devlet halk için mi halk devlet için mi var sorunu


  • Devlet, bizim yani halkın oluşturduğu bir organizasyondur. Bizim için, biz istediğimiz için biz istediğimiz surece vardır. Ona, güvenlik, adalet, ve diğer temel ihtiyaçlarımızı karşılaması için güçlerimizi devrederiz ve bunun yaninda vergi veririz. O da bizim için (vatandaş ayırt etmeksizin) güvenliği, adaleti ve diğer birtakım ihtiyaçları tesis eder.

    Hepimizin ortak birkaç derdi vardır. Yasamak insanca. Beslenmek, barınmak, güvenlik, adalet, sosyal ihtiyaçlar. Hepimiz bunların tesisi için var gücümüzle çalışırız. Devletten beklediğimiz de bunları sağlamasıdır. Fakat sonra ideoloji diye bir şey çıkar ortaya. Sanki bu temel ihtiyaçlarımızın tümünden daha önemliymiş gibi davranırız ona. Biz ac gezelim, biz gerekirse güvende olmayalım ama ideoloji bayrağımız göklerde dalgalansın gibi salak bir düşünceye kapılırız. Aslında bu aşamada insan olduğumuzu ve devleti bizim kendimize hizmet etsin diye oluşturduğumuzu unuturuz.

    Boyle unutkan milletler farkında olmadan devlet aygıtını kendinden ustun görmeye baslar. Boyle olunca da siyasi iktidar her kim ise, bu unutkan şahısları devlet adına kendi çıkarları için kullanmakta bir beis görmez. Bu konuda bkz. Vermeye gerek duymuyorum.