arge ruhlu arkadaşlar dayanışma platformu

2 entry daha

  • ülkemizde ihtiyaç olan platformdur.

    eğer bireysel olarak arge yapıyorsanız ve maddi imkanınız kısıtlı ise işiniz bu ülkede çok zorlaşmaktadır.
    sanayide bir parça kestirmek istediğinizde yada 1 saatte yazılacak bir yazılım yazdırmaya kalktığınızda fantezi ücretler istenmektedir. devlet sözde ARGE yapanlara destek veriyor ama siz masrafı yapıyorsunuz 4 ay sonra masrafın bir kısmını veriyor. parası olana faydası var yani. birde darbe girişimi nedeniyle kosgeb ve tübitak tüm destek ödemelerini durdurdu, izmitte mesela 500 proje sahibinin adı savcılığa gitmiş, fetocu olmayanların listesi gelecekmiş, ondan sonra ödeme yapacaklarmış. 4 aydır 40 kişinin ismi geldi daha savcılıktan. tüm türkiye'de durum budur.

    o yüzden barter sistem ile birbirimize yardım etmeliyiz diye düşünüyorum.
    ben mesela 11 senedir maaşlı bir işte çalışmıyorum ve inadına arge projeleri ile uğraşarak birşeyler ortaya çıkarma peşindeyim. (en son maaşlı çalıştığım yerlerden birisi gebze tübitak teknoloji serbest bölgesinde bir yazılım firmasıydı)
    izmitte benim gibi düşünen 3-4 arkadaşla yardımlaşıyoruz, şöyleki ;

    - herkes elindeki donanımı ve emeğini ücretsiz olarak ortaya koyuyor. proje başarıya ulaşırsa o zaman birbirimize ücret ödüyoruz.

    - ben yazılımcıyım mesela desktop, mobil, mikroişlemci tarafında yazılım geliştirebilirim. projeniz kafama yatarsa ücretsiz yazılım yazarım, para kazanınca normal ücretten daha fazlasını ücret ödersiniz veya bir şekilde anlaşırız yada pay verirsiniz ama hiçbir şekilde projeden para kazanmadan önce cebinizden para çıkmaz bana.

    - X abi mesela izmit sanayide atölye sahibi. cnc, torna, taşlama, maktap, pres gibi sanayi tezgahlara sahip. X abinin atölye anahtarı bende var, gece gidip sabaha kadar tezgahları ücretsiz kullanabiliyorum.

    -aynı zamanda cad-cam operatörüyüm. cnc'de kesilecek bir parçanız varsa solidworksde modeller, solidcamde kalem yollarınız oluşturur, cnc'de keser, X abinin özel anlaşmasından ucuza kargoya veririm size.

    - Y arkadaş kart tasarımı ve üretimi konusunda iyidir. benim kosgeb arge destekli sanayi robotu projemin kartını 15-20 saat uğraşıp çizdi. para kazanırsam normal ücretin 4 katını vercem, para kazanamazsam birşey vermicem.

    - ayrıca izmit sanayide mekanik tasarım konusunda danışabileceğim Z ve Q abi var. birisi izmit sanayisindeki tartışmasız en iyi ustadır (diğer ustalarda onaylar) mekanik tasarım konusunda bu abilere ücretsiz danışabiliyoruz.

    neyse sizinde bu platforma katabileceğiniz bir tezgahınız, fikriniz, emeğiniz, mekanınız, paranız herhangi birşeyiniz varsa, sizde katılın ve başlığa yazın lütfen, ve birbirimize destek olalım. arge yapan sayısı türkiye'de o kadar azki bize bizden başkasının faydası yok abilerim ablalarım.

    bu iş avrupada abd'de nasıl oluyor söyleyeyim. herkes ayda dernek gibi 100$ veriyor ve 1000 tane üyesi var derneğin. dernek her ay toplanan 100.000$ ile bizim rüyamızda göremeyeceğimiz tezgahları satın alıyor ve ortak bir mekanda barındırıyor. siz mesela 500.000$'lık 3D printeri kullanacaksanız, saatlik rezerve ediyorsunuz ve o saat gidip kullanıyorsunuz. abd'de bu şekilde yüzlerce merkez var. türkiye'de hiç yok. (olanları araştırdım konuştum, merkezden saymıyorum)

    edit:yazım hatası

    debe edit: aslında debe editlik bir durum yok, dayanamadım, hayatımda ilk defa debe editi yapmış olmak için yapıyorum.
  • kesinlikle desteklenmesi gereken projedir.
2 entry daha