sigarayı bırakmak

  • yaptığım en zor işlerden biriydi...
  • "Sigarayı bırak" uzgunkiraz.com 'a gir.
  • Bugün sigarayı bırakışımın 509. Günü. Buraya 191. Günümde iken şu enrty'i yazmıştım. 509. Günü geride bıraktığım şu saatlerde yeni bir şeyler söylemek istiyorum. İlk enrty'imde de dediğim gibi bütün bu satırları sigarayı bırakmak isteyenlere ilham olması, destek olması adına yazıyor ve paylaşıyorum.

    Çok ama çok uzun bir süredir köpek dişim ile ön dişim arasında bir türlü çıkmayan bir diş lekesi vardı. Bu diş lekesinin renginin bayağı açıldığını fark ettim. Bunun yanında 509 gün önce sigarayı bıraktıktan sonra sağlığımdaki olumlu gelişmeleri daha çok hissettim. Ciğerlerimde yılların birikimi olan balgam bir kaç hafta önce çok büyük oranda temizlendi sanırım.

    Sigarayı bırakmak ve bunu şu zamana kadar sürdürmek ben de her şeyi başarabilirim hissi uyandırdı. Evet önemli olan ısrar etmek ve hedefleri gerçekleştirmek için küçük de olsa emin adımlarla ilerlemek. Hedefim ne olursa olursa o yürüdüğüm yolda devamlı bulunmam gerekiyor. Tıpkı bir kaplumbağa misali gibi. Yavaş ve emin adımlarla her işini üstesinden gelinebilir.

    Hani sigara içerken hep derdim. Sigarayı bıraksam bile sigaraya verdiğim parayı bir kenara koyamam, bunun tasarrufunu sigarayı bırakıp yapamam, derdim. Oysa sigaraya vereceğim para ile öyle çok şey yaptım ki. Gerçek anlamda tasarrufu sağladım. Eğer bugün hala sigara içiyor olsaydım. Ayda neredeyse 1000 lirayı sigara param yapacaktım. Şu ekonomik şartlarda gerçekten korkunç bir rakam bu.

    Bu başlığı ilerde tekrar ziyaret edeceğim. Kaçıncı günümde yeniden gelirim bilmiyorum. Sigarayı bırakmak isteyenlere umarım destek ve ilham olabilmişimdir.
  • geçen gün sigarayı bıraktım bırakmanın şerefine bir tane daha yaktım
  • Bugün 191. günüm. 191 gündür sigara içmiyorum. Aşağı yukarı 10 yıllık bir sigara içicisi olarak sigara içmeyi bırakmak benim için kolay olmadı. İlk önce psikolojik olarak kendimi bu duruma hazırladım ve sigarayı bırakma durumunun sağlığıma çok yararlı bir şey olduğunu kendime aşıladım.

    Öncelikle şunu ifade edeyim. Benim için sigarayı bırakma konusunda okuduğum kitapların, izlediğim videoların hiçbir etkisi olmadı. Hatta sigaradan kaynaklı hastalıkları olan kişilerin tedavi gördüğü kliniklerde onların durumunu gözleyip kendimi bu bağımlılıktan kurtarmaya çalıştığım bile oldu. Ama kesintisiz bir şekilde ve büyük bir bağımlılıkla sigara içmeye devam ettim.

    Sigara içmek benim için hayatımın her alanında yapıp ettiğim hemen her şey ile bağıntılı bir durumdu. Örnek vermek gerekirse:
    1. Sabah kahvaltısından sonra bir sigara yakıp güne sigarayla başlamak benim için büyük bir keyif ve olmazsa olmazımdı. Hatta önceki geceden bu durumu hesap eder, paketimi kontrol eder, ertesi gün için yeterli sigaramın bulunup bulunmadığını kontrol ederdim.
    2. Okula giderken veya işe giderken gidilen yolda yeni bir güne başlamanın sevincini sigara içerek karşılarım.
    3. Gün içinde çay kahve molalarım olduğunda bu molalara eşlik eden şey sigaraydı.
    4. Okuldan veya işten döndüğümde ve yoğun bir günü geride bıraktığım da günün yorgunluğunu ve stresini sigara içmek suretiyle azaltırdım.
    5. Evin içinde veya evin dışında keyifle yaptığım bir hobiyi sigara içerek yapardım. Film izlemek, kitap okumak, yürüyüş yapmak, bilgisayar oyunu oynamak gibi...
    6. Lezzetli bir yemek yediğim zaman yemek sonrası tamamlayıcı unsur olarak sigara bana eşlik ederdi ve eksik parça böylece yerine konmuş olurdu.
    7. Arabayla seyahat etmeyi, gezmeyi, yeni yerler görmeyi seven biriyim. Yolculuğum süresince sol camı hafif açıp usul usul arabayla giderken sigara içmek benim için ayrı bir keyifti.
    8. Yine mangal yaparken mangal başında ateşi hazır hale getirirken sürece sigara eşlik ederdi.
    9. Bir dostum ile bir çay bahçesinde sohbet ettiğimde sohbetime yaktığım sigara da eşlik ederdi.
    10. Otobüs beklerken, sıra beklerken, kuyrukta beklerken, bankta beklerken, bir şekilde zamanın geçmesini kolaylaştırsın diyerek sigara yakardım.
    11. Bu örnekleri çoğaltabilirim.

