mehmet akif ersoy

  • (bkz: istiklal şairi)
    (bkz: büyük şair)
    (bkz: büyük insan)

    ''Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.''
  • ruhu şad olsun. mekanı da cennet. ki eminim öyledir.
    bir kur'an şairi.
  • zulmü alkışlayamam
  • "Milli mücadele günlerinde açılan “Milli Marş” yarışmasına o gün 724 şiir katılmıştır. Para ödülü olduğu için yarışmaya katılmak istemeyen Akif, Maarif vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarı üzerine “Kahraman Ordumuza” adadığı şiiriyle yarışmaya girer ve birinci olur. Türk halkının bağımsızlık duygusunu yansıtan ve milli mücadele azmini artıran “İstiklal Marşı” ile Mehmet Akif, içinde yaşadığı toplumun milli duygularını dile getiren “Millî Şâir”imiz olarak anılmaktadır.

    Ömrü boyunca, ilmin irfanın kucağında bir “Asım nesli” yetişmesi için çalıştı. Akif; doğruluktan şaşmayan, özü sözü bir, yılmaz bir hakikat savunucusu. Tevazu içinde yaşadı, şöhretin seline kapılmadı. Allah’tan başka kimseden korkmadı ve kimsenin önünde eğilmedi. Büyük milletin kahramanlık destanını o yazdı. “Çanakkale Harbi” ve “İstiklal mücadelesi”, anlamını onun mısralarında buldu." Kaynak

    Milli marşımızı yazarken yanında kağıt kalem bulunmadığında aklına gelenleri kanıyla duvarlara yazan, Kendini vatanına adayan ancak yeterince değer göremeyen şair. bu yüce insanın vatanımıza verdiği değerin binde birini biz hissetsek, devletin malı deniz demesek... asım'ın nesli olabilsek! Ah keşke.
  • 27 aralık'ta anacağımız büyük şair. (ölüm günüdür)
  • Çok müthiş bi insan. Bu arada belki küçük bir şey ama ismi sayesinde Türkçe'deki ulama kuralını öğrenmiştim küçükken. Ruhun şad olsun.
  • Milli şairimizdir.
    “Evet, biz Müslümanlar; dünya çalışıp didinirken, her gün her alanda biraz daha aşamalar kaydederken onlara seyirci gibi baktık. Özellikle bu son yıllarda başımıza birçok felaketler yağdı. Halen da çilemizi doldurmuş değiliz. Sebebi; din işlerinde olduğu gibi, dünya işlerinde de gevşek davranmamızdır."
    Mehmet Akif’in hayatında din çok önemli bir yer teşkil eder. Onun inandığı dinin yegâne kaynağı Kuran‘dır. Hurafelere, taassuba ve miskinliğe karşıdır. İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan şikayetçidir. Şiirlerinde Müslüman‘ın nasıl olması gerektiğini anlatır.

    Batıya ne hayrandır ne de körü körüne düşman… Batı insanının çalışma disiplinini, fen ve tekniğini takdir eder. Diğer yandan Batı’nın sömürgeciliğine, zalimliğine ve ayrımcılığına şiddetle karşı çıkar.
  • bir şaheser: safahat
  • Türk milletinin yetiştirdiği içindeki vatan aşkıyla milli marşımız olan istiklal marşını yazmış olan çok değerli bir insandır.
  • Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası uzunca bir süre Mısır’da yaşayan yazarımız. En önemli iki eseri İstiklal Marşı ve şiirlerini yedi kitap halinde topladığı Safahat’tır