, kendileriyle çok meşguldürler çünkü. Buna mecallerinin olduğunu da düşünmüyorum. Zor bir yaşam yani.

    İşin en ilginç boyutu da katatonik denilen türü. Hiçbir şey yapmadan, tepki vermeden yaşamak... hayat gerçekten zor.
  • Sanıldığının aksine olan bir hastalığa yakalanmış kişidir.
  • Bu hastalıktan muzdarip olanların kendi kendini gıdıklayabildiklerini öğrendiğim hastalıktır.

    kendi kendimizi gıdıklayamayız. Bunun sebebi ise öngörülebilirliktir. yani başka insanlar sizi gıdıklayabilir çünkü yapacakları manevralar sizin için öngürülebilir değildir. kendi yapacağınız şeyi bildiğinizden dolayı da kendinizi gıdıklayamazsınız. ama mesela kuş tüyü ile kendinizi gıdıklamanız mümkün olabilir çünkü kolunuzu oynatmanızla tüyün o harekete uygun hareket etmesi en az bir saniye alır. böylece öngörülebilirlik ortadan kalkar ve siz gıdıklanırsınız.
    şizofreni hastalarında ise yaptıkları hareketle bunu duyumsamaları arasında bir zamanlama sorunu yaşanır ve kendi kendilerini gıdıklayabilirler.

    Not: ben de kendilerini gıdıkladıklarını görmedim, zaten burada durup durup kendini gıdıklarlar yazmıyor, kendini gıdıklayabilir yazıyor, gıdıklayabiliyor olsa bile kendini gıdıklamaz bir insan.
  • Sanıldığının aksine sadece hayali kişi gören değil, sadece ses duyanı da vardır. Yani şizofreni çeşit çeşit olan bir hastalıktır.

    Youtubeda şizofren günlüğü ve şizofrenlere sorulan sorulara cevaplar gibi videolarla bi nebze empati yapabilirsiniz. O halde nasıl yaşıyorlar şaşırıyorum. Ben dayanamazdım.

    Edit: eskiden izlediğim bir video vardı. Entry için aradım ama bulamadım. Bir kadın vardı; küçük kız, genç kadın ve şeytan ile hayatını paylaşan bir şizofreniydi. Sorulan soruları cevaplıyordu falan. Bilen varsa turuncuyu yaksın.
  • Sanılanın aksine çift kişilikli olan değil aynı anda iki farklı gerçekliğe inanan kişidir. İkinci gerçeklik sağlıklı bir insanın anlayamayacağı, çoğu kez belli bir sisteme dayalı bir gerçekliktir. Şizofreni hastası, kendisini rahatsız etmeye başlayan dış dünyadan bağımsız, kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi kendine yeni bir dünya kurar. En sık duydukları işitsel halüsinasyonlar özellikle kişinin davranışları hakkında yorumlarda bulunan konuşmalar duyma ve iki kişinin yine hastanın davranışları hakkında konuştuğunu duyma şeklindedir. Ömür boyu görülme sıklığı genel nüfusta %0.5-1 dir. Ancak kan bağı bulunan akrabaları arasında şizofreni hastalığı bulunanlarda bu oran normal bir kişiden 10 ila 20 kat daha fazladır. 2500 gramın altında doğmuş olmaktan annenin hamileliğini sağlıklı geçirememesine kadar bir çok risk etmeni vardır. Hastalığı sahip kişilerin genel özellikleri şizofreninin türüne göre değişmekle beraber şahsi fikrimce ürkütücüdür. Yine türüne göre genç yaşta, orta yaşta, aniden yada yavaş yavaş ortaya çıkabilmektedir. Genç yaşta ve aniden çıkan şizofrenin tedavinin gidişatı açısından daha iyi olduğu düşünülür. Tedavisinde antipsikotik ilaçlar kullanılır, bu ilaçların dopamin üzerinden etki ettikleri düşünülür. Bu hastaların %25-30 unda ne tür tedavi yapılırsa yapılsın belirgin bir iyileşme görülmez. Ağır negatif belirtili hastalarda akut dönemlerde hiç beklenmedik anlarda intihar görülebilir.
  • (bkz: ben şizofreni değiliz)