    Hayatımın hemen her alanına nufuz etmiş bir meseleydi. Sigara benim için psikolojik ve fizyolojik bir bağımlılıktı. Fizyolojik bağımlılıktan daha ziyade psikolojik bağımlılığı yenmek önemliydi. Çünkü zihnin içi ve ruhi durum değişmeden sigara bağımlılığından kurtulmak çok zordu. Önce kendimi ikna ettim.

    Kendimi neye ikna ettim peki?

    1. Sigara içmeyi bıraktığım zaman daha sağlıklı bir vücuda sahip olacağım.
    2. Sigara içmeyi bıraktığım zaman daha kaliteli bir hayata sahip olacağım.
    3. Sigara içmeyi bıraktığım zaman daha özgüven sahibi bir insan olacağım.
    4. Sigara içmeyi bıraktığım zaman kötü korkmaktan kurtulacağım.
    5. Sigara içmeyi bıraktığım zaman para israfından kurtulmuş olacağım.
    6. Sigara içmeyi bıraktığım zaman daha güvenli bir yaşam süreceğim.
    7. Sigara içmeyi bıraktığım zaman hayattan gerçek anlamda bir tat almaya başlayacağım. Yediğim içtiğim şeylerin tadını daha iyi alacağım.
    8. Sigara içmeyi bıraktığım zaman daha beyaz dişlere sahip olacağım.
    9. Sigara içmeyi bıraktığım zaman gerçek anlamda başarma duygusunu tatmış olacağım
    10. Sigara içmeyi bıraktığım zaman kendime olan saygım daha fazla olacak.
    11. Bu kazançları çoğaltabilirim.

    Peki süreç nasıl oldu?

    1. Gün: Karar verilir ve gün bir şekilde bitirilir. Karar verilen tarih bir köşeye not edilir. (28 Ocak 2021 - 15.00)

    3. Gün: Nikotin yoksunluğunu had seviyede hissettim. Sinirlilik, tahammülsüzlük, baş ağrısı, zamanın geçmeme hissi gibi durumlar ile mücadele ettim.

    7. Gün: Sabır, sabır, sabır. Canım her sigara içmek istediğinde su içtim ve her defasında en az yarım litre su içtim.

    14. Gün: Sigara içilen bir ortamda bulununca ortamdaki sigara kokusu bende müthiş bir sigara içme isteği uyandırıyordu ve ben sigara içilen ortamda bulunmamaya ve sigara içen insanlar ile karşılıklı oturmamaya gayret ediyordum.

    30. Gün: Nikotine karşı fizyolojik bağımlılığımın ortadan kalktığını hissediyordum. Sabahları daha dinç, daha enerjik uyanmaya başladığımı fark etmek beni motive etti.

    60. Gün: İki ayı geride bıraktım. Rüyalarımda sigara içtiğimi görüyorum. Psikolojik bağımlılığım devam ediyor. Günlük hayatımın hemen her alanına sirayet eden bu bağımlılığa karşı direnç göstermeye devam ediyorum. Bu arada günde en az iki litre su içiyorum.

    90. Gün: Cildim ve dişlerim parlamaya başladı ve gün içinde çok enerjik bir hale ulaştım. Uykum düzenli ve biraz kilo aldım. Akciğerlerimin temizlendiğini hissediyorum. Balgam çıkarma durumum azaldı. Ama diş eti kanamalarım arttı.

