blog açacaklara tavsiyeler

  • birkaç tanedir. daha evvel (bkz: #126538) numaralı tanımımda yazdıklarım hakkında fikirlerim değiştiği için bir daha yazıyorum. bu tavsiyeleri zamanında kendim yapamadığım için pişman olduğum, artık geriye dönemediğim ve şu an baştan başlamaya vaktim olmadığı için yazıyorum. kim bilir, belki ileride (sağlığım da izin verirse) "uzman" olduğum bir konuda blog açarım.

    * konunuzu gerçekten "uzman" olduğunuz bir konu olarak belirleyin. her şeyden bir parça yazarım demeyin. gerçekten her konunun yer aldığı genel bloglar artık insanların dikkatini çekmiyor. eskiden beri var olanları kastetmiyorum. kişisel bloglar da genel bloglara nazaran biraz daha ilgi çekebiliyor. çünkü adı üstünde; "kişisel". millet olarak onun bunun hayatına pek meraklıyız, ondan. öte yandan insanın birkaç konu hakkında bilgi sahibi olması ayrıdır, bir konuda uzman olması ayrıdır. siz uzman olduğunuz konuyu seçin. sizi kalıcı ve farklı yapacak olan budur. alan adınızı da uzmanlığınıza göre seçmeniz isabetli olur.

    * gelecekte büyüyeceğinizi düşünerek ona uygun bir blog alt yapısı kurun. mesela blogunuz çok trafik almaya başladığında, eğer (bkz: wordpress) kullanıyorsanız büyük sorunlarla uğraşacaksınız demektir (burada wordpress'i kötüleme amacım yok. zamanında bu tür sorunlar yaşayan insanları gördük). bütün her şeyinizi, gelecekte yaşayabileceğiniz olumsuzlukları da dikkate alıp öyle ayarlamanız gerekir. kalıcı bağlantılarınızdan kategori isimlendirmelerine kadar her şeyinizi baştan oluşturup, yazı yazmaya başladığınızda ekleme-çıkarma-değiştirme yapmadan devam etmelisiniz.

    * temanız mümkün olduğu kadar sade ve ilk kez sitenizi ziyaret edenler için kolay kullanılabilecek türden olmalı. şu news veya magazine denen türden temaları -haber sitesi açmıyorsanız ki haber sitesi açmak için ayrı yazılımlar var, eğer haber sitesi açacaksanız onları kullanmak isabetli olur- bir blog için kullanmak bence mantıksız ve gereksiz.

    * sitenizi eklenti denen özel kodlara boğmayın. size lazım olacak olan eklentileri-kod parçalarını baştan tespit edip ona göre sitenizi hazırlayın.

    * localhostta, yani bilgisayarınız üzerinde önce sitenizi hazırlayıp kullanacağınız sistemin temel özelliklerini öğrenmeye ve bunları iyi kullanmaya gayret edin. ampps, xampp, wamp gibi bir program bu işi yapmanıza yardımcı olur. örneğin wordpress'i kurun. lazım olacak eklentileri, güzel ve sade bir temayı bulup kurun. günlük olarak yazı yazma denemeleri yapın. wordpress ile ilgili çok çok çok çok fazla kaynak var internette.

    * alt yapınızı asla değiştirmeyin. mesela wordpress kullanıyorsanız aynen devam edin. yukarıda bahsettiğim türden, örneğin çok trafik almaya bağladığınızda karşılaşacağınız sorunları paraya kıyıp, web alanınızın (hostinginizin) özelliklerini güçlü hale getirerek aşabilirsiniz.

    * türkçeyi iyi öğrenip iyi kullanın ve yazılarınızda asla küfür olarak kullanılan kısaltma ve ifadeleri kullanmayın. örneğin bir yazıda amk gibi bir şey kullanmanız, okuyanın sizden çabuk soğumasına neden olabilir. ayrıca uzmanlığınıza dair yazı yazacağınız için, okuyucuların anlamını bilemeyeceği kelimeler kullanmayın, kullandıysanız da mutlaka dipnot olarak kelimenin anlamını yazın.

