kitap fiyatlarının çok yüksek oluşu

  • şimdi ekonomi muhalifliği yapacak halim yok, uykum da var zaten.

    gidiyorsun en yakın 2. el kitapçıya(sahaf), istediğin kitap %90 vardır orada. yok mu? başka 2. el kitapçıya yürüyorsun. hem spor yapmış oluyorsun hem de çok daha ucuza kitabı almış oluyorsun. istersen okuduktan sonra tekrar satabilirsin, keyfine kalmış.

    bu arada, mantıklı yapılmış bütün muhalif yorumların haklı olduğunu da belirteyim.
  • Kısmen yanlış önermedir. Doğrusu kitap fiyatlarının yüksekliği değil bizim (hane halkının) alım gücümüzün düşmesinden kaynaklanmaktadır. Yani diğer bir ifadeyle enflasyon kaynaklıdır.

    İlk olarak şunu söyleyerek konuya gireyim. Üniversite döneminde kitaplara karşı epey bir ilgim vardı. Ancak sadece öğrenim kredisi ile geçindiğim için kitaplara ayırabilecek bütçem sınırlıydı. Okuduğum kitaplar ile alabileceğim kitaplar arasında ciddi bir uçurum vardı. Yalan yok, o dönemde korsan kitap ya da pdf den döktürüp okuduğum ciddi bir dönem oldu. Bir dönem okuduğum kitapları sattım. Ancak bu durum hem altını çizdiğim önemli bölümlerden hem de maddi olarak zarara uğramamla sonuçlandı.

    Bu arada kütüphanelerden ödünç kitap aldığım bir dönem oldu. Yoğunluktan dolayı ya kitabı süresinde bitiremedim ya da geriye dönüp kitabın ilgili bölümüne bakmak istediğimde kitabı teslim etmek zorunda kalmıştım. Kaldı ki türkiye de kütüphane kültürü ne yazık ki gelişmemiş. Detayına girmiyorum bunun.

    Şimdi gençler buraya odaklanın. Türkiye de satın aldığımız orijinal kitaplarda yüzde 8 kdv var. Bir kere kdv olayı anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Ayrıca dini kitaplardan kdv almayıp bilimsel, kültürel içerikli kitaplardan kdv alınması ise ayrımcılıktır. Kaldı ki devlet yüzde 8 kdv koyuyorsa benim paramın günden güne erimemesi gerekiyor. Hem param eriyor, hem de kdv ödüyorum. Alacağım kitap ederinden çok daha fazla ediyor. Bu durumu sizin vicdanınıza bırakıyorum.

    Aranızda mutlaka bilim kitapları okuyan ya da takip edenler vardır. Şahsen inanılmaz derecede astronomi ve astrofiziğe ilgim var. Ancak bu tür kitaplar gerçekten bana çok pahalı geliyor. İsteyenler araştırabilir. Devlet dini kitaplar dışında herhangi bir teşvik koymuyor. Kısacası bu işler hede hüde ile olmuyor. Korsan kitap alan ya da pdf den okuyanları eleştirmeden önce o kişinin maddi durumuna ve imkanlarına (imkansızlıklarına) bakmak gerekiyor.

    Sevgiyle kalın.
  • Birçok açıdan bakmak gerekmekte olan durumdur.
    Yazara göre "korsan yayınlar yüzünden" bahanesi kullanılmaktadır.
    Okuyucuya göre ise iki durumda incelenebilir:
    - Kitap okumaz, etmez, sonra kotoplor cok poholo der. Gidip filmini izler.
    - Düzenli kitap okumaya çalışır ve haklıdır. Bir roman 25-30₺'ye çıkmaktadır ve bunu 2-3 günde okuyan insan vardır.

    O yüzden en güzeli halk kütüphaneleri. İkinci el kitaplar... Tutmayın evde kitaplarınızı. Hayrına verin, ucuz fiyata satın, bağışlayın; ama evde tozlanmasınlar. Sırf o iyice fiyatlarını yükselten yayınevlerinin inadına.
  • Starbucksta bir kahveye 10 liranın üstünde para veren insan beyanıdır. Kahve de için kitap da okuyun.
  • çare e kitap olsa gerek (bkz: e-kitap yazarak para kazanmak)
  • konuyla ilgili sevdiğim bir yazı