    150. Gün: Dört kat merdiven çıkıyorum ama tıkanma durumu hiç oluşmuyor. Kolay kolay hiçbir fiziksel aktivitede yorulmuyorum. İçtiğim suyu, yediğim yemeği tam olarak vücudumda hissediyorum. Gün içinde ara öğün yemiyorum ve sık sık su içiyorum. Sigara içtiğim dönemde ara öğünü sigara içebilmek adına yerdim. Bu huyumu tamamiyle terkettim.

    190. Gün: Yani dün... Psikolojik bağımlılık engelini tamamen aştım. Kendimi sigarasız, sağlıklı ve kaliteli bir yaşama tamamen ikna etmiş durumdayım. Sağlığımda, vücudumda, çevremde ve daha birçok alanda gözlenebilir bir çok olumlu gelişme oldu. Verdiğim en güzel kararlardan biri sigarayı bırakmak ve bunda ısrarcı olmak oldu. İyi ki sigarayı bırakmışım.

    Bu süreçte kendime kısa kısa hedefler koydum. İlk hedefim bri haftayı geride bırakmak oldu, ardından bir ayı geride bırakmak oldu, sonra üç ayı tamamlamaya çalıştım. Sonra altı ay hedefi koydum kendime... Hepsini tamamladım. Şimdi bir yılı geride bırakmak hedefindeyim. Ardından ilk beş yılı tamamlamak olacak.

    Bu süreçte beni her zaman, her alanda ve her anlamda destekleyen biricik eşime minnettarım. O olmasa bu süreçte daha baştan başarısız olurdum. Çünkü ben kendimi tanıyorum ve sigaraya karşı zaafım olduğunu biliyorum. Eşim de benimle birlikte bu süreci tamamlamış oldu. Şimdi onun yaptığı güzel yemeklerin tadını çok daha iyi alabiliyorum.

    Bu entryi sigarayı bırakmaya çalışan insanlara destek olmak, ilham olmak için yazdım. Ben başardım. Siz de başarabilirsiniz. Fakat hala arada sırada rüyalarımda sigara içtiğimi görüyorum. Fakat bilincim açıkken sigara içme isteği, ah bir sigara olsa da içsem düşüncesi hiç ama hiç aklıma gelmiyor.

    Ben neyi öğrendim?

    1. Sigarasız vücudum daha sağlıklı. Bunu gördüm.
    2. Sigarasız hayatım daha kaliteli.
    3. Sigarasız daha güzel kokuyorum.
    4. Sigarasız daha güçlüyüm.
    5. Sigarasız daha çok özgüven sahibiyim.
    6. Sigarasız daha çok paramız var.
    7. Sigarasız daha güzel uyuyor ve uyanıyorum.
    8. Sigarasız daha enerjiğim.
    9. Sigarasız kendime olan saygım daha yüksek.
    10. Sigarasız her şeyin daha güzel olacağına inancım tam.

    Şimdi bırak. Azaltarak, kademeli bir şekilde bırakamazsın. Şimdi bırak ve kendine yapabileceğin en büyük iyiliği yap.

    edito: bugün sigarayı bırakışımın 368. günü. yani bir yılı geride bıraktım ve bu sürede hiç sigara içmedim. yola devam.
  • Hayatımda hiç sigara içmedim fakat çevremdkilere bıraktırmaya başlayalı kısa bir süre oldu. Arkadaşlar isterseniz 50 yıl içmiş olun bundan kurtulabilirsiniz. Günde ne kadar miktarda içsek de 5 sigara içerek başlıyoruz. 6’yq çıkarmamaya özen gösteriyoruz. Eğer canımız çok isterse çeşitli bahanelerle “telefon görüşmesinden sonra içerim, arabayı park ettikten sonra içerim, yemeği hazırladıktan sonra da içsem olur” gibi şeylerle içmeyi erteliyoruz ki, beyne sigaranın ulaşılmaz bir şey olmadığı mesajını veriyoruz. 40 gün bunu denedikten sonra değişimi görün.
  • başaramadım abi........
  • "Sigarayı bırakmak kolay, binlerce defa onu bırakmışımdır" -mark twain.

