engelleme seçenekleri



burçaktarlası kullanıcısı size özel mesaj gönderemez.


burçaktarlası kullanıcısının yazdığı hiçbir entryi görmezsiniz.


burçaktarlası kullanıcısının açtığı hiçbir başlığı görmezsiniz.
not: bu engelleme türü önerilmez (bkz: #46343)


258· 0· 0· 0· 1572 gün önce
"gazi mareşal mustafa kemal atatürk"
"gazi mareşal mustafa kemal atatürk"
entry akışı (yeni)
klasik görünüm
  • kajra vaveyla

    Günlerdir bu sözlükte kendi bilgimi, Görgümü, tavrımı yansıtan entryler payladiyorum. Yeri geldi yapılan yorumları, saygısızca üsluptaki konuşma dilini, bana göre oldukça basit ve sıradan sohbetleri okudum, kimine sinirlendim kimine gülüp geçtim sonrasında. Ama bugün , sadece yazdıklarından tanıdığım bir arkadaşa yapılanların çok büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum. Ortada ne bir hakaret ne de bir küfür vardı, kaldı ki kendisini açıklamaya fırsat verilmemiş üstüne üstlük belge niteliğindeki yazdıkları silinip arkasından konuşulmaya devam ediliyor.
    Bizim dinimizin en güzel yanı "allah la kul arasına kimse giremez" dolayısıyla biz fanilerin kimsenin inancını, kimsenin günahını sevabını da sorgulamaya hakkı yoktur.
    İçinde yer aldığım bu topluluktaki herhangi birine yapılmış bir haksızlık bana da yapılmış varsaydigim için artık yazılarıma devam etmememe kararı aldım. Umarım atamın kurduğu bu güzel ülkemin insanları ona yaraşır seviyeye gelir ve ben de bu günleri görebilirim. ..
  • bir güzellik bırak

    ufak şeylerden zevk alabilmek.
    lüks yerine zarafet aramak.
    saygı beklemek yerine değerli olmak.
    zengin olmak yerine kimseye muhtaç olmamak.
    sıkı çalışmak.
    sessizce düşünmek ve dürüst konuşmak.
    yıldızları, kuşları, bebekleri ve bilge insanları açık kalple dinlemek...

    işte benim güzelliklerim.
  • krem şanti

    İlk olarak 17. Yüzyılda (bkz: Fransız )aşçı François Vatel tarafından keşfedilen Krem Şanti aslında ismini Fransa’nın Chantilly bölgesinden alıyor. François Vatel da bu bölgede yer alan ve Condé ailesinin sahibi olduğu Chantilly Şatosu’nda görev yapan bir aşçı. Ailenin sahibi olduğu mandıradan gelen sütlerden mükemmel kremalar ve tereyağlar yapıyor. Ve bir akşam verilen büyük bir davette kremaları şeker ile karıştırıyor ve batılıların “Cennetten inen köpük” olarak adlandırdığı Krem Şanti’yi keşfediyor. Yani aslında uzun sözün kısası; Krem şanti bir (bkz: süt )kreması ve bu kremaya katılmış (bkz: şeker )den oluşuyor.

    Fakat bugün Krem Şanti’lerin çok farklı bir durumda olduğunu söylemek gerekiyor. Bu aslında süt bazlı ortaya çıkan bu ürünün zamanda gıda endüstrisi tarafından getirildiği noktayı gösteriyor. Mesela piyasada en çok satılan bir marka olan Krem Şanti incelendiğinde ilk dikkati çeken husus, içinde süt kreması olmadığıdır, oysa ki krem şantinin temeli yukarıda belirttildiği gibi süt kremasıdır.

