gitar çalacaklara tavsiyeler

  • üste bir düzenleme: profesyonel değilim tamam tamam.:))


    *** gitarı öğrenmek için gitar kursuna
    ihtiyacınız yok. ben neredeyse hepsini youtube'dan öğrendim. her şeyde olduğu gibi sadece sabır ve çok çalışma ile bir haftada üç şarkı çalacak hale gelmiştim. çalışan ve isteyen yapar.
    -youtube/ gitar dersi (kanal sahibinin adı onur güler)
    - youtube/ muhittin canan seyirt

    1- klasik gitarı tanımakla başlayın. diğer gitarlara daha rahat alışırsınız.

    2- çok bilinen tırnak uzatma safsatasına gerek yok. ben tırnak uzatmadan çalıyorum. tırnak uzatanlardan pek bir farkı yok. fakat şöyle bir durum var ki akor basan elinizin tırnakları çok uzun olmamalı yoksa basamazsınız.

    3- öğrenmeye başladığınız ilk zamanlar yaptığınız hata şudur; parmaklarınızı tellerin üstüne dik basmıyorsunuz. dik basın. başlarda çok acıyacak fakat daha sonra orası acımamaya başlıyor, alışıyorsunuz.

    4- akor basmaktan parmak uçlarınızda hafif nasırlar oluşacak. çalmayı bırakırsanız geçiyor, kalıcı değil.

    5- bastığınız akorların ismini öğrenin. notaların harf karşılığını bilerek işe başlayın. burada ufak bir tüyo vereceğim.
    notaların harf karşılıkları
    a: la
    b: si
    c: do
    d: re
    e: mi
    f: fa
    g: sol

    ayrıca akorlar, eğer nota harfi yanına m harfini alırsa minör, almazsa major şeklinde okunur.
    örnek:
    em= mi minör
    e= mi majör

    bir de çok fazla göreceğiniz #(diyez) işareti var. o da akoru bir perde kaydırmak demektir. elinizdeki sesi yarım ses ince yapar.
    örnek:
    fm= fa minör
    f#m= fa diyez minör

    6- bareli akorlara hemen başlamayın. onları öğrenmesi uzun sürer, sıkılır bırakırsınız.

    7- akdeniz akşamları basit bir şarkıdır, sadece onunla hava atmaya çalışırsanız fail olursunuz. çünkü arkadaşlarınız sizden farklı farklı şarkılar ister.
  • fazla fazla ihtiyaç duyduğum tavsiyelerdir. evet ben de karantina döneminde enstrüman çalmaya çalışıyorum.
  • Elinizle calin. Kendinizi gitara sevdirin. Oyuncak gibi davranın ona.
  • * hangi tarzı ve stili seviyorsanız gitar seçimini ona göre yapın. gitara klasik gitarla başlanır önermesi saçmalıktır. death metal çalacak adamın klasik gitarla ne işi var.

    *ucuz bir gitarla/enstrümanla müziğe başlamak şevkinizin kırılmasına sebep olabilir. o yüzden en kötü ihtimalle orta karar bir enstrüman alın.

    *özellikle çalacağınız tarzın, usta isimlerini, usta işi gitar rifflerini, sololarını, ritmlerini, arpejlerini vs dinlemeniz; kulağınızı o müzikle doldurmanız işinizi çok kolaylaştıracaktır. yaratıcı olmanızda, doğru sesleri çıkarmanız da gereklidir. kötü müzikten de kaçının.

    * tırnak safsata değildir. klasik gitarda advanced seviyesine geldiğinizde şarttır. 2. telde tremoloyu tırnaksız yapamazsınız. flamenkoda da keza bir çok teknikte gereklidir. çok uzun bırakanlar da vardır; linkte attığım gibi kısa tırnak bırakan da vardır. zevk meselesi. kınamayın milleti artistlik yapıyor diye başka yolu yok bu şarkıları çalmanın. tremolo şarkıları çalmanın zevkini alın da göreyim sizi bırakıyor musunuz tırnak bırakmıyor musunuz.

    *internetten öğrenilebilir lakin el ve yanlış parmak pozisyonları, gelecekte çok büyük dert olur. iyi yayınlardan öğrenin, aceleye getirmeyin.

