karakteri etkileyen şeyler

  • Diğer insanların karakter(sizlik)leri
  • (bkz: Aile), aile çekirdek değil de kalabalıksa örneğin, doğan çocuğun karakteri ya ilgiye aç ya da çekingen olabilme ihtimali yüksek.
    (bkz: Çevre), yaşanan çevrenin yapısı, çevre ilişkileri karakter oluşmasında aileden daha çok rol oynamakta.
    (bkz: Toplum) çevreden sonra toplum yapısı da karakter oluşumunda etkilidir.
    (bkz: İsim) elbette isimler de etkilidir, birkaç kötü rivayet edilen isimler var ateş ile alakalı isimler, kız çocuklarına koyulan Naz,nazlı isimleri özellikle kötü sonuçlara yol açıyor.
  • Kendimi referans alıyorum üstünüze alınmayın ama burcum. Keşke olumsuz yanlarını bu kadar yüksek seviye de almasaydım ama gene de mutluyum. Ha benim burcumdan olup beş para etmeyecek ve özelliklerini gram taşımayan insanlar da gördüm. O yüzden sadece kendimi referans aldım. İyi geceler sözlük.
  • çıkarlar!
  • aynı zamanda özgür iradeyi de birinci dereceden etkileyen şeylerdir. sonuçta deterministik bir dünyada yaşamıyoruz, her şey yerli yerinde değil. karmakarışık ve öngörülemez. kelebek etkisi tarzı yaklaşımlar da bu görüşü destekler nitelikte.

    örneğin bir insanı katil yapan nedir? bir insana katil karakterini veren olaylar silsilesinin büyük bir kısmı kendi kontrolü dışında gelişir. çocukluk travmaları, aşağılanma ve hor görülme, ebeveynlerinden şiddet görme. hatta büyük dedelerinden bu konuda genetik bir miras bile kalmış olabilir insana. genetik psikoloji halen araştırılan bir olay.

    yukarıdaki sebepler tamamen insanın özgür iradesi dışında gelişir. fakat karakter gelişiminde özgür iradeye bağlı tecrübelerden daha fazla yer edinir. kimse bu insanla aynı şartlar altında büyüyüp katil olmayacağının garantisini veremez örneğin.

    tabi bu durumda tanrının ödül ve ceza sistemi ne kadar işlevsel ne kadar adil oluyor bu ayrı bir tartışma konusu.
  • Kesinlikle kitaplar ve insanlardır.
  • tecrubeler
    kucuklukte yasanan duyulan ve gorulen seyler
  • Mizaç, ebeveynlerin ve yakın akrabaların davranışları, coğrafya, cinsiyet rolleri, ruhsal ve fiziksel hastalıklara genetik yatkınlık.
  • Ergenlik döneminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bence karakterin şekillendiği en önemli dönem.
  • burç ve isimin pek etkilediğini düşünmediğim şeylerdir. diğerlerine katılmakla beraber coğrafyayı da eklemek isterim. oyuncu serhat kılıç'ın mesut yar'ın programında yaptığı bi geyik var. şuradan izlenebilir o bu video da iklim ve şive arasında bir bağ kurmuş ön planda ama arka planda karakterlerin coğrafyadan nasıl etkilendiğini anlatır biraz. ülkemizin bölgeleri arasında bu kadar fark varken; ülkeler, kıtalar arasında da karakteri etkileyen, değiştiren bir çok etken bulunabilir.
  • yenilen kazıklar
  • çevresel ve beşeri etkenler.
  • gerek bilimsel gerek inanış şeklinde insanın karakter oluşumunu tamamlamasına yardımcı ya da engel olan şeylerdir;
    1. isim -> hani internette isim analizi yapan siteler var ya tam olarak öyle değil ama kişinin isminin karaktere bazı özellikler verdiğine inanılır. Kısmen de olsa kabul ettiğim bir durumdur. Çünkü adaş olduğum insanlar ile benzeştiğim noktalar hep aynı özellikler. Çevremde aynı isme sahip kişilerde de gözlemlediğim bir durumdur bu. Halk arasında bunun bir de batıl olduğunu düşündüğüm devamı var. ismi verirken kimin ismi diye düşünürseniz ona benzer. Mesele dede-nine adını verdiyseniz ona benzer, peygamber adı diye verdiyseniz ona benzer.
    2. Burç -> burçlara göre karakter analizi yaptığınızda birçok kişiye uyduğunu görebilirsiniz. doğum anıyla belirlenen burçların etkilediği bu yüzden aşikardır. Eski çağlardan beri Dini inanışlarda da burçların varlığı üzerine bir sürü şey yazıp çizilmiştir. İnsan hayatını etkileyen bir faktör olduğu söylenmiştir. burçbaşlığında da yazdığım gibi benim açımdan dönüm noktası aynı gün doğduğum (yıl olarak da aynı) biri ile tanışmamdır. Hayata bakış açımız, olaylara yaklaşımımız büyük oranda aynı olunca kabul ettiğim bir olaydır. günlük yorumları ise inanılacak gibi değildir. Hemen her hafta parayı bulma, zengin olma vaadi sunuyorlar bana ama hala göremedik o günleri.
    3. Gen -> anasına bak kızını al ya da babasının oğlu-kızı gibi cümleler çok fazla karşımıza çıkar. bunun sebebi de genetik veya ırsi denilen aktarım olduğu düşünülür. gen diziliminin karaktere etkisi üzerine çalışmalar yapılıyor. bu çalışmalar ağırlıklı olarak Kişilerin gen dizilimine bakılarak suç işlemesinin önüne geçebilmek adına soy ıslahı diye bir şey yapma amacı güdüyor. Kısaca karakteri etkileyen bir gen dizilimi olduğunu düşünen bir kısım bilim insanı var. Yine isim konusunda verdiğim dede-nine ismi ile torun arasındaki karakter benzerliğinin aslında isme değil aynı genlere sahip olmakla açıklayan kişiler de mevcut.
    4. Aile ve Sosyal Çevre -> Kişi ailesinden veya çevresinden neler görür ve öğrenirse karakteri ona göre şekillenir ve en önemli etkenin bu olduğu halk arasında en fazla kabul gören durumdur. Yıllarca yakın arkadaşları tarafından ihanete uğrayan birisi artık başkasına güvenir mi? Ebeveynleri tarafından yıllarca dayak atılan bir çocuğun şiddete meyli büyüklerinden görmesi mi yoksa genetik mi? Bu örneği ailesinden değil de arkadaş çevresinde sürekli hor görülüp dışlanan ve şiddete maruz kalan çocuğun büyüyünce şiddete meyilli olma ihtimali üzerinden düşünelim. Kısaca ağaç yaş iken eğilir veya bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim atasözlerinin bize anlatmaya çalıştığı üzere aile ve sosyal çevre kesinlikle etkilidir.
    5. Eğitim -> atasözlerini yukarıda örnek verdim ama aynı atasözleri eğitim konusunda da iyi birer örnek olur. Bence karakteri en çok etkileyen de eğitimdir. Aslında eğitim ile aile ve sosyal çevre maddesinde yazdıklarım bayağı iç içe geçen şeylerdir. Çünkü eğitim illa okulda olması gereken bir şey değil. Benim ikiye ayırıp yazma sebebim de birinin doğaçlama diğerinin bilinçli bir yönlendirme olmasından kaynaklı. Eğitim bilinçli olarak yapılandır. Dolayısıyla en önemli faktördür.