her gece hoparlörden yapılan dua
6 entry daha
-
Sebebi gayet açık olan eylem. Bizlere 2 kuru duadan başka verecek bir şeyleri yok. Yarabbi şükür deyip geçmek zorundayız
-
Meseleyi alıp, istediğiniz şekilde evirip çeviriyorsunuz.
Kaçıncı yazışım bilmiyorum, heralde burada bi anlama sorunu var .
Mesele inanma ibadet kutsal vs. Değil.
Tüm bunların açık biçimde yüksek tonda , herkesin görüp duyabileceği biçimde yapılıyor oluşu.
Bunu inanan herkes inandığı biçimde gönülden kalpten sessiz biçimde yapınca olmuyor mu .soru bu .kısa ve net .
O zaman bütün vakit namazlarında okunan tüm duaları sureleri imamlar gunde bes vakit hoparlörden okusunlar , herkes de bütün gün dinlesin, oraya gitmiyo mu mesele .
Madem ki bu iş böyle yapılıyo, her zaman böyle olsun.
Bu durumda ya bu yapılan yanlış, ya da vakit namazlarında yapılan yanlış.
Yok ikisi de doğru diyorsanız ki öyle diyeceksiniz , o zaman bu da ' doğru tektir ' gerçeğine ters düsmüyo mu .. -
(bkz: null) -
Açtığım bu konuyla ilgili bildirimler geliyor .
Şu numaralı entryin beğenildi ya da kötülendi diye.
Nasıl bir uygulama bilmiyorum , şu alttaki aşağı yukarı ok butonları kullanılıyor sanırım.
Bu oklardan aşağıya olanını kullanan arkadaşlar, duygularını bir kenara bırakıp, neden beğenmediklerini buraya yazarlarda sanırım herkes için daha verimli bir ortam doğar.
Aksi halde bu beğenmeme butonunu kullanmak , meseleye sadece güdüyle yaklaştığınızı, mantıklı bir açıklamanızın olmadığını gösterir.
Sadece bu konu için değil, tüm acılan konu ve yorumlarla ilgili düşüncem budur .
Ben ortaya bir konu atıyor ve sebeplerini de belirtiyorum. Buna karşı duranın da sebeplerini bizlerle paylaşmasını beklerim. Aksi halde hiçbir değer ve hükmü yoktur benim nazarımda.. -
Ne için yapılırsa yapılsın, ibadet gizli olmalıdır.
Özellikle tanrıya yakarış; tanrıya ulaşma yani dua , kalpten gönülden yapılır, hoparlörden bağırarak değil.
(Rabbinizi gizli, sessiz çağırın.) [Araf 55]
(Rabbini, içinden zikret!) [Araf 205] -
ne için yapılırsa yapılsın, ibadet gizli olmalıdır.
özellikle tanrıya yakarış; tanrıya ulaşma yani dua , kalpten gönülden yapılır, hoparlörden bağırarak değil.
(rabbinizi gizli, sessiz çağırın.) [araf 55]
(rabbini, içinden zikret!) [araf 205] bunu düşünüp buraya entry olarak giren yazar arkadaş olayı çok farklı anlamış bence. Kimse zaten sokaklara çıkıp namaz kılmıyor veya bir ibadet göz önünde değil. Buradaki amaç Allah'a Yakarıştır zaten. Senin dua etmediğin insanlar 'bizi' diyerek senin için de dua ediyor. Ya da o okunan bir fatiha bile dua edilmeyen ölmüş birine kadar ulaşabiliyor. İnceyi anlamak bu kadar zor olmamalı bence. İsteyen inanır isteyen inanmaz ama bence daha uzun uzuna düşünüp yorum yapmanı tavsiye ederim. -
Burada görünen şu,
Inanan, inancına saygı duyulmasını isteyip bu konuda özgürlük beklerken ,
Inanmayanın, inanmama özgürlüğüne saygı duymuyor .
Yukarıda bu çok açık görülmekte.
Konunun inanç ya da inançsızlıkla alakalı olmadığı, zaten insanlar üzerinde varolan tedirginliği daha da arttırdığı belirtilmişti zaten.
Buna rağmen meseleye yine tabu gibi yaklaşıp, yok şu kadarı müslüman, yok bu kadarı bilmemne tarzı yaklaşımların, konumuzla ilgili olmayıp, tamamen duygusal yaklaşımlar olduğunu düşünüyorum. . -
yazar arkadaşın çoğunlukla benim şikayetimi de anlattığı yazısında girmediği konuya da ben gireyim.
bu ülkedeki bir çok insan gibi ben de inançsızım, tüm dinlerden de aynı oranda tiksiniyorum. her vatandaş gibi bu ülkeyi yönetenler, benim gibi düşünen insanları, farklı dine mensup başka bireyleri düşünmek zorundadırlar. (bizim ülkemiz de şimdilik olacak iş değil de işte bir nevi tanım yapıyorum)
ezan sesinin yüksekliğine, diyanet bütçesine, vergilerle maaş alan hacı hocanın istismarlarına olan rahatsızlığım yetmiyormuş gibi bir de bu duaları selaları adı her neyse dinlemek zorunda kalıyoruz. hem de böyle sıkıntılı günlerde. şimdi buraya kadar bunları okuyan dindar arkadaşlar, kafasında çekti kılıçlarını, hemen beni rakip tarafa aldı. ama bir düşün dindar birey, sen böyle günlerde evinde kapalı kalmışken, dışarıdan latince hristiyan duaları okunsa, her biri öldüğünde bangır bangır çan çalsa hoşuna gidecek mi, dine saygı aklına gelecek mi çok merak ediyorum. hayır efendim burası müslüman ülke değil, burası laik bir ülke. bu tip şeyleri savunan arkadaşlar, verilen rahatsızlığın boyutunu kavrayın artık.