    *yaşa takılmayın. bütün iş zaman ayırmak ve sevmekte bitiyor. tabi ki bir 7 yaşındaki çocuğun almasıyla bir olmayacaktır ama kafam almıyor bahanesine tutunmayın.
    bana zamanında asturias'ı öğreten gitar hocam, 28 yaşında iken bir kıza serenat yapabilmek için çalmaya başlamış, 2 konuda da başarılı olmuştu.

    *benim parmaklarım küçük! bahane. yalan haber bunlar hep.

    *klasik gitar, özellikle klasik gitar için yapılmış besteleri icra etmek içindir. nota bilmeniz, öğrenmeniz gerekir. bu amaçla çalacak iseniz cak girişi olmayan natural sese önem veren kaliteli bir klasik gitar almalısınız.
    ikincil olarak slow, pop müzikte ritmi sağlar ya da destek olur. stüdyo için cak girişlisi ideal. bunun dışında amatör olarak 'ben şarkı söyleyeyim, akorla destekleyeyim' diyorsanız da kullanışlı olabilir. dinlediğiniz müziğe göre değişir ama ben gene de bu konu da akustik gitarı tavsiye ederim. şöyle bir şey çalmaya merakınız yoksa uzak durun. klasik gitarı yemiş bitirmiş biri olarak konuşuyorum.

    *akustik gitar, country, blues, rock, slow, folk tarzlarında çok işlevsel bir alet. genellikle tab dan çalar arkadaşlar bunu ama nota iş görür her zaman. telleri çelik olduğundan tırnakla çalmak mümkün değil, pena kullanılır. parmakla arpej atanları da var tabi. türkiye'deki pop müzikte yumuşak ses için klasik gitar tercih edilse de enstrüman çalan adamın pop müzikle ne işi var? ha diyorsanız ben işin maddiyatına bakarım, sanatına da atom mühendisliğine de lanet olsun, o zaman koş kap elektro-klasik gitarı.

    *elektro gitar, gitarlar içerisinde en kullanışlı olanı. ritm, arpej, solo/riff ne isterseniz yapabiliyorsunuz bu keratayla. özellikle rock, blues, metal tarzının olmazsa olmazı. tabi ki marka seçimini, çalacağınız tarza göre yapmanız lazım. amfi seçimi de son derece önemli. nota bilmeniz tabi ki çok faydalı olur ama kesinlikle öğrenmeniz lazım diyemem. tab dan idare edilebiliyor. genellikle penayla çalınsa da parmakla çalan manyaklar da mevcut.'*'

    *bas gitar ve diğer bas enstrümanları müziğin olmazsa olmazlarından. arka planda oldukları düşünüldüğünden pek rağbet görmeyen haliyle piyasada en çok aranan arkadaşlardır bunları çalanlar. parmakla da penayla da çalınır. nota konusu elektro da olduğu gibidir. hemen hemen bütün müzik tarzlarında ihtiyaç duyulur. özellikle jazz/funk tarzında çok eğlenceli bir enstrümandır kendisi. şöyle güzel bir örnek de mevcut.

    *caz kasa elektro gitarlar, adı üstünde caz için idealdir. parmakla'*' da penayla da çalınabilir. slow müzikte blues da hatta rock müzikte de kullanılır. yumuşacık sesi vardır. doğru çalınan 5-6 tuşeyle hemen amerika'da bir caz barda hissedersiniz kendinizi. şahsi favorim budur. özellikle doğaçlamaya merakı olanlar, caz ve blues sevenler için harika bir alet. yeni başlayanlar için pahalı bir seçim olacaktır ama önermeden geçemem. şunu da eklemem gerekiyor ki, caz müzik öğrenmesi en zahmetli olanı ve buna rağmen türkiye'de en az dinlenendir. haliyle kendiniz için çalacaksınız muhtemelen.

    *flamenko gitar, bak işte bu enstrümanı çalmak için klasik gitarla alışmaya başlayabilirsiniz hatta başlamalısınız. zira teknik olarak klasik gitar tekniklerinin bir çoğunu kullanır üstüne ekler flamenko. tabi gene de ben zenginim diyorsanız flamenko almanız sese alışmanız için iyi olur. lakin bu gitarlar cep yakar. kötüsünü almanızı kesinlikle tavsiye etmem, ilerledikçe tatmin edici sesleri hatta gerekli sesleri alamazsınız.

