osmanlı imparatorluğu

  • (bkz: 1299 - 1922)
  • devlet güçlüyken taht ortaklarını(kardeş katli) ortadan kaldırma hakkını kendinde bulan padişahlara; devlet güçsüzken de yönetime ortak olmak isteyen feodal beylere yetki veren padişahlara ev sahipliği yapmış imparatorluktur. (bkz: sened-i ittifak)

    osmanlının son döneminde kardeş katli hala uygulanıyor olsa şöyle bir tablo çıkabilirdi karşınıza. bir padişah, erkini paylaşma tehlikesi olan kardeşini (hiçbir silahlı gücü ve yetkisi olmaması sebebiyle) tek bir emirle boğdurabilirken, bir derebeyiyle(ayan) sırf silahlı gücü ve nüfuzu var diye, onu öldürmeye çalışmak yerine anlaşmayı tercih ediyor.
  • Kuruluş 1299 yılında Osman Bey tarafından yapılan, Ankara Savaşından sonra fetret devrine giren ve ikinci kurucusu olan Çelebi Mehmetin olduğu çağ açıp çağ kapatan gurur duyulan tarihimizin en büyük eseridir.
  • Hakkında herkesin kendine has fikirleri olduğu zamanında yeri göğü inletmiş. Eğitim, ekonomi, ahlak ve askeriye anlamında dünyaya örnek olmuş devlet. Lisede tarih dersinde sorulara verdiğimiz bir cevap olan 'sorunlar kökten değilde yüzeysel olarak çözülmeye çalışıldığı için' giderek her anlamda zayıflamaya ve diğer devletler güçlenip kendilerini geliştirirken eksiye düşmeye başlamıştır.
  • Bilek gücünün yanında kafa gücünüde kullanabilseydi hala dünyaya hükmediyor olabalicek devletimiz tarihimiz ecdadımızdır.
    Finansçı Mahfi Eğilmez'den her kelimesine katıldığım bir kesit paylaşıyorum devamını okumak isteyen sitesini ziyaret edebilir.

    ''17. yüzyıla kadar biat kültürü Osmanlı’nın gücünün temel taşlarından birini oluşturuyordu. Daha ziyade insan gücüne dayalı fetih çağlarında lidere biat eden askerler, savaşlarda büyük üstünlük sağlıyordu. Biat kültürü, şehitlik ve cennet vaadiyle de desteklendiğinde, askerler fetihlere, savaşa değil eğlenceye, ölmeye değil sonsuz yaşama kavuşmaya gider gibi gidiyor ve Allahın yeryüzündeki gölgesi konumundaki halife - padişahın emirlerini canları pahasına yerine getiriyorlardı.

    Rönesans ve reform sonrasında görünüm değişmeye başladı. Keşifler ve icatlar peş peşe geldi ve sonuçta her şeyde olduğu gibi savaş araçlarında ve yöntemlerinde de yenilikler ortaya çıktı. Bilek gücüne dayalı savaşların yerini yeni icat edilen araçların kullanıldığı savaşlar aldı. Bilek gücünün yerini kafa gücü aldı. Öyle olunca da eski yapıyı yenileyemeyen, bilek gücünün yerine kafa gücünü yerleştiremeyen Osmanlı, savaşlarda eski başarılarını tekrarlayamaz oldu.''
  • Atalarımızın kurduğu bir devlet olup, fethettiği yerlere adaleti ve islamiyeti götüren şanlı bir devlettir.
  • Avrupada kimse romalılara böyle sövmez, saldırmaz. Akademik düşünceden her alanda uzak olduğumuzun en tipik örneğidir osmanlı tartışması.

    Bir kesim osmanlıyı katil, yağmacı, sömürgeci görür. Bu kesimin asıl problemi "türk" kelimesi ve onun temsil ettiği değerdir.

    İspanyol bir arkadaşımla aramda geçen diyaloğu yazayım bu konu hakkındaki görüşümü anlayabilmeniz için.
    Bir cemiyette muhabbet ediyoruz türk ve müslüman olduğumu söylediğim zAman bazı arkadaşlar içlerindeki faşist ruhu önüme çıkarttılar. Osmanlı böyle yayılmacıydı, şöyle kötüydü böyle pisti... hemen bir harita açtım telefonda dedim ki bak kardeş osmanlı nerede vardı? Kuzey afrika, balkanlar, kafkaslar, anadolu, orta doğu. Dedim ki yunanlı nece konuşur? Yunanca. Bulgar nece konuşur? Bulgarca. Macar nece konuşur? Macarca. Ukraynalı nece konuşur? Ukraynaca. Arap nece konuşur? Arapça.... peki bu coğrafyanın tamamı halen müslüman mı? Cevap hayır. Evet dedim anadoluyu asimile ettik tamam kabul.
    Peki dedim biz çok uzun yüzyıllar bu çoğrafyaları kontrol ettik. Ama şuan o coğrafyalarda insanlar halen kendi kültür,din ve dillerine sahipler.
    Peki ispanyollar kaç sene kaldı güney amerikada?
    Şimdi brezilya hariç koskoca kıta nece konuşuyor? İspanyolca. Peki dinleri? Hristiyanlar. Dedim şimdi inka, maya, aztec ispanyol mu? Hayır. Hristiyanm hayır. O zaman dedim kim daha asimile etmiş? Kim kültür emperyalizmi yapmış?

    Ben böyle deyince masa sus pus.

    Şimdide osmanlıcılara sorular sorayım.
    Osmanlıda ve selçukluda sarayda şarap içme adabı ile ilgili dönemlerinde yazılmış yayın var mıdır?

    Abdülhamit han (ki çok sever ve sayarım) avrupa borsalarına, faizli tahvillere ve hisse senetlerine yatırım yapmış mıdır, yapmamış mıdır?
    Alkok ile arası nasıldır ve en sevdiği içki var mıdır?

    Bunlarıda bir zahmet araştırın. Körü körüne inanmak olmaz. Tarih sizin gönlünüzden geçen gibi değildir.

    Objektif olmayı ve tarihi yansız görmeyi yorumlamayı başarabilirsek emin olun bu saçma ve kısır tartışmalar son bulur.

    Peygamber efendimizin dediği gibi "taklit ehli değil, tahkik ehli" olmayı başardığımız gün adam olmaya başlarız.

    Osmanlıyı körü körüne yerende, övende boş işler peşindedir. Yok yağmacı yok emperyalist vs. Bu savları kullananlar avrupayı sütten çıkmış ak kaşık sanarlar tabi yersen...

    Tanım: evet ecdadımızdır. Tıpkı cumhuriyet gibi bizimdir, hazinemizdir.
  • Onca toprağı çiçek çikolata ile ikna edilip alındığını zannedenleri üzen imparatorluk.
  • Tarihteki gelmiş geçmiş en büyük imparatorluklardan biridir. Elbette tüm diğer devletler gibi hataları veya yanlış uygulamaları olmuştur. Eleştirilebilir. Ama hakaret ederek küfrederek değil adam gibi eleştiri yapılmalıdır.
    Mesela kardeş katli meselesi bana göre yanlıştır gerekçesi ne olursa olsun.
    Ama birçok kişinin dediği gibi katliam Osmanlının hiçbir zaman yapmadığı bir şeydir. Düpedüz iftiradır.
    Osmanlıyı eleştirenlere öncelikle hayran oldukları batılı devletlerin tarihini dikkatle incelemelerini tavsiye ederim. Katliam, sömürü, vahşet gibi şeylerden bol miktarda bulabilirler.
    O eskidendi demeyin. Bu devletler bunu hala yapıyorlar. Son yüz elli yılı inceleyin yeter
  • Imparatorluk yerine osmanlı cihan devleti demeyi tercih ettiğim ecdadimizin adalet ve istikrar ile yönettiği devletin adıdır.
  • Çağ gereği toprak genişletmek için katliamlar yapmış öz kardeşlerini koltuk sevdasına katledip karı kız ayağına odalar yaptırmıştır. Saray ile halk arasına bağlantı kuramamış dünya düzenini savaşlar ile dizayn edebileceğini düşünen padişahlar yönetmiştir.

    Günümüzde dahi evet 2016 yılını bitirip 2017 yılına gireceğimiz şu zaman da bile ecdad hasreti çeken o sisteme geri dönmek istediğini dile getiren insanlar görünce gülmekten kendimi alıkoyamıyorum.

    Bu tür insanlar olmasa böyle leş siyasetcilerimiz ve içleri boş dernekler olmazdı.

    Ecdad torunları...
  • bugün üzerinde yaşadığımız ülkemiz, Türkiye'nin bağının bulunduğunu inkar edemeyeceğimiz imparatorluk. Kim ne derse desin gerçek böyle. ideolojilerin sığlığından kafamızı kaldırdığımızda görürüz ki onlarca türk devleti bir zinciri oluşturur. osmanlı imparatorluğu ise bu türk devletlerinden yalnızca biridir. uzun yıllar küresel güç olma rolünü üstlenmiştir. tıpkı insan hayatı gibi yaşamış, gelişmiş ve konjonktüre uyum sağlayamadığı için yavaş yavaş yıkılmıştır. doğal olarak birçok devletin de kaderi bu yönde ilerlemektedir.
  • her devlet gibi seveni ve sevmeyeni olandır. zira ingiltere gibi sınırı olmayan bir çok yeri sömürgeleştiren devlete laf etmeyenler osmanlıya edebilirler. yani bazen insanlarda aykırı selfanalizler yapmak bir mutluluk oluşturabilir. Bir devlete tek çırpıda şöyledir ve ya böyledir demek kolay bir tahlil olmadığı gibi hiçkimse kendi fikirlerine ve ya hayat görüşüne göre bir tespitte bulunmamalıdır. tarih tarafsız yaklaşılması gereken bir bilimdir. taraf olacaksa da ölçülü olmalıdır. kaç tane yabancı aykırı tarihçi osmanlı arşivlerine girip türkofil olarak çıkmıştır haberiniz var mı ?
    Osmanlı bizim tarihimizdir. Şanlı günleri olduğu gibi rezil günleri de olmuştur.
  • Sevdalıları kadar düşmanları da çok olan, bir zamanlar 3 kıtada hüküm süren, fakat onlar sonra gerek padişahların politikaları gerekse coğrafi keşif ve icatların takip edilememesinden dolayı çökmüş, yerine T.C. kurulmuş olan devlet.
  • düşmanları çoğu zaman haklı çıkar.işgalci ve yağmacı osmanlı devleti üzerine