sağ duyulu arkadaşları tenzih ederek söylüyorum, çok meraklıysanız, açın evinizde ilahi dinleyin, bütün gün oruç tutun, kendinizi kırbaçlayın artık ne halt ediyorsanız. -
Gereksizdir elektrik israfı -
bir de şu okunur cemaatle:
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
meal:
Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
yani diyor ki peygamber soyunu ve peygamber ümmetini koru falan filan
inanmayanlar (bkz: orospu çocuğu) zaten. ölelim biz di mi?
boş eylemdir. -
corona virüs arapça bilmediğinden işe yaramayacaktır. çince okutulmalıdır. -
Salgın hastalık üzerinde hiç bir etki yaratmayacak derecede gereksiz bulduğum ve tam tersine daha çok psikolojik karmaşa yaratacağını düşündüğüm gereksiz uygulama.
Edit: sela olarak düzeltilmesi gereken başlık. -
Covid 19 salgınıyla beraber , ülkemizde alınmaya çalışılan tedbirlerin yanında,
Her gece yatsı namazı sonrası, cami hoparlörlerinden bazı ilahilerin ve duaların okunması alışkanlığı sanırım sabitlendi , kaldı.
Hayatın hemen her alanına sokulan dini ritüeller, artık neredeyse hiç boşluk bırakmamacasına , üstelik hoparlörlerden göstermekte her gece kendini .
Sürekli okunan salavatlar, insanların hemen her gece ' ölümün ' o soğuk yüzüyle karşı karşıya gelmesinden başka ne işe yarıyor, açıkçası ben bilmiyorum .
Bunu bu şekilde, hoparlörden yuksek bir sesle yapmanın mantığını anlamak da güç.
Zira bunu böyle yapınca tanrıya ulaşmanın daha kolay olacağı düşüncesi mi var kafalarda acaba .
Şahsi fikrim odur ki , mevcut yönetim her zaman olduğu gibi yine dini kullanıyor, dine bir tabu gibi yaklaşan halkı yine bu tabuyla uyuşturmaya çalışıyor.
Bu uygulamadan bir an önce vaz geçilmeli, inananların dualarını kalpden, gönülden yapmalarının önü açılmalıdır.
Not ; Herhangi bir karşı saldırı için açıklamamı peşin yapmamda fayda var .
Bunun inançla ya da inançsızlıkla bir ilgisi olmayıp, sadece gerçek dindarlığın bunu gerektirmedigine yapılmak istenen bir vurgudur...
Edit: sela ve dua arasındaki farkı biliyorum , kastım sela değil dua ve salavat idi .
Dolaylı olarak selayı da içine alacaktır.
Selanın hangi durumlarda verildiği bellidir .. -
gereksizdir. -
Böyle şeyin şaka malzemesi olacağını düşünmüyorum. Düşünce özgürlüğünden bahseden insanların böyle düşünmeside ayrı bir saçmalık. Aklı başında olan bir insan böyle bir başlık açıp dini değerlerle dalga geçilmesine izin vermez zaten. Ayrıca 2019 verilerine göre %98'i Müslüman olan bir ülkenin minarelerinde bu duaların yankılanması gayette normal. Fikirlere ve düşüncelere saygım sonsuz ama böyle bir şey kabul edilemez bence. Dinlemek isteyenlere de kimse bir şey diyemez. Kimse kusura bakmasın ama Rahatsız olan kulaklarını tıkar, duymamazlıktan gelir veya kulaklıklarını takar müzik dinleyebilir. -
Virüsü öldüreceğini düşünen cahillerin umut kaynağı..benim içinde can sıkıcı bir durum.ölenlerin ruhu için okunuyorsa da saygı duyalım düşüncesini oluşturan durum. -
zerre faydası yoktur -
Çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz ve bilindiği üzere gelenek ve inançlarımız bizim baştacımızdır. Evet herkesin inancına, ideolojisine saygım var, saygı olmak zorunda. Lâkin dua bizim inancımıza göre bir yakarış, bir kurtuluş, bir dinginlik, bir parça huzurdur. Siz buna saçma, gereksiz, elektrik israfı VS. diyemezsiniz. Ben bu yaşıma kadar asla kimsenin inancına laf etmedim, etmem de. Bu içten gelen bir şey. Ama ben dua ederek huzuru buluyorum ve inancınız ne olursa olsun içten gelerek yapılan her şey gerçekleşir. bu amaçla dualar edip kur'an-ı kerim okuyoruz. Sizi sadece saygıya davet ediyorum. Bir yerde yaşanıyorsa bazı şeyler de kabul edilmek zorunda. Saygılarımla. -
cuma namazlarının kılınamadığı, camilerin kapandığı hatta kabenin bile boş kaldığı bu günlerde toplu olarak yapılmak istenmiş olabileceği için hoparlörden yapılan duadır.'*' Duanın inananlar için rahatlatma, feraha ulaştırma gibi anlam ve etkileri vardır. tabi burada mühim olan nokta (bkz: inananlar)
6 entry daha