    *yukarıda özet geçtiğim maddeler, tek tek hepsinin hakkında uzun yazılar yazılabilecek konular. sorusu olan mesaj atabilir, elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım ya da buraya ekleyerek cevaplarım.





  • sevgiyle çalın arkadaşlar sevgiyle. istediğiniz her şeyi çalarsınız. nefret dolu olmayın.
  • kamera açılarına çok dikkat edin.
  • Efenim daha 2 aylık bir çaylaksanız elbetteki ak deniz akşamlarını öğreneceksiniz ve çalacaksınız. Sorun şu ki neredeyse tüm türkiye artık bu şarkının çok basit çalındığını biliyor. Bu yüzden gitar çalmayı tam bilmeden arkadaşların yanında bu şarkıyla bakın ben gitar çalıyorum ayağına hava yapmaya kalkarsanız karizma çizilebilir. Size aynı kolaylıkda fakat yeni başlayanların niyeyse hiç çalmadığı bu yüzden kolay olduğu henüz fark edilmemiş şu şarkıları tavsiye ederim.

    1) kargo-yıldızların altında
    2)barış manço-gül pembe
    3-)erkin koray-fesupanallah
    4-) ogün şanlı soy-saydım
    5-) haluk levent-el fida

    Bu beş muhteşem şarkıyı çalmayı öğrenmek en fazla 1.5 ayınızı alır. Hepsi de yerine göre çok kullanışlı şarkılardır. Bu şarkıları hızlıca öğrenin eğer bu şarkılar size yetmezse tebrikler artık bir üst seviye akorları öğrenebilirsiniz hatta bir gün kendi şarkılarınızı yazabilirsiniz. Eğer yeterse de üzülmeyin bu şarkılarla ortamda gerçek bir müzisyen yoksa gitar çalıyorum havası oluşturmanız çok kolay.

    İş bu entry lisede sırf gitar çalıyorum abi yağğ havası yapmak için gitar çalmaya başlamış. İşi bilmeden nasıl biliyormuş gibi yaparım üzerine çok düşünmüş bir yazarın kolaya kaçma tecrübesine dayalıdır. Söz konusu yazar daha sonra gitara gerçekten ilgi sarmıştır. Ama bu olana kadar kolay olduğu bilinmeyen bu 5 karizmatik şarkının ve diğer basit şarkıların ekmeğini de çok yemiştir.

    Dip not: prensip meselesi olarak ak deniz akşamları ve caddelerde rüzgar parçalarını çalmayı hiç öğrenmedim
  • işin teorisine de bakın derim. müzik teorisi mühim bir şey ama tabii eğer gitarı sadece şarkı çalayım diye elinize aldıysanız işinize yaramayabilir. bir şeyler üretmek için gamları bilmek şart mesela. konu o kadar detaylı ki öğren öğren bitmiyor. sesleri sevince gerisi kendiliğinden gelir zaten. dediğim gibi gitarı elinize neden aldığınızı kendinize sorun, cevaba göre bir yol belirleyin. çok da zor bir iş değil yani, azıcık üzerine düşerseniz yaparsınız. bence minimum yetenek olarak biraz ritm duygusu olması ve iki eli aynı anda farklı hareket ettirebilmek yeterlidir.
  • madem seneyle bu işin bilindiği düşünülüyor yazayım bende. 9 yaşında başladım gitar çalmaya, 28 yaşına gireceğim. konserlerde, stüdyolarda, klasik, akustik ve elektro çaldım. şimdiye kadar gitara başlattığım, öğrettiğim, heves ettirdiğim 10 larca insan oldu.

