nazar

  • çam kırılınca çıktığına inanılan batıl inanç.
  • sakız markası
  • Kur'an-ı Kerim'de Kalem Suresi(68. sure)'nin 51. ayetinde yer aldığı iddia edilen, bir nevi "psikokinezi" olayıdır. Bu tarz bir etki gücünün var olup olmadığı tartışmalı olmakla birlikte, değinmek istediğimiz nokta, Kalem Suresi'nin 51. ayetinin "psikokinezi"ye işaret ettiği iddiasıdır. Bu iddiayı islam uleması içerisinden dile getirenler de olmuştur.

    Bu âyette Allah Teâlâ, Hz. Peygamber (s.a.v)’den Kur’ân’ı dinleyen müşriklerin gözlerini etkili oka benzeterek ona karşı duydukları kin, nefret ve kıskançlık gibi menfi duygularını ve psikolojik durumlarını tasvir etmektedir. Kur’ân’ın edebî güzelliği ve îcâzı karşısında hayranlık duygularını bastıramayan müşrikler, gerek dil, gerekse de içerik bakımından Kur’ân’da tenkid edebilecekleri her hangi bir kusur bulamayınca, insanların Hz. Peygamber (s.a.v)’e karşı gösterdikleri ilgi ve dikkati başka yönlere çevirmek için onun, sözüne güvenilmez bir mecnun olduğunu propaganda etmeye başlamışlardır. Ancak Yüce Allah bir sonraki âyette Kur’ân’ın üstün niteliklerini açıklayarak onların menfî propagandalarını etkisiz hale getirmiştir. zaten 51 ve 52. ayeti birlikte okuduğumuz zaman bu açıkça görülecektir.

    51-52: "[Ey Peygamber] O kâfirler/müşrikler, okuduğun Kur'an'ı dinledikleri zaman sana öyle bir hırs ve hınçla bakarlar ki neredeyse seni gözleriyle baş aşağı edecekler dense yeridir. Onlar senin için, "Bu adam cinlerden ilham alan dengesiz biri!" deyip duruyorlar. [Oysa bilmiyorlar ki sana vahyedilen] Kur'an insanlar için hem bir öğüt hem de şan ve şeref kaynağıdır."

    Kuşeyrî de bu âyetteki “ لَيُزْلِقُونَكَ بِاَبْصَارِهِمْ ” “Seni gözleriyle devireceklerdi.” ifadesinin göz değmesi manasına gelip gelmeyeceğinin tartışılır olduğunu, nazarın sadece güzel bir şeyi beğenme konusunda söz konusu olacağını ifade etmektedir. Burada ise Rasûlüllah (s.a.v)’tan nefret etmenin ve tiksinmenin anlatılması hasebiyle burada kastedilenin nazar olamayacağını belirtmektedir.

    Sonuç olarak, nazar/psikokinezinin varlığı yokluğu ayrı bir konudur. Ancak Kalem suresi'nin 51. ayeti veya başka bir ayet buna işaret etmemektedir. ayetleri kendi iniş sebeplerinden ve bağlamlarından kopararak okumanın sonucu olarak yapılan yanlış yorumların/tahriflerin önüne geçmek gerekmektedir.

  • Gözlerden yayılan x _ y frekanslarıyla ilgilidir.
  • Modern adı kötü enerji olan şey.
  • Var olduğuna inandığım şeydir. Acaba bu bakışla gelen olumsuz durumun bilimsel bir açıklaması var mıdır? Bence var. İlerde bir gün ortaya çıkar gibi geliyor bana.
  • Kur'anda da yer alan Göz değmesi olayıdır. Kişiden kişiye eşik değeri değişir yani birine hemencecik nazar değerken birine hiç değmez. Birde nazarı çabuk değen insanlar var. Halk arasında kem gözlü olarak bilinirler.(bkz: maaşallah dediği üç gün yaşıyor)
    birde nazar boncuğu var hiçbir işe yaramayan batıl inanç.