    Ürünün içeriğine baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Hidrojenize Bitkisel Palm yağı ve Glikoz şurubu olduğunu görüyoruz. Yani şeker, margarin ve mısır şurubu ürünün temelini oluşturuyor. Üründe bunların yanısıra; Emülgatör (gıdalarda birbiri içerisinde karışmayan yağ-su fazı gibi iki fazın karışmasına yardımcı olan katkı maddeleridir) olarak yağ asitleri esterleri, mono ve digliseritleri yer alıyor ki kimyasal olarak bu forma sahip emülgatörlerden gıda sanayinde en çok kullanılanı ve neredeyse %80 'i yağdan oluşan bitkisel kaynaklı olan soya lesitinidir. Üründe ayrıca; Modifiye patates nişastası, Aroma verici ve Kıvam arttırıcı olarak Ksantan gam gibi başka katkı maddeleri de kullanılmakta. ****Buna ilaveten süt bileşeni olarak sadece Sodyum Kazeinat ve Yağsız süt tozu bulunuyor. Ve maalesef bu Süt bileşenlerinin miktarının Emülgatörlerden daha az.

    Bu haliyle, tek paket yani 75 gr.’lık ürünün su ile hazırlanmış tarifine göre; 132 kcal enerji içerdiğini görüyoruz. Ürünün tek paketinde 15,9 gr. Karbonhidrat yani yaklaşık 8 tane küp şeker kadar ilave şeker olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, ürünün tek paketinde 7 gr. Margarin formunda yağ bulunuyor. Üründen alınan kalorinin %48’nin bu yağdan ve emülgatörden geldiğini belirtelim.

    Özet olarak toz halde satılan krem şantiler, içeriğindeki şeker ve karbonhidrat oranı ile kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten gıdalar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda ciddi oranda yağ içeriği vardır. Bu anlamda kilo alımlarına sebep olma ihtimalleri de yüksektir. Bu nedenle, Sağlık açısından hiçbir faydası olmayan kremşantili ürünlerin yerine ev yapımı pastacılık kremaları ya da çikolata sosu vb soslar tercih edilmelidir.
  • söz uçar yazı kalır

    (bkz: Latince ) bir (bkz: atasözü )olan “Verba volant, scripta manent! -Söz uçar, yazı kalır!

    Yazının, yazmak eyleminin önemini mi vurgular bu söz yoksa;

    Birini güvenmek için onun verdiği söz yeterli mi yoksa bu sözü yazılı olarak da belgelemeli mi?

    Bazı şeyleri akılda tutmak yani hafızayı tazelemek için yazmak daha doğru bir yol, o yüzden sözler havada kalır mı?

    Peki söz uçuyorsa biz nasıl söylediklerimizle başkalarını yaralayabiliyoruz? Hani uçuyordu?

    Sizde derin duygusal izler bırakan şeyler, söylenen sözler mi yoksa okuduğunuz yazılar mı hangisi daha etkili?


    Nedir bu sözün anlamı…kanaatimce; söylediği sözleri yazılı bir metne dökmüşçesine sağlam, dürüst, mert karakterli insanları anlatır, yazıya gerek yoktur.
  • jelibon

    içerisinde;
    -Sığır jelatini (jelatin bir bağ doku proteini olan kollogen den elde edilen gıda katkı maddesidir. türk gıda kodeksine göre türkiye'de üretilen bütün gıdalarda jelleştirici etki vermek için sığır jelatini kullanmak zorunludur. ancak yurt dışından ithal edilenlerin çoğunda domuz jelatini kullanılır ve bu da etikette mutlaka belirtilmelidir. )
    -Glikoz şurubu
    -Şeker
    -Asit düzenleyici(Laktik asit)
    -Meyve suyu konsantreleri
    -aroma maddeleri (aklınıza gelebilecek her türlü yapay ve doğal aroma verebilecek katkı maddeleridir. )
    -Jelleştirici (pektin kullanılır çoğunlukla)
    -Bitkisel yağ (daha çok palm yağı kullanılır. jelibon şekerli bir gıda olmasına rağmen, pürüzsüz bir doku, hava kabarcığı olmaması için yağ katılır. )
    -Renklendirici (kodekste izin verilen doğal ve yapay renklendiricilerin hepsi)
    -Parlaklık verici katkı maddeleri (Balmumu,Karnaubamumu)

    gibi birçok katkı maddesi olan, büyük küçük herkesin sevdiği masum gibi görünen ama bir o kadar fazla katkılı (!) şekerlemelerdir.