    evet death metal ve türlerini seven insanın, metal müziğe uygun 'elektro' gitar alıp başlaması gerekiyor. sese alışması, klavyeye alışması, amfi ve ton ayarlaması, tekniklere çalışması daha işin en başından düzgün gitarla yapılması ideal olandır. bir kere, klasik gitarın sapı daha kalın, perde aralığı fazla, ulaşılabilir perde sayısı daha az. parmakla/tırnakla çalınan bir alet. telden alınan hissiyat bambaşka, tabi ki ses başka. elektro sapına kıyasla, bare basmanız da daha zor. teller arasındaki yatay fark ve tellerin klavyeye olan mesafesi, elektro gitara oranla daha fazla. klasik gitarda akorları basış şekliniz bile, ilerde başınıza dert açar. orta parmakla, yüzük parmağıyla bare basmanız gerektiğinde ciyak ciyak bağırırsınız. klasik gitarda basacağınız akorları, çalacağınız egzersizleri ve teknikleri elektro gitarda yapmanız her zaman sizin lehinize olacaktır. küçük çocuklara müziği sevdirmek için tutturulan gitarı size önerecek halim yok. tellerinin yumuşak olması tek başlangıç avantajı, parmaklarınız bir miktar daha az acır kabul. yalnız klasik gitarda klavyeye basarken, harcayacağınız güç, elektroya kıyasla daha fazla. haliyle canınız acıyacak bunu kabullenmekte fayda var.

    bir de demiş ki, parmakla çalın, tırnak uzatın, arpej yapın. vallahi kafayı yiyeceğim burada. asturias'ı da çalsınlar öyle geçsinler elektroya istersen? bak bir de ''klasik gitarı sıfır almanın manası yok'' demiş. direk limon kasası bulun bir yerden, kafa ata ata çalın. 9 senedir enstrüman çalan biri olarak, ragıp dayım gibi öneri vermiş insanlara yahu çıldıracağım.

    5 yaşındaki çocuğa elektro gitarı emanet edin demiyorum tabi. buradaki yazıları okuyan arkadaşların en azından 15-16 yaşında olduğunu düşünerek yazıyorum bunları. telleri ağzınızla çekip koparacak haliniz yok. elektro gitar, klasik gitardan daha önemli daha zor daha bilmem ne algısını silin kafanızdan, bunlar bambaşka tekniklerle çalınan bambaşka enstrümanlar. gitarların çalma sıralaması yok'*'. ne çalacaksanız onu alın. eskiden gitardan önce mandolin çaldıran manyaklar da vardı aynı bokun laciverti bu olay.
    tekrar söylüyorum, ucuz enstrümanla başlamayın müzik yapmaya. hele ki sizin tarzınız olmayan bir gitarla hiç başlamayın. 2-3 haftaya sıkılır bırakırsınız. defalarca kez yaşandığını gördüm. tabi bunlar cebinize bakan olaylar ama ben uyarımı yapayım.
  • kavga çıktı ahahaha sakin olun altı üstü tavsiye veriyoruz yahu.
    tanım: gitar çalmak isteyenlere verilen naçizane tavsiyelerdir.
  • Müzik enstrümanlarına ilgi duyan, bu enstrümanlardan gitar öğrenmeye başlayacaklar için profesyonel yazar arkadaşlardan tavsiyelerin yer aldığı güzide başlığımız.

    Bu konuda '*' son derece yeteneksiz olmakla birlikte ilginç bir şekilde müziğin kalitesini, yanlış basılan notaları, detone’ları filan anlayabiliyorum '*'

    Burada ki arkadaşlarımıza başarılar dileyerek kendilerini güzel yerlerde görmek istediğimi belirtirim. Ayrıca başlıktaki arkadaşlardan ricam, eserlerini de mümkünse bizden esirgememeleridir.
  • Allah aşkınaAkdeniz aksamları‘Nı söylemeyin artık yaa. Vallaha tiksindim şarkıdan.
  • Toynağınızla iyi geçinin
  • Gitar çalma hayalinizin gelip geçici bir heves olup olmadığına karar verdikten sonra bir gitar alın!
    Sonrasında bir kenara atıp tozlanmaya mahkum etmeyin. Var böyleleri :(
  • kesinlikle ve kesinlikle büyük gitaristlerin röportajlarını ve derslerini izleyin. herkesin kendine has bir tekniği/tarzı var ve olay biraz kendi tarzını bulmakta yatıyor. internet çağında gitar öğrenmek kadar keyiflisi yok! tabii 9 yaşında asyalı çocuklar en sevdiğiniz parçalara ve en zor görünen sololara tek attıkları zaman bi moraliniz bozulabiliyor ama olsun siz sıkmayın canınızı, çalışmaya bakın.
  • küpe, piercing, hızma vb metaller takmayın
  • moraliniz bozulmasın istiyorsanız bare basana kadar kapo alın