sierra leone


  • afrika kıtasının batısında yer alan küçük bir ülkedir..

    başkenti Freetown'dur..

    ülkenin yönetim biçimi başkanlık tipi cumhuriyettir..

    resmi dili ingilizcedir. resmi dil dışında genel olarak krio dili, güney bölgesinde mende dili, kuzey bölgesinde ise temme dili konuşulmaktadır..

    sierra leone'nin yüz ölçümü 71.740 km2, nüfusu 6 milyon 400 bin civarındadır..

    ülkenin adı için iki farklı görüş mevcuttur. birincisi portekizliler bu ülkeye geldiklerinde çok sayıda aslanla karşılaşmışlar ve bu sebepten dolayı bu bölgeye ''aslanlı dağlar'' demeye başlamışlar, ardından bu isim yayılmış ve kalıcı olarak yerleşmiş. ikincisi okyanustan ülkeye bakıldığı zaman dağların şeklinin aslana benzemesinden dolayı bu ismi aldığı söylenmektedir..

    ülkenin para birimi Leone(SLL)'dir..

    sierra leone, 27 nisan 1961'de ingiliz sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını ilan etmiştir..

    15. Yüzyıldan itibaren Portekiz sömürgeciliğine muhatap olan bölge kısa sürede altın, demir, fildişi ve köle ticaretinin merkezlerinden biri haline gelmiştir. 18. Yüzyılda ingilizler bölgedeki etkinliğini arttırmıştır. bugün ülkenin başkenti olan Freetown 1791 yılında kurulmuştur. 1807’de yine İngilizler tarafından koloni yönetimini kurulmuş ve özellikle İngiltere ve Jamaika’da özgürlüğünü kazanan köleler buraya gönderilmiştir..

    sierra leone tropikal iklime sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklık 28 derece civarındadır. ülkede Nem oranı yüksektir ve kıyı kesimlerinde yağış fazladır. En çok yağış alan dönem Haziran ile Eylül arasındadır..

    pirinç, kahve, palmiye tohumu, yer fıstığı ülkedeki başlıca tarım ürünleridir. ayrıca balıkçılık, kümes hayvancılığı, sığır-domuz-koyun yetiştiriciliği de önemlidir..

    ülkenin en önemli ihraç ürünleri elmas, kahve, kakao ve balıktır..

    sierra leone'nin en önemli doğal kaynakları elmas, altın, titanyum, demir, krom ve boksittir..

    ülkedeki yaşam süreci ortalama 45-50 yıl civarıdır..

    Başkenti “özgür şehir” anlamına gelen Freetown aynı zamanda ülkenin en gelişmiş ve en büyük şehridir..

    dünyanın en kaliteli elmalarının sierra leone'den çıktığı bilinmektedir..

    sierra leone, dünyanın en fakir ülkeleri sıralamasında 2000'lerin ortalarına kadar dünyada ilk sıradadır. ayrıca yaşaması en zorlu ülkeler listesinde de ilk sıralardadır..

    ülkede yolsuzluk ve rüşvet olaylarının son derece yüksek olduğu bilinmektedir..

    ülkede 1990'ların başından 2002 yılına kadar süren bir iç savaş yaşanmıştır. bu süre içinde küçük çocuklar zorla asker yapılmıştır. asker olmayı kabul etmeyen çocukların elleri ve ayakları kesilmiştir. günümüzde ülkede dolaşırken elsiz ve ayaksız çok sayıda insanla karşılaşmak mümkündür..

    Blood Diamond(kanlı elmas) filmi sierra leone'de geçmektedir. filmde ülkede zor koşullarda yaşayan elmas arama işçileri anlatılmaktadır. ayrıca james bond film serisinin yedincisinde de sierra leone'deki elmaslardan bahsedilmektedir. bunların dışında in the Long Run adlı televizyon dizisindeki aileler sierra leone'lidir..

    The Guardian'da çıkan bir habere göre Sieerra Leone'de yaşayan kadınlar ajanslar tarafından Kuveytlilere satılmaktadır. Ajanslardan "100 gün iade garantisi" ile seçilerek alınan kadınlar ev işlerinde kullanıldığı belirtilmektedir. Kadınları hemşire olacaksınız ya da otelde çalışacaksınız gibi vaatlerle kandırılıp götürüldüğü belirtilmektedir. Kuveytlilere satılan kadınların tatil hakkı olmadığı gibi günde 20 saatten fazla çalıştırıldığı belirtilmektedir..

    sierra leone'de ebola salgını yüzünden pek çok insan hayatını kaybetmiştir..

    ülkede yağış mevsiminde toprak kaymaları sıkça görülmektedir. yağışlar sırasındaki toprak kaymalarında çok sayıda insan hayatını kaybetmektedir..

    2018 yılında hükûmetin futbola yaptığı müdahaleler yüzünden fifa, sierra leone'nin üyeliğini askıya almıştır..

    ülkenin başkenti Freetown'da bulunan Cotton Tree(pamuk ağacı) ağacı şehrin en önemli sembollerindendir..

    cumhurbaşkanlığı kararıyla 15 Ağustos 2019'da Ankara'da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Sierra Leone Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın ardından 5 mart 2020'de türkiye ile sierra leona arasındaki vize işlemleri kaldırılmıştır..

    Türkiye ile Sierra Leone arasındaki ilişkiler son yıllarda güçlenmekle birlikte henüz başlangıç seviyesinde olduğu söylenebilir. Türkiye, Sierra Leone’deki büyükelçiliğini 2018 yılında faaliyete geçirmiştir. Sierra Leone’nin ülkemizde henüz bir büyükelçiliği bulunmamakta, Abu Dabi Büyükelçiliği’nin Türkiye’ye akreditasyonu bulunmaktadır..

    kaynak

    kaynak 2

    kaynak 3

    kaynak 4

    kaynak 5

    kaynak 6

    kaynak 7

    kaynak 8

    kaynak 9