mars

  • önümüzdeki yıllarda bir koloni kurmak için uzay aracı gönderilmesi planlanan kızıl gezegen.
  • gözümle görmediğim şeye inanmam diyen ateistlerin inandığı bir gezegendir.
  • güneş battıktan sonra gözle görülebilen bir gezegendir.
    tıpkı venüs, satürn ve jüpiter gibi.
  • Gidicem bir gün oraya bakalım ordan dunya nasil gözüküyor. Eğer orası dünyada olduğu gibi yarış yoksa orda kalacağım.
  • gitmeyi kafama koyduğum gezegen.
  • önümüzdeki 50 senede gidebileceğimizi sanmadığım gezegen.

    dünyadan kalkan roketlerin %4 patlama riski var.
    mars yolculuğu ve marsa yerleşmek için gereken yükümüzü onlarca roketle ancak uzaya taşırız.
    uzayda o kadar yükün kenetlenip tek gemi olması konusu başlıbaşına sorun.
    gemiyi dünya yörüngesinde inşa ettik diyelim, uzun sürecek yolculuk boyunca yerçekimsizlik ortama insan vucudu alışamıyor. uzay istasyonunda hergün hayvan gibi egzersiz yaptıkları halde dünyaya dönen astronotlar haftalarca fizik tedaviden sonra normal yürür hale gelebiliyor.

    yapay yerçekimi için bir diskin kendi etrafında dönmesi tekniğini uzay filmlerinden görmüşünüzdür. işte o diskin en az 400 metre çapında olması lazımki dönmeden dolayı sağlık sorunları ortaya çıkmasın. 400 metre çapında gemide devasa ağırlık demek.

    yolculuk esnasında güneşten gelecek radyasyondan korumak için 400 metre çapında uzay gemisini 10 cm kurşunla kapatmak gerekiyor. sadece kurşun onbinlerce ton tutar, bu kadar ağırlığı uzaya göndermek için binlerce roket lazım. roketlerin %4 ihtimalle patladığını düşününce elimizde rokette kalmayacak.

    diğer bir sorun marsa iniş. mars atmosferi çok hafif. uzayda 20km/saniye ile giden gemiyi hava sürtünmesi ile yavaşlatmanız dünyda mümkün ama orada değil. zaten NASA dışında hiçkimsenin mars yüzeyine robot gönderememesinin sebebide bu. hemen hepsi marsa inerken hızı düşüremedikleri için çakılıyorlar. paraşüt ve hava freni ile marsa inebilecek en büyük kütle 1 ton ağırlığında olabiliyor. buda insanlı bir yolculuk için komik derecede az bir rakam. o zaman ters yönde roket yakarak hızı düşürmen gerekecek, bunun içinde yüzlerce ton belki daha fazla extra yakıtı yanında götürmen gerekiyor.

    toplamda bize roketlere alternatif bir uzaya malzeme gönderme fikri lazim. roketlerle bu iş zor.
  • National Geographic tvnin (NatGeotv) pazar günleri 20:00 da yayınladığı belgesel. Bir grup insan Marsa gidiyor Marsta su'*' buluyor ve orada koloni kurmaya başlıyor. Yeni bir sürü bilim adamı gidiyor ve yerleşiyor. Güneş enerjisini kullanıyorlar, kendi yiyeceklerini üretmeye bile başladılar.

    Harika bir belgesel olmuş. Aslında belgesel gibi de değil dizi gibi izliyorsun. Normalde 2030lardan sonra geçiyor bölümler ama flashbackler ile 2016'a geri geliyorlar.

    İzlerken 2016 yılına geldiğinde belgesel olduğunu hissediyorsun.
    Ben büyük bir zevkle izliyorum. Mars'ı anlatması oradaki bilimsel çalışmalar bir tarafa bir grup dünyanın en önde gelen bilim insanlarının yaşama mücadeleri, birbirleri ile olan ilişkilerini izlemek müthiş güzel.

  • (bkz: Kızıl gezegen)
  • abdli ünlü çikolata üreticisi.
    (bkz: snickers) (bkz: twix) gibi çikolataların üretici firmasıdır.
  • yüzeyinin panaromik fotoğrafını şu adresten görebileceğiniz kızıl gezegen.
  • nokia c3-01 telefonuma sd kartla arkadaştan yüklediğim kobe bryant basketbol oyununda çalıştırdığım takım olan philadelphia breakers'ı alma sebebim olan melez oyuncunun ismidir. evet abicim buzdolabını böyle bırakabilirsin.
  • sümer'deki nergal'in (ninurtha), yunan'daki ares'in, fenike'deki melgart'ın roma'daki karşılığı olan savaş ve kaos tanrısı. sümer'den roma'ya değişen bu tanrı gelişimini ve daha fazlasını şu entry'min devamı olarak uzunca bir şekilde yazacağım yakında kartal başlığına. biraz daha zaman ve okuma lazım.
  • Dünyamıza en çok benzeyen gezegen olduğu için, (bkz: ikinci buzul çağ) dönemine girildikten sonra, ki bu gerçekten olacak, tüm bilimsel bulgular ikinci bir buzul çağ yaşayacağımızı gösteriyor...

    (...)
    Yani dünyamıza çok benziyor, işte karbon atomu bulunması, güneşe yakınlığı falan. Şöyle de bir komplo teorisi var ki, dünyanın en zengin elitleri, dünyanın başına bir iş geldiğinde gidip marsta önceden kurdukları şatolarında şa'şaalı hayatlarına devam edeceklermiş.

    ↑↑↑ buraya kadarı işin esprisiydi de arkadaşlar, 2018 yılında mars'ta su bulunmuş ve dünyaya çok benziyor. Hiçbir harici ekipman olmadan orada da insan hayatının yaşanabileceğini iddia edenler var.