    herhangi bir ilaç tedavisi veyahut hipnoz yöntemi ile bırakmayacağım, sadece irade terbiyesi ile gerçekleştireceğim eylem bütünüdür. zannım da mark twain ile benzerlik gösterecektir ki, ben de "binlerce defa bırakmışımdır." lakin binlerce defa bırakmanın nasıl bir ehemmiyeti veyahut mahiyeti olabilir ki?
    bugün saat 00.00 itibarı ile deneme çalışmalarına girişeceğim ve beş günde bir durumumu bu girdi altına güncelleyeceğim.
    son sigaramı ise blog sözlük taifesine armağan ediyorum!

    edit ı: selamlar, sigarayı bırakma gayretindeki üçüncü günüme girmiş bulunmaktayım lakin içerimde "bir tane yak be!" diye dönüp dolaşan ve tabii suret ile beni rahatsız eden bir ses bulunmakta... sanırım bazı şeyler daha güzel; örnek vermek gerekir ise, artık pis bir koku üzerimde hakimliğe son vermiş bulunmakta, eskisi kadar da çok yorulmuyor ve halsiz kalmıyorum. beşinci güne iki gün daha var lakin tekrardan başlamak istemiyorum, zor.

    edit ıı: başaramadım.

    edit ııı: tekrardan başladım. olsun gene deneyeceğim ve belki de gene yenileceğim lakin bir şekilde başaracağım.
  • Kötü bir alışkanlıktan vazgeçmek için, onun kötülüğünü mutlaka yaşamak mı gerekiyor .
    Mantiken kötülüğü kabul edip, duygusal mazeretler üretip, hataya devam etmek.
    Tam da bize has bir tutum.
    Kuyruğu titretmek de denir buna halk arasında .
    Öyle bir an gelir, günümüzde hala tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkla yüzleşmek zorunda kalırsınız, ( kanser , günümüz kahramanı covid 19 gibi)
    Ne sigara kalır hayatınızda, ne yemek ne içmek.
    Anında vedalaşırsınız yıllardır sizinle birlikte yaşayan dostunuzla.
    Bir daha da dönüp aramamak üzere hem de.
    Beyninizin mazeret üreten değil, akılcı düşünen tarafına kulak verin ..
    Not: tecrübeyle sabittir.
  • bir kaç sene önce yaptığım hamledir. en yararlı kısmı sporda farkediliyor, yorulmuyorsun kolay kolay. yarım paket camel içerken merdivenleri zor çıkardım aklım almıyor nasıl bu kadar aptal olabilmişim de sigara bağımlısı olmuşum bir dönem.
  • uzun yıllar içtim (tam sayı vermiyorum yaşım ortaya çıkmasın) birçok kez bırakma girişimim oldu
    ancak hepsinde başarısız oldum, sonuncusu hariç, 1,5 yıl oldu ağzıma sürmüyorum, kokusundan rahatsız oluyorum içmediğimi düşündükçe mutlu oluyorum, sağlıklı hissdiyorum, içenleri görünce canım çekmiyor aksine üzülüyorum keşke onlarda bıraksa diyorum.
    sonuncusunun farkı ne tam olarak bilmiyorum ancak, önceki girişmlerimde kendimi hazırladım bırakacağım dedim kimisinde hemen kimisinde azaltarak bıraktım ama hepsinde için için sigaradan ayrıldığım için üzülürdüm, hatta severek ayrıldık derdim soranlara ve doğal olarakte hepsinde tekrar başladım, sonuncusu şöyle gelişti; içtiğim sigarayı bulmak için iş çıkışı eve dönerken bir dükkana girdim yoktu, çıktım başka dükkana gittim orda da yoktu, çıktım başka dükkana gittim (şehir içerisinde araç ile gidiyorum) orda da yoktu, bindim arabaya tam kontağı çeviricem, dedimki ben ne yapıyorum kendimi zehirlemek için dükkan dükkan dolaşıyorum, yorgunum, açım, biran önce eve gitmek istiyorum ama bir paket sigara için girmediğim delik kalmadı, bunları düşündüğüm birkaç saniye anlatılmaz, yaşanır, kontağı çevirdim sigara almadan direk eve gittim o gün bugün içmiyorum, büyük konuşmak istemem ama içmeyeceğimi de biliyorum.
    nikotin dediğimiz madde 72 saat sonra vücudu terk ediyor ve artık nikotin yoksunluğu çekmiyorsunuz ama hala inanılmaz bir sigara içme isteğiniz var bunun sebebi tamamen beyninizdeki bağımlılık ile alakalı, o yüzden kafada bitirmek gerek derler hep, benim bildiğim bir metod yok bana birden ilham gibi geldi resmen, ama bu konuda emre üstünuçar 'ın "bırakmak istiyorum" filmini izlemenizi tavsiye ederim (izlemek isteyene link atabilirim) ben ilk izlediğimde 32 gün bırakmıştım, ancak anlattıkları hep aklımda yer etmişti ve sonuncusunda o dinlediklerimin de etkisi olduğunu düşünüyorum, isteyen herkesin bırakması dileklerimle.
  • öncelikle bir iki bilgi vermek istiyorum.

