sezer'in bizi her zaman izlediği gerçeği
9 entry daha
-
Çıplakyazarı da mı? -
Sanal ortamda her şeyin izlenebildiğine ve hiçbir bilginin silinmediğine inanıyorsunuz ama din size yaptığınız her şeyin kaydedildiğini ve hesabının sorulacağını söyleyince burun kıvırıyorsunuz demek istediğim başlıktır. -
teorik olarak doğru olan iddia.
tüm sistemi kontrol eden kişi olarak gerek duyulduğunda veritabanından beğeni bilgilerini görmem mümkündür. bu, yazılımın doğası gereğidir ve benim kişisel bir zevkim değildir. şu anda veritabandaki "oylar" tablosunda bulunan 38.970 adet artı ya da eksi oy içinde herhangi bir üyenin hangi entry'e ne oy verdiği bilgisi inanın hiç ilgimi çekmiyor. ayrıca kimin hangi entry'i beğendiği bilgisi herhangi bir sayfada listelenmiyor. bu bilgi veritabanında user_id, baslik_id, entry_id gibi, gördüğünüzde "bunlar ne" diyeceğiniz sayısal değerler ile saklanıyor. henüz herhangi bir yerde depolanmayan veriyi çekebilecek teknolojiye ulaşmadığımız için bırakın da orada depolansın.
veritabanında saklanan oy bilgisinin varlığını ve bir yöneticinin bu veritabanına erişim hakkı olmasını düşünce yapısına tecavüz olarak gören kişiler önce blog sözlük'ten, daha sonra facebook, twitter, gmail, hotmail, mynet, instagram ve bunlara benzer tüm sitelerde bulunan hesaplarını acilen kapatsınlar. çünkü maalesef aklınıza gelebilecek tüm sitelerde bulunan kişisel bilgileriniz "bir insanın" erişebileceği elektronik belleklerde saklanıyor.
yazışmalar (mesajlardan bahsediliyor) görülüyor mu bilmiyorum ancak görülmüyor dense dahi güvenilebilir mi diye sorulmuş. yazışmalar veritabanında şifrelenerek saklanıyor ve sahibi hariç kimse tarafından görülmüyor. bakın görülmüyor dedim. bu açıklamaya güvenmiyorsanız iki seçeneğiniz var:
birincisi mesajlaşma uygulamasını kullanmayabilirsiniz.
ikincisi bana ulaşıp hesabınızı silmemi isteyebilirsiniz.
ama şuna inanın;
kimsenin özel hayatını ya da yazılan entrylere ne oy verdiğini merak edecek kadar boş vaktim yok. -
Yav adamın adı "sezer" zaten. Çok da şey yapmayın bence. -
Bismillah diyince gidiyomuş... -
(bkz: big brother) -
3 şubat 2017 blog sözlük radyo yayınında kendisi tarafından ilan edilen durumdur. üyeleri izliyormuş ve formata kim uyuyor kim uyamıyor tek tek bakıyormuş. ah be sezer abi, bir zamanlar düşündüğün bir şey vardı. bu formata uygun olmayan entry ve başlıklarda uygun hale getirmeyi kendine dert edinmiş bir grup kurmak. o durum ne oldu en son ? eğer hala böyle bir şey düşünüyorsanız talibim! en azından bizim da çorbada biraz tuzumuz olsun. bu sözlük hepimizin! -
Bu durum karşısında yazarların serzenisi bana başka bir şeyi düşündürdü. Öncelikle sözlüğe üye olurken her şeyi onayladığımız için sonrada bu serzeniş biraz saçma geliyor. Adam kuralları bastan koymuş, ben görürüm demiş yani. Merak etmeyin kraldan çok kralcilik yapmaya gelmedim. Benim takıldıgım nokta bu değil.
Ben şuna takıldım. Misal sezer kendi arzusuyla bir sözlük ortamı yaratıyor. Alan adi ve hosting hizmetine para yatırıyor. Kodlamaya günlerce kafa patlatıyor. Ama ilginç bir şekilde en baslarda stabil şekilde devam eden ortam bir sure sonra kendi iç dinamikleri sebebiyle sezerin kontrolünden ufak ufak çıkmaya başlıyor. Bir organizma gibi gelişmeye ve kendi isteklerini sezere dayatmaya başlıyor. Bu büyüme sürdüğü müddetçe benim anladığım kadarıyla sistem birgün sezerse para kazandırır bir yapıya bürünecek fakat ayni zamanda kendi isteklerini de devamlılık için dayatmaya başlayacak. Belki Kurallar yeniden gözden geçirilmek zorunda kalacak. Belki bir şirket kurulacak ve her şey (özel mesajlasmalarin gizliliği de dahil) resmiyete dökülüp bir anlaşma haline getirilecek. Sadece üyelerin değil, sözlüğün de sorumlulukları olacak. Entrylerimiz telif altına alınacak vs.
Gördüğünüz gibi 5 kişinin bir araya gelerek bir proje şeklinde ortaya koyduğu sözlük, kendi yolunu bu şekilde çizebilir. Bunlar simdilik hayal de olsa yakın gelecekte neler olacağını kim bilebilir?
Bu entryi de tarihe not düşmüş olayim. -
(bkz: #4501) şu entriden sonra ürkmüştüm. -
var böyle bir şey.
beğendiğimiz ya da eksilediğimiz her şeyi görebiliyor kendisi.
mesajlarımıza ulaşamayacaksın sezer! -
Sezer bizi gözetliyor :d -
İzlemez ama (bkz: Se-zer) -
1) bis = British intelligence Service
2) bis = Blogsozluk intelligence Service
(bkz: bis)
9 entry daha
