bir insanın zeka seviyesini anlamak

15 entry daha

  • "Bir insanın zekası verdiği cevaplardan değil soracağı sorulardan anlaşılır."
    -albert einstein
  • Bir insanın nasıl güldüğünden edebini neye güldüğünden zeka seviyesini anlayabilirsiniz.
  • Yaptığı ve güldüğü espirilerden kolayca anlaşılacak durumdur.
  • Ön yargılı diyebilirsiniz (bu durumda siz de ön yargılı olursunuz) ama ben direkt tipten anlıyorum. Birikim meselesi
  • Ön yargılardan ne kadar uzaksa o kadar zekidir.
  • Günlük sorunlara acil çözümler üretebiliyorsa zekidir.
  • En zeki insanın aptal ayağına yatabilen insan olduğunu düşünen biri olarak yanılma payı yüksektir.
  • başımdan geçen herhangi bir şeyi bu kişiye "acaba yargılar mı beni?" diye düşünmeden anlatabiliyorsam eğer, o kişi zekidir benim için. insanları yargılamadan dinleyen biri zekidir. çünkü bilir her olayın bir nedene bağlı olduğunu.
  • İlk başta anlaşılmaz. Bunu anlayabilmek için uzun bir süre gözlem yapılması gerekir. Çok zeki bir insan bazen çok boş konuşabilir ve ya hiç gülünmeyecek bir espiriye gülebilir ve hatta çok saçma bir espiride yapabilir. ön yargılı olmamak lazım.
  • Türkçe'yi nasıl kullandığıyla alakalıdır.

    Bir de "çok susan daha çok zekidir" diye bir yanılgı var ki yoktur öyle bir şey. Bilakis çocukların bilişsel altyapılarını öğrenmek için onları kasten konuşturur, bir şeyler sorarım onlara.
  • Aziz Nesin Ön görüsü ile düşündüğümüz de zeka denilen şeyi kullanan Türkiye de %40'dır. Bu da 10 kişiden, 4 kişiye tekabül eder. Eğer kendinizi zeki zannediyorsanız da, bu oran 3 kişiye düşer. Ortam üzerinde iki kişiyi de çok seviyor ve ayıramıyor olduğunuzu varsayalım, kaldı yalnızca bir kişi. Ve bir kişiyi de bu ortamdan sevdiğiniz kişiler dinliyor ve zeki buluyorsa, elimizde avucumuzda kişi kalmaz. Yani, kişi kendinden daha fazla bilen herkesi zeki zanneder. Ve ona göre zekasını düşünür. Bence, bir kişinin zeka seviyesini anlamak için, ilk olarak kendimizin zeka seviyesini de anlamamız gerekiyor.
  • Benim için çevresindeki insanlara bakmak ile mümkün olur. Bazen karşımdaki kolay kolay açılacak bir kitap gibi gözükmez, zorlayıp hayal kırıklığına uğramak yerine çevresine bakarım. Zaten belli eder hemen kendini.

    Tabi bu yöntem bende işlemez. (bkz: iki eldeki parmak sayısı kadar bile arkadaşa sahip olmamak)
  • sorduğu soruların kalitesine bakın anlarsınız...
  • hangi zeka seviyesini? diye soruyla cevap vereceğim başlıktır. sayısal zeka mı, sosyal zeka mı, adını hatırlayamadığım X zekalarından herhangi birisi mi?

    insanların genelde, düşünce yapısıyla ilgili çıkarımlarda bulunurum. yoksa ne bileyim ben adamın ticari zekasını, ya da gardner usulünce, ne bileyim varoluşçu zekasını (ne demekse artık?), müziksel zekasını?

    ölçütlerimden bazıları şunlardır:

    bilimsel bir şey hakkında fikrini sorarım bu malum şahsa. yorumunu isterim. cevapları ben de şaşkınlık uyandırırsa (iyi anlamda tabii ki) ya da ufkumu açarsa "hmm, bu velette iş var" diyebilirim.
    insan ilişkilerindeki tutumuna bakarım. ikili, çoklu, hatta tekli (kendisi oluyor o) ilişkilerindeki tutumlarına, düşüncelerine ve yaklaşımlarına bakarım.
    gündelik hayatındaki düşüncelerine, tavırlarına bakarım.
    bir program izlerken, fikrini beğendiği adamın savunduğu şeylere bakarım. ufkumu açıcı şeylerse sevdim seni çocuk derim bu elemana.
    ya da gene aynı şekilde, bir program izlerken fikrini beğendiği adamın yanlışlarını görürse, o adamı mantıklı çerçevelerde eleştirebilirse, biraz dikkatli bakıldığında gözlerimde oluşan kalp emojilerini görmemek imkansızdır.

    Şimdi, bu yöntemler sağlıklı mı? değil. neden?
    adam benim çapımdan büyük birisi ise, bu vatandaşı anlayamadığım için zeki olarak göremiyor olabilirim.
    ya da benim çapım fazla küçükse, çapı küçük birisini kendimden büyük çapa sahip olduğu için zeki sanabilirim.
    ya da çapım hayli küçükse, çapı benden de küçük birisini de zeki sanabilirim.
    kendi çapımı idare eder seviyesinde gördüğüm alanlarda çapı benden küçük olan ama varlık gösteremediğim alanlarda çapı büyük olan adamları anlayamam mesela bu yöntemlerle. adamın yaptığı bilimsel yorumdan siyasete, ticarete kafasının basıp basmadığını anlayamam değil mi?

    Ama gene de, bu yöntemler en azından kendimi idare eder, ya da iyi gördüğüm alanlarda insanlar arasında kıyas yapmama olanak sağlıyor. veriminden de şimdilik memnunum. tavsiye ederim.

    edit: imla
  • Seçimler de kullandığı oy ile doğru orantılıdır.
  • boş zamanını nasıl değerlendirdiğinden ya da konuşma tarzından da azda olsa anlaşılabilir.
  • Konuşulanı dinlerken başını malak gibi sallayıp onay sesleri çıkarırken cümlelerinizin sonunda herşeyi baştan ve daha detaylı anlattiracak şekilde bir soru soruyorsa dikkat gerektirir, zeka seviyesi ya diptedir ya da sizin kendisine kıyasla dipten baktığınızı anlamıştır.
15 entry daha