aziz nesin

  • Mizah, kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok yapıtı bulunan Türk mizah yazarı.
    eserleri yabancı dillere en çok çevrilen 4. yazardır. Aziz Nesin; mizahı, sanatçıyı ve sanatını şu şekilde tanımlamaktadır.

    "...Beni mizah yazarlığına iten etken, o günkü ortamın koşullarıydı. Kısaca şunu söyleyeyim; genellikle yoksunluk ve yoksulluk, yaşamından gelen bir kızgınlık, öfke, bir hınç alma biçimidir mizah... Her zorluk, her acı çeken ille de mizahçı olmaz elbet, ama bu ağır koşullar kişinin mizahçı yeteneğini geliştirir... Mizahçının yetişmesi için gerekli bireysel koşuldan da anlaşılacağı üzere, mizah, bir yıkıcılıktır.
    Mizahçı kırgınlıklarını, nefretini, kinini, öfkesini, hıncını, bilinçli bir biçimde gerçekten yıkılması gereken hedefe yöneltebilir ve mizah silahını halk yararına kullanabilirse, bir olumlu yıkıcı olur...
    Sınıfsal bilinci olan her yazar, ister istemez güdümlü olduğunu, kendi kendini güdümlediğini bilir. Sınıfsal bilince sahip bir yazarı, bir sanatçıyı güdümlü kılmak hiçbir politikacının hiçbir yönetmenin haddi değildir...
    Sanatın işlevi? ...Bu konuda başkalarınınkine uymayan düşünceler içindeyim... Sanatçının kendini, kendi sınıfıyla özdeşleştirmesi koşuluyla, sanatın işlevi, sanatçının kendini dışlaması, varlaması, ortaya koyması demektir. Sınıfıyla özdeşleşmiş olduğundan, kendini anlatırken sınıfını anlatmış olur."
  • Eleştirilerini mizahla harmanlayan müthiş bir yazar
  • soyadının hikayesi etkileyici olan kişi.
    1934 yılında Soyadı Kanunu çıktı, her Türk kendine bir soyadı alacaktı. Herkes kendi soyadını kendisi seçtiği için insanların bütün gizli aşağılık duyguları ortaya çıktı. Dünyanın en cimrileri ‘eli açık’, dünyanın en korkakları ‘yürekli’, dünyanın en tembelleri ‘çalışkan’ gibi soyadları aldılar. Bir mektup yazabilecek zamanda ancak imzasını atabilen bir öğretmenimiz kendisine’çevikel’ soyadının almıştı. Irkçılığın yayıldığı günler olduğundan, özellikle Türklüğü karışık olanlar ırkçılığı anlatan soyadlarını kapışıyorlardı. Her türlü yağmada hep sona kaldığım için güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime ‘nesin’ soyadını aldım. Herkes ‘nesin’ diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”
  • Zübük,gol kralı, yaşar ne yaşar ne yaşamaz isimli kitapların yazarıdır. Kalemini nükteli olarak toplumun aksak yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla ve bana göre kraldan çok kralcı olan kişileri yermek için kullanmış yazardır.
    "Alıştın, nutukları dinleyip uyuyorsun. Sen böyle uyudukça, sanma ki sabah olur! Körler memleketinde, şaşı padişah olur!"
    En sevdiğim cümlelerinden biridir.
  • Bugün ölüm yıldönümü olan yazar. Bir önyargı ile yaklaşılır genelde kendisine. Bu nedenle okuyucu kitlesi genişlemiyor diye düşünüyorum. Aslında çok güzel yazar/yazardı. Kitaplarını okurken sizi güldürürken düşündürür. Eğer bugüne kadar okumadıysanız tüm ön yargılarını bir tarafa bırakarak okumanızı tavsiye ederim.
  • Mizahına bayıldığım yazar.
    Kardeşlerimin okuduğu kitapları yaş grubu kaç olursa olsun okurdum ortaokul ve lisede. Aziz nesin'in çocuklara yönelik bir kitabını almış kardeşlerimden biri. Çantasından aldığım gibi o gün üç belki de daha fazla tekrar tekrar okudum. Okuyup okuyup gülerken babam birkaç defa uyardığı halde gülmelerime engel olamadığım için ömür tarihimde ilk kez babam bana kızmış oldu. Bunu hatırlayınca üzülüyorum ama çok çok güldürmüştü kitap hakkını vermek gerek.