    * yazılarınızı ne çok uzun tutun ne çok kısa. eğer size ait fotoğraf, resim ve video varsa bunları mutlaka yazılarınızda kullanın. ayrıca yazılarınıza mutlaka kaynak ekleyin. bu, yazılarınızın daha ciddiye alınmasına ve okuyucu kitlenizin kemikleşmesine neden olacaktır.

    * her yoruma cevap yazın. ciddiye alınan insanlar sizi daha çok ziyaret edecektir.

    * çalıntı ve hele hele telif hakkı içeren materyalleri yazılarınızda ve sitenizde kullanmayın. alıntı yaparken de (bkz: alıntı kuralları)na mutlaka uyun.

    * sitenizi para kazanacağım diye reklamlara boğmayın. gereksiz tanıtım yazıları ve link değişimleri yaparak yükselmeyi tercih etmeyin.

    * seo'yu önemseyin ama çok dert etmeyin. içeriğiniz özgünse mutlaka yükseliyorsunuz ve insanların dikkatini çekiyorsunuz.

    * istikrarlı bir şekilde yazın. blogun amacı ve felsefesi günlük yazılar yazmaktır. ha siz günlük yazamazsanız 2 günde bir veya 3 günde bir yazarsınız ama mutlaka yazı düzeniniz ve planınız olsun. yani kaç günde ve kaç tane yazı yazacağınız belli olsun. örneğin 2 günde bir x ve y kategorilerinde birer tane olmak üzere 2 adet yazı yazacağım demeniz ve bu şekilde başlayıp bunu sürdürmeniz önemli. çünkü bu düzen ve planınız arama motorları tarafından da algılanacaktır. buna sadık kalırsanız yükselmeniz sorunsuz ve istikrarlı olacaktır.

    * yazılarınızda gereksiz bilgiler vermemelisiniz. bu bağlamda yazı başlık ve içeriği uyumlu olmalıdır.

    * yazılarınız bütünlük ve uyum içinde olmalı. örneğin logaritma konusundan bahsederken konuyu bir şekilde, konudan bağımsız ve alakasız olarak islam toplumlarının geri kalmışlığına getirmek pek iyi olmaz.

    bunların bir kısmını seneler önce açtığım ama sağlık sorunlarım yüzünden zamansız kapattığım olmayanaergi.com isimli matematik blogumda uygulamıştım. o zamanlar digitalocean'da barınıyordu sitem ve alt yapı olarak (bkz: ghost) kullanıyordum. biraz para biriktirerek mütevazı sayılabilecek sade bir tema dahi satın aldım. ayrıca öğrenci olduğum için digitalocean indirim kuponları bulabiliyor ve onları kullanıyordum. bu sayede oraya pek para ödemeden yaklaşık 1 sene gibi yayın yapabildim. sitem alexa'da 500k'ya kadar gelmişti. maalesef sağlığım gidince -ki şu zamanda da düzgün olduğu söylenemez- o blogumu kapattım. blogda ispat teknikleri ve ispatlar ağırlıktaydı ki sitenin adı bir ispat yöntemiydi: olmayanaergi.com. matematik bölümü okuduğum için matematik yazıları yazmak zor gelmedi bana.
    --------
    düzenleme: imla ve ekleme.
  • Başarısız olduğunuzu düşünseniz bile asla vazgeçmeyin. Bu olaylar(durup durup) bir anda tavan yapıyor.

