çocukken ansiklopedi okumak

  • Eğlenceli ama vakit alan bir uğraştır. Diyelim "kamboçya eyaletini" araştırıyorsunuz... A'dan k'ye gelene kadar gözünüze takılan en az 15-20 kavramı daha okursunuz.

    Hele büyük britannica ansiklopedisinden araştırıyorsanız yandınız.
  • dedemin kitaplığında ki kütüphaneciydi kendisi, üç beş çeşit ansiklopedi vardı. kuponla alınmışlar. britanicca vs. eve getirmiştik. oku babam oku bitmiyor. epey öğretici oldu yalnız.
  • Çok zevkli bir eylemdir, eylemdi. Rastgele bir sayfa açıp okumayı çok severdim. Ama bizim ansiklopedimiz yoktu. Amcamlara gittikçe yapardım. Hepsini aldığım yere koymama rağmen dağıtmamdan şikayetçilerdi. Hala bir ortamda küçüklük yaramazlıklarımın içinde bu meseleden bahsederler. Hiç okunmayan kitapların tutsak olduğunu ve bir çocuğu öğrenirken engellememeyi hala öğrenemediler
  • Çocukkeni geçtim günümüzde dahi okumaktan zevk alıyorum. Öyle sadece merak ettiğim şeyleri arayıp o şekilde de okumak değil benimkisi. Bildiğiniz a harfinden başlıyorsam o harf bitene kadar devam ederim okumaya. Ertesi gün ise sonraki harf gelir haliyle. En son da 6 cilt cinsel bilgiler ansiklopedisi okumuştum. Ondan sonra da elime henüz Yen'i bir ansiklopedi geçmedi maalesef.
  • İlgimi çeken her şeye büyük merakla bakar karıştırırdim benim için ayrı bir zevkti
  • ara sıra gelir aklıma yüzümde tuhaf bir tebessüm yer edinir. o ansiklopedilerin içine dalmak onları alfabetik sıraya göre dizmek içlerinden biri kayıpsa harıl harıl aramak... belki de yeni nesil bilgiye erişmenin zorluğunu tatmadığı için bu kadar asimetrik bilgi var, biz o ansiklopedileri almak için kupon biriktirirdik :) ödevlerimiz olduğunda oradan resim keser a4 kağıdına yapıştırırdık. sanırım bir şeylere ulaşmak zorken kıymetli oluyor.
  • En sevdiğim zamanlarım, büyük larousse serisi, 2 adet sağlık ansiklopedisi ve 4 adet atlastan oluşan seri ile hayatımın ilk 14 yılını iletişimsiz geçirdiğim dönem. Kitap okuma saatinde çantamdan ansiklopedi çıkardığım için çok sevdiğim rahmetli altay hocam ağzıma vurmuştu, dalga geçiyorum sanmış ve velini çağır demişti.
    Annem bu evde de böyle dediğinde biraz mahçup şekilde bir kaç seriden oluşan sabah gazetesinin bir zamanlar kuponla dağıttığı la fontaine serisini bana hediye etmişti. Huzur içinde yatın hocam hala okuyorum sayenizde insanlarla da konuşmaya başladım.
  • En sevdiğim sporların başında gelirdi. Tabi o zamanlar Googlepedia yoktu. (bkz: Wikipedia)
  • babamın gazete kuponu biriktirerek aldığı "gelişim hachette" genel kültür ansiklopedisini okumaktan büyük zevk alırdım, hepsini okursam bilimi adamı olabileceğimi düşünür, hayalini kurardım, "meydan larousse" de vardı ama o renksiz baskıydı resimleri keyif vermiyordu :) (seçici bilim adamı)

    (bkz: gelişim hachette)
    (bkz: meydan larousse)
  • 90'larda çocuk olmak.
  • çok severek okurduk bizi çok mutlu ederdi herkesinde ansiklopedisi yoktu