ders çalışabilmek için neler yapılmalı

  • Fiziksel ve mental olarak sağlık. Stresten sıkıntıdan başın ağrıyorsa çok zor çalışmak.
  • konu hakkında çok fazla kaynak var. benim işime yarayanları yazıyorum.

    1) her gün az da olsa masa başına oturmak. kimse başladığı gibi 5-6 saat ders çalışamaz ders çalışmak da aynı antrenman yapmak gibidir yani hamlığı atmak gerek.

    2) masada lamba bulundurmak ve sadece ders çalıştığın zaman yakmak. bu kişiyi koşulluyor böylece ışığı yaktığında beynin ders çalışma vakti olduğunu anlıyor.

    3)öğrenmeye çalıştığın konuyu kendine veya başkalarına anlatmak böylece bir şeyi açıklayamadığını fark ettiğinde nerede eksik olduğunu anlıyorsun. öğrendiğin konunun günlük hayatta kullanımı varsa bunları anlamaya çalışmak, yoksa konuyu benzerlik kurabildiğin günlük hayatta olan şeylerle benzetme kurmak.

    4)ders çalışma periyotlarını kısa tutmak. bu hem kişinin beynini dağıtmamasına yarıyor hem de öğrenilen konunun kısa aralarla sindirilmesine yarıyor.

    5) neyi öğrendiğini bilmek. eğer ezber konu öğreniyorsan bunu hikayeleştirmek(bunun hakkında baya teknik var ben en çok person action object yöntemini kullanıyorum). eğer öğrendiğin konu ezber kadar katı bir bilgi değilse yani kanun, yasa, olay gibi esnek bir konuysa konuyu parçalarla hayal edip sonra bütünü hayal etmek. örnek vereyim:

    meltem rüzgarları nasıl oluşur?

    ilk başta karaların sulara göre daha hızlı sıcaklık değiştirdiğini öğrendik. peki bu karaların hangi özelliğiye alakalı bir durum? öz ısı, onu da öğrendik. sonra öz ısıyı kapıların üzerindeki kapının yavaş kapanmasına yarayan zamazingoya benzettik yani o zamazingo(öz ısı) ne kadar kuvvetliyse(büyükse) kapı o kadar yavaş kapanır(sıcaklığını değiştirir). ondan sonra suyun öz ısısının karalardan büyük olduğunu öğrendik yani su sıcaklığını daha zor değiştiriyor, onu anladık. o zaman güneşten gele enerjiyle karalar daha erken sıcaklığını artırdı. kara ile denizler arasında sıcaklık farkı varsa basınç farkı var dedik. bunuda düdüklü tencereden anladık çünkü düdüklü tencerenin içindeki sıcaklık arttıkça basınçta arttı. yani karalarla denizler arasında sıcaklık farkı, basınç farkına yol açtı. basınç farkı da havayı basıncın yüksek oluğu yerden alçak olduğu yere gönderdi. sonra bu havanın balerin edasındaki hareketini bir bütün olarak hayal ettik.

    7)rahatsız bir oturak seçmek. çivi üzerine oturun demiyorum ama uykunuz gelmesin işte.

    8)ders esnasında etrafınızdaki cisimler sizi oyalıyorsa kaldırın ancak bazı insanlar etrafında daha fazla uyarıcı olunca çalıştığına daha iyi odaklanıyor çünkü etrafındaki uyarıcılar kişiyi tek noktaya odaklanmaya itiyor. yani bunu kendinize göre karar verin.

    9)ve son olarak nasıl ders çalışılacağını kimse öğretmediği için çünkü kimse bilmediği için kendinize göre araştırın. ders çalışmak yöntemleri ilaç gibidir herkesin hastalığı farklı olduğu gibi ilacı da farklıdır.
  • Gayret psikolojisi, kendini zora sürükleme güdüsü, çabaya meyil, masa,kitap, kalem falan fıstık.
  • internetin fişini çekmeli. sonrası şaşırtıcı biçimde kendiliğinden gelecektir.
  • Kesinlikle telefon, bilgisayar ve çok konuşkan arkadaşlara müsaade verilmeli. Sonrasında atılacak ilk adım bile gerisinin gelmesinde önemlidir. 10dk mı odaklanabildin, mükemmel, bir sonraki etütünde 10dk asgari odaklanma süresi olacaktır.
  • Öncelikle kısa süreli hedef belirle. Bitirdikçe çiziktir ya da tik at.
    Telefon ve bilimum sosyal medyadan uzaklaş. Çalışırken aynı odada bulunma ya da kapat.
    Kısa molalar ver ancak verilen molalar seni dağıtacak nitelikte olmasın.
    Saatlerce çalışmak değil, verimli ve az çalışmak daha önemlidir. Bu yüzden kaç saat çalıştığına odaklanma.
    Çalışırken bişiler yiyip içmekten uzak dur. Dikkatini dağıtma.
    İşin bittiğinde kendini ödüllendir.