    sigara bağımlılığı aslında sadece nikotin ihtiyacı olarak nitelendirilemeyecek kadar karmaşıktır. dudak, el, nefes alma sıklığı ve bazı kaynaklara göre bebeklikte meme emme süresine kadar farklı bir çok alt tetikleyicinin birleşmesi ile oluşur.

    olaya karışık bir problemmiş gibi bakmayın ama. sonuçta bu farklı psikolojik ve zihinsel eylemleri yine farklı telkin yöntemleri ile aşabiliyorsunuz. sadece kendinize güvenin. bırakılabilecek bir bağımlılıktır sigara bağımlılığı.

    kendime gelecek olursam, yaklaşık 15 senedir içiyorum sigarayı. (biraz daha fazla da olabilir) bırakmak da istemiyorum. yaşamaktan öyle çok zevk alan insanlardan değilim zaten. öleceksin diyorlar... içmeyen ölmedi mi?

    not: cahil biri sanmayın beni. sigarayı da zararlarını da çok iyi biliyorum. 15 küsür senedir günde en az 1,5 - 2 paket içiyorum. bırakmak istemiyorsam bu benim seçimimdir. saygı duyulmalıdır, duymayanlar ise uzak durabilirler.

    kamu spotu: sigara, ileri seviye bağımlılık yapar. başlamayın! başlayanlar da bıraksın. hayat yaşamaya değer.
  • 3 yılı deviren bir blog sözlük yazarı karşınızda duruyor. sağ olunuz efendim.
  • 15 günü geride bıraktım. biraz sinir harbi yaşadım ama çok iradeli bir insan olduğumdan sözümü tuttum. yemeğe verdim kendimi yüzüm tombişleşmiş biraz. pamuk prenses öyle dedi.
  • akupunktur, anne köteği, hükümet zammı, maddi yetersizlikler vb sebep ve yöntemlere rağmen hala bırakamayan bir insan için ütopik bir eylemdir. kimse iradesizlikle sınanmasın.
  • 4 günlük sokağa çıkma yasağıyla beraber ortaya koyacağım eylem. öncesinden idmanlıyım. 9 senedir içmiyordum son 8 aydır içiyorum. 2. kez bırakacağım.
  • hem sağlığınız hem de aile bütçeniz için gerekli mantıklı davranış
  • yaklaşık üç haftadır aldığım kararın arkasında sapasağlam duruyorum, uzatmayın şunu bana doğru yakmicam lan kflsdjlgsdlg
  • 4 yıldır 'keş' diye adlandırılacak kadar sağlam içici olup, sigara içmekten zevk alan ve yemekten sonra, çay-kahve yanında, yemek arasında derken benim için bir keyif aracıydı. 5 gündür içmiyorum ve bu sefer kararlıyım. allen carr'ın 1 saatlik videosunu izledim ve şu sigaradan zevk alma,özgüven eksikliğine dönüştürmesi ve aslında sigaranın uyuşturucu bağımlılığı olmasını kabullendim bile. arada izleyip kendimi motive etmeye çalışıyorum.
    bence yapabiliriz. annem 40 yıldır içici olarak o bıraktıysa bu genç yaşımda, sağlığımdan daha da olmadan yapabilirim.
    burayı güncellicem unutmazsam eğer ve bence ben başlamışken benle beraber bırakıp birbirmizi gaza getirebilirz.
    birde tavsiye: patlıcan,süt ve muz sigarayı bırakanlara tavsiye ediliyor hele ki patlıcan tüketmek.
  • 9-10 yıl kullandıktan sonra yaptığın eylem.

    Ve o soruya cevap vereyim. O içme isteği hiç gitmiyor
/ 3