deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği

  • Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği programının amacı, mezunlarını ticaret gemilerinde güverte zabitliği görevlerine hazırlamaktır. Akademik eğitim, sekiz yarıyıldan oluşmaktadır. Öğrenciler, öncelikle matematik, fizik, kimya, temel mühendislik derslerini takiben, seyir ve gemicilik, yük işlemleri ve gemi yönetimi alanlarında uzmanlaşırlar. Program başarı ile tamamlandığında, öğrencilere Deniz Ulaştıma ve İşletme Mühendisliği lisans diploması verilir ve Gemi Adamları Sınavına (GASM) girmeye hak kazanırlar. GASM sınavında başarılı olan öğrenciler “Uzakyol Vardiya Zabiti” olarak denizcilik firmalarında çalışabilirler.

    İŞ OLANAKLARI

    Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde uzakyol kaptanları olarak hizmet ederler. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki pozisyonlarda da çalışabilirler.


    Bu bölümden mezun olmuş biri olarak tavsiye eder miyim?
    Tavsiye ederim ama şöyle:
    • Eğer psikolojinin gerçekten sağlam olduğuna inanıyor, geride bıraktıklarım önemli ama pek de takılmam diyorsan
    • Sosyal aktivitelerim eksik kalsın, zamanımın çoğunu gemide geçirip aylarca aynı yüzleri görmeyi isterim diyorsan
    • Evlenmeyi düşünmüyorum diyorsan (ki bana göre evlenmeden önce yapılacak olan bir meslek. Çünkü eşine ve çocuklarına yeteri kadar ilgi, şefkat gösteremeyip o duygulardan yoksun bırakırsın sürekli)
    • Gemideki hiyerarşiye uyabilirim diyorsan (sonuçta direkt kaptan olarak başlamayacaksın, bunun stajyerlik dönemi de olacak. Ve stajyerler gemide pek sevilmez. Psikolojikmen, ciddi derecede yüklenirler. Stajyerken bırakan arkadaşlarımdan biliyorum.)

    Eğer bu şartlara okeyim diyebiliyorsan, dünyadaki en havalı mesleklerden birini yapabilirsin. Hep kötü yönlerini anlattın, yok mudur bu işin iyi yanları? Elbetteki var.
    • çoğu insanın gitmek isteyip de gidemediği Ülkeleri gezme fırsatın olacak
    • kendini geliştirmek adına bir çok konuda yatırım yapabileceksin kendine (dil olur, farklı insanlarla tanışıp kültürlerini tanımak olur vs.)
    • eğer iyi bir şirkette yada gemide çalışabilirsen, çok iyi paralar kazanabileceksin ( ama dediğim gibi bu paraları güle oynaya vermiyorlar, çoğu şeyden fedakarlık yapıyorsun )
    • sabahları ve akşamları güneşin o muhteşem Batışını yada doğuşunu kahveni içerken izleyebileceksin
    • her limanda farklı sevgilin olacak.. ( şaka olum şaka nerdeee ahahsh her limanda farklı sevgilin değil, farklı sim kartın olacak maalesef ahahshs)

    Artıları ve eksikleri kısmen bu şekilde. Seçecek olan arkadaşlarım iyi düşünsünler. Dediğim gibi ben de Bu bölüm mezunuyum Ama gemide çalışmak ağır basmadı bende. Yine denizden kopmuş değilim tabi. Kurumsal bir limanda görev yapıyorum. Hakkınızda hayırlısının olması dileğiyle.

    Pruvanız neta, denizleriniz sakin olsun :)