    Ya da şöyle diyeyim, yaklaşık 10 yıllık aktif blogger olarak, kışın durgunlaşan blogunuz baharda yeşilleniyor. Esprisine söylemiyorum, gerçekten. Baharda millet aşık olup sosyal medyaya sardığından mıdır ne, ama bekleyin.. Gerçekten öyle (bkz: swh)
  • para kazanmak için yazmayın, olmuyor çünkü. takipçi kazanmak için, diğer bloglara "merhaba, blog temanız çok güzel" gibi bir yorum atıp kaçmayın. ağzınıza iki tane çarparım.
  • açmayın abicim, bir sürü var zaten. hangisini okuyacağımızı şaşırıyoruz. blog açmak yerine, kaliteli bir okuyucu olun lütfen. bu çok daha nadir görülen bir şey.
  • blog açmaya karar veren yazarların deneyimli olanlardan istediği önerilerdir.
    mesela yeni açılan bir blogu okuyucu ile buluşturabilmek için ne gibi bir çalışma yapılmalı?
  • samimi ve özgün ol yeter
  • bence tavsiye verenlerin bloglarının durumuna bak. örnek veriyorum ben burada öneri sunsam ve sen de benim bloguma baksan "sen önce kendine tavsiye ver." Dersin ve demekte haklısın. Bu yüzden bak yani
  • önceden nasıl bir blog açacagına karar ver. Google trends den hedeflediğin anahtar kelimelerin aylık aranma oranlarına bak daha sonra güzle bir tema seç ve düzenli içerikler girmeyi unutma (:
  • hakkında söylenebilecek tek bir tavsiye var: açmayın! ülkemizde her geçen gün artan baskı ortamı sebebiyle blog yayınlamanın riskli bir iş olduğunu artık öğrendik. çıkın dağlara. böcük, çiçek fotoğrafları çekip instagramdan yayınlayın.
  • Blog yazmak çeşitlerine ayrılır, para kazanmak istiyorsanız öncelikle hedef kitlenizi belirlemeniz ve hangi konular daha çok para kazandırıyor onu bilmeniz gerekiyor...
    Diğer yandan sadece bir şeyleri paylaşmak ve yazdıklarınızı bu mecrada görmek istiyorsanız bu size kalmış ad soyad yada nick name şeklinde bloglar açılabilir.
  • para için blog açmayın içinizden geldiğini gibi yazın ve kendiniz bir hedef belirleyin bir kahveniz bir kitabınız ve kaleminiz varsa sizde bir yazar olabilirsiniz.
  • ingilizce yazın, global olun. bu ülkeden bir bok olmaz.
  • ad soyad mı yoksa bloga özel bir isim mi daha iyi olur, isim nasıl olmalı gibi sorular yanıtlanırsa çok güzel olur.
  • Sakın Türkçe karakterli alan adı satın almayın. Bu hayatı yaptığımda yıl 2009'du, internet tarayıcıları başta olmak üzere hemen hemen hiçbir platform Türkçe karakterleri desteklemediği için insanlar muratyıkılmaz.com.tr adresini ASCII karşılığı olan xn--muratyklmaz-4zbb.com.tr olarak görüyordu ve bu da pek hoş bir görüntü değil. Aradan geçen yıllarda tarayıcılar desteklemeye başlamış olsa da birçok site hala desteklemiyor ve sitenin adı insanlara anlayamayacakları biçimde görünüyor. Hoş bir durum değil.
  • Önce türkçe öğrenin. Gerisi olur gider.
  • * Ticari amaç gütme. Hobi olarak ve severek yaz. Zaten bunu yapmayı başarırsan severek yaptığın bu şey, bir gün para kaynağı haline gelecektir.
    * SEO 'ya önem ver. Yazman için en büyük motivasyon, yazdıklarının bir kitle tarafından okunmasıdır. Bunu da iyi bir SEO ile yapabilirsin.
    * Kısa yazılar yazma. Yazılarını infografik, anket ve görsellerle destekle.

    ... diye devam edebilecek "Çok çok uzun tavsiylerdir."
  • --- spoiler ---
    Kapat şunu bi arıza çıkacak bak.
    --- spoiler ---
  • Bilgi birikimin yok ise okumasını ve yazmasını sevmiyor isen hiç bulaşma. Çöp sayfalar arasına katılırsın :) açtığım gibi milyonlar girsin istiyor isen hiç bulaşma hedeflere ulaşmak için zaman gerek.
    Bir arkadaşım var 1 yıl içinde 5 tane blog sayfası açtı hepsinin ömrü 2 ay ya sürdü ya sürmedi hepsini ya kapattı yada sattı. Sebebi bilgi birikimi yok bir yerden sonra tıkanıyor ve makale yazamıyor bilgi şart.
  • hosting özelliklerini pek dert etmemeleri gibi tavsiyelerdir. bilinir ve güvenilir bir server sitesinden başlangıç veya ekonomik bir hosting paketi almaları yeterli olacaktır. ayrıca işlerini ileriye taşımak istiyorlarsa yalnızca yazmak ile değil tasarım ve teknik konularında da kendilerini zamanla geliştirmeleri gerekir.
  • #nuriyesemihyaşarsabayramolur
/ 2