malazgirt meydan muharebesi

2 entry daha

  • 1071 yılında Bizans ve Selçuklu devletlerinin karşı karşıya kaldığı savaştır. Selçuklu ordusu savaşa yorgun olarak ve daha az kişiyle girmesine rağmen Sultan Alp Arslan'ın savaş coğrafyasını iyi okuyup ordusunu ona göre konuşlandırması ile beraber bizans saflarında bulunan peçenekli askerlerin taraf değiştirmesi mutlak zaferi getirmiştir. Yaygın olarak yanlış bilinen bir bilgi ise Türklere Anadolu kapılarının bu savaşla açıldığı söylenmesidir. Malazgirt öncesi yapılmış Dandanakan savaşı ve Çağrı bey ile Tuğrul bey tarafından yapılan anadolu seferlerinde o kapı çoktan açılmıştır ancak Malazgirt savaşıyla birlikte Türkler'in Anadolu da yurt tutmaya başlaması sağlanmıştır.
  • bizanslıların kaybetmesinde yaşadıkları iç çekişmenin rolünün büyük olduğu savaş. diyojen aleyhine faaliyetlerde bulunan, eski imparatorun yeğeni, kendisine en büyük muhalefet eden kişinin oğlu olan Andronikos Dukas; savaş esnasında açıkça ihanet etmiştir kendisine. ihtiyat birliklerinin komutanı olan bu adam; gerektiği anda desteğe gitmemiş, imparator'un öldüğünü ilan edip savaş alanından çekilmiştir. sadece o da değil, çevresindeki bir çok insanın kendisini alt etmek için fırsat kolladığı bir dönemdedir diyojen. kaynak1 kaynak2

    he bu alparslan'ın savaş stratejisini küçümsediğim anlamına mı gelir? elbette hayır. ama istihbarat ağı sağlam olan sultan; savaş öncesinde bu çatışmaları kaşıyarak, savaşı çok önceden kazanmıştır zaten.
2 entry daha