sanat toplum için midir sanat sanat için midir

11 entry daha

  • Edebiyatın büyük sorunsalıdır. Bir gün arkadaşlarla bu konu üzerine gayet elit bir şekilde tartışırken en son sanat hbenol benim içindir sonucuna varmıştık.
  • sanat kesinlikle sanat içindir. toplumlar vasat olduğu için toplum için yapılan sanatta vasat olur.
  • Yaptığın her şey kendin içindir. Bir annenin çocuğu için canını feda etmesi bile kendisi içindir. "o ölmesin, ben öleyim" der ve mutlu olur.

    bu yüzden sanatçı topluma ders vermek istediği zaman da aslında kendini tatmin eder. Sanatını sanata adamak istediği zaman da tatmin eder.

    Sonuç olarak "kendisi içindir" diye cevaplanması gereken sorunsal.
  • sanat, sanatı icra eden sanatçının kendisi içindir.
    aksi oluyorsa o sanat değildir ticarettir.
  • sanat için sanat ve toplum için sanat olarak zamanında felsefeciler ayrım yapmış
  • sanat için içindir. tartışmayı çok sevdiğim bir konu.
    öncelikle 'sanat' kavramını tanımlayabilmeliyiz.
    Ahmet Cemal'in de Sanat Üzerine Denemeler isimli kitabında dediği gibi: biz sanatın bir tanımını yaparsak ve daha sonra bu tanıma uymayan bir 'eserle' karşılaşırsak, yaptığımız tanım mı geçersiz olur, yoksa bu 'eser' sanat eseri olarak nitelendirilemez mi? sorusuna da yanıt vermeliyiz.
    bir de burdan yak.
  • sanat insanın kendisi içindir arkadaş. yapacaksın sanatını, çizeceksin resmini, söyleyeceksin şarkını, çalacaksın enstrümanını , zevk alacaksın. önce kendin mutlu olacaksın.
  • sanat ,sanat içindir. sanat ta toplum içindir.
  • Sanat, sanat içindir, herkes sanatçı olamaz. Bunun için ayrı bir emek, ayrı bir zeka ve yetenek gerekir. Sanmıyorum bizim toplumda bunu anlama yeteneği olsun? Change my mind
  • Sanat toplum içindir. Bir eser faydalı olmadığı sürece anlamı olmuyor benim için. İnsanlar bilinçlenmeli. Hele ki toplumumuz şu durumdayken daha fazla eserler ortaya koyulmalı.
    Namık Kemaller, olmasaydı insanlar sokağa çıkabilirler miydi? Eserlerin dili bu denli sade olabilir miydi? Halkın düştüğü durum anlatılabilir miydi ?
    Yakup Kadriler, Halide Edipler olmasaydı, Milli Edebiyat dönemi bu kadar bilinçli olabilir miydi?
    İnsanlarımız bilinçsiz önüne ne verirsen alır. Sorgulamak mı ? Asla. İşte tam da bu noktada ihtiyaç var edebiyata. Eser topluma fayda sağlamıyorsa ben napayım o eseri.
11 entry daha