    Jelibonda fazla miktarda şeker, renk maddesi, aroma maddeleri vd. katkı maddeleri olduğu yadsınamaz ancak sağlık açısından faydalı olan pek bilinmeyen bir yararı vardır. Şöyle ki Jelibon’larda kullanılan ve hayvanların bağ doku proteini olan kollagenden elde edilen jelatin maddesi özellikle kemiklere ve eklemlere büyük bir fayda sağlıyor. böylece, yaşlıların karşılaştığı kemik erimeleri ve eklem rahatsızlıkları (hatta kemik kırığı bile) gibi şikayetleri olan insanların düzenli Jelibon tüketmeleri hastalıklarını oldukça hafifletebiliyor.
  • farklı mutfak kültürleri

    Dünyanın farklı farklı yerlerinde birçok değişik mutfaklar var. Ancak bunun dışında bir de o mutfaklarda nasıl davranılacağına dair bizlere garip gelebilecek bazı etikler, kurallar da var. örneğin;

    • Tayland’da çatalı ağzınıza götürmezsiniz. Çatalı yemeğinizi kaşığa koymak için kullanır ve kaşık ile yersiniz.
    • (bkz: Japonya)’da tahta çubuklar cenazelerde ölülerin kemiklerini uzatmak için kullanılır. Bu yüzden çubuklarla sakın birine yemek uzatmayın.
    • (bkz: Fransa)’da ekmek sepet ya da tabak yerine direk masa üzerinde servis edilir.
    • (bkz: Çin)’de balığı pişirirken ters çevirmenin kötü şans getirdiğine inanılıyor. o yüzden balık kızartılırken çevrilmiyor, tek bir yüzü pişiriliyor.
    • Şili’de hiçbir şey el ile yenmez. Patates kızartması bile!
    • Kore’de bir büyük tarafından içki servis ediliyor ise bardak iki elle tutularak alınır. Ayrıca Kore’de masanın en büyüğü yemeğe başlamadan sakın yemeye başlamayın!
    • (bkz: Rusya)’da votkaya hiçbir şey karıştırmayın. Buz bile. Saflığını kirletmiş sayılırsınız.
    • Asya'nın kimi bölgelerinde şapırtıp hüpürdeterek (bkz: noodle )yemek ayıp karşılanmaz. Filipinler, Kore, Mısır, Kamboçya gibi çeşitli ülkelerde tabağınıza konan yemeği tamamen bitirmek ev sahibinin sizi aç bıraktığı anlamına gelir. Ancak Japonya'da tabağınızdaki yemeği bitirmek o yemeğin çok güzel olduğunu ve doydunuz manasına gelir.
    • Fransa'da marulları bıçakla kesmek kültürsüzlük olarak görülüyor.
    • Çin'de yemek çubuklarını birine uzatmak çok ağır bir hakarettir.
    • (bkz: İtalya)'da size sorulmadıkça asla ekstradan peynir istemeyin.
    • Portekiz'de tuz ve karabiber istemek, aşçının elinin ayarının iyi olmadığı manasında ayıp karşılanır.
  • sivrisinek

    sivrisineklerin hangi insanları daha çekici bulduğu (!) üzerine yapılan bir araştırmaya göre;

    * kan grubu 0 olan kişiler sivrisinekler için daha fazla çekicidir . çünkü bu kişilerin kanında bulunan belli bir tip şeker molekülü sivrisinekler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.

    * nefes verildiğinde çıkan karbondioksit sivrisinekler tarafından algılanmaktadır. bu nedenle
    daha yüksek hacimli soluyan yetişkin (horlayanların) ve beden kitle indeksi yüksek kişiler (şişmanların) sivrisinekler tarafından tercih edilmektedir.

    * laktik asit düzeyi (özellikle yorgunluk sonrası vücutta ortaya çıkan asit) ve vücut sıcaklığının yüksek olması da sivrisinekler tarafından tercih edilmektedir. bu nedenle egzersiz yapanlar daha fazla sivrisineğe maruz kalabilirler. hamileliğin son aylarında nefes düzenlerinde ve deri sıcaklığında görülen artış, hamile kadınları sivrisinekler için daha cazip hale getirmektedir.
